Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 2 yıl önce de özelleştirme adı altında satışa çıkarılan ve tepkiler üzerine iptal edilen E Tipi Cezaevi yanındaki yaklaşık 82 bin metrekarelik 2 arsayı yeniden satışa çıkardı.
ÖİB'nin, 8 Kasım 2018 günkü Resmi Gazete'de yayınlanan, birçok ildeki taşınmazların özelleştirme kapsamında satışına ilişkin ihale ilanında, Malatya E Tipi Cezaevi yanındaki, Yeşilyurt/ Yakınca 477 ada 1. parseldeki 15 bin 308 metrekare, 2. parseldeki 66 bin 525 metrekare arsaların üzerindeki yapılarla birlikte bir bütün halinde satılacağı belirtildi. İhaleye katılmak için son başvuru tarihinin 4 Ocak 2019 olduğu, satışın açık artırma suretiyle gerçekleştirileceği belirtildi.
2 YIL ÖNCE TEPKİLER ÜZERİNE İPTAL EDİLMİŞTİ..
Malatya’da, 800 civarında işçi çalıştıran ve bazı önemli markalara da fason üretim yapan 16 konfeksiyon atölyesinin içerisinde faaliyet gösterdiği TEKEL Tütün depolarının üzerinde bulunduğu toplam 82 bin metrekare büyüklüğündeki birbirine komşu 2 ayrı arsanın özelleştirme yoluyla 22 Aralık 2016'da yapılacağı belirtilen ihalesi, malatyahabe.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nde dile getirilen tepkiler üzerine iptal edilmişti.
TEKEL depolarının bulunduğu alanın mülkiyeti, 2013 yılında özelleştirme kapsamına alınarak kamu kuruluşu olan TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye devredilen arsaların üzerindeki Tekel Tütün Depoları, 2010 yılında Malatya Valiliği tarafından istihdam ve üretim için konfeksiyon atölyelerine kiraya verilmişti. 800 civarında işçinin çalıştığı ve tanınmış çok sayıda konfeksiyon markasına fason olarak üretim yapan 16 konfeksiyon atölyesi, bu satış yüzünden kapanma, çalışanlar da işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.
Özelleştirme ihalesinin ilan edilmesinin ardından Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un “Bu Satış ‘Kamu Yararı’na İptal Edilmeli” ve “Başbakan ‘İstihdam’ Derken Malatya’da 800 Kişi İşsiz Kalacak!.” başlıklı haberleri ile konuyu kamuoyuna duyurması ve kamuoyunda oluşan rahatsızlık üzerine, dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AKP Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Öznur Çalık, Milletvekili Mustafa Şahin, Vali Mustafa Toprak, eski Milletvekili Ömer Faruk Öz ile TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un konuyu takip ettikleri belirtilmişti.
Kamuoyunda; “Hükümet, yatırım yapmak isteyenlere bedava arsa verdiği bir dönemde, konfeksiyon atölyelerinin faaliyet gösterdiği bir alanın özelleştirilerek, buradaki üretimin durdurulması yaklaşık 800 işçinin işsiz kalacak hükümetin politikaları ile uyuşmuyor” tepkisi oluşurken, söz konusu arsalara Malatya’da bazı büyük müteahhitlik firmalarının konut yapmak üzere talipli oldukları iddia edilmişti.
Tepkiler üzerine ÖİB tarafından, 14 Aralık 2016 günkü Resmi Gazete’de yayınlanan ilanda, Tekel Tütün Depolarının bulunduğu alanın satışının iptal edildiği, “Yatırımcılara Duyuru” başlıklı ilanda şu ifadelerle duyurulmuştu:
“Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığından:
Muhtelif taşınmazların “Satış” yöntemi ve “Pazarlık’’ usulü uygulanmak suretiyle ayrı ayrı özelleştirilmelerini teminen 18.11.2016 tarihli ve 29892 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhale İlan Metnindeki tabloda 9 ve 10. sırada yer alan Malatya ili, Yeşilyurt ilçesi, Yakınca Mahallesi, 477 ada, 1 ve 2 parsellerdeki taşınmazların özelleştirme ihaleleri iptal edilmiştir.”
ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKARILSIN..
Bu arada, satışı iptal edilen TEKEL Tütün Depoları arazisinin hazır depolarda faaliyet gösteren konfeksiyon atölyelerinin çalışmalarını yürütmesine olanak sağlayacak Konfeksiyon Sitesi olarak ilan edilmesi ve bunlara yeni yer bulunmasından sonra yine kamunun ihtiyacına göre değerlendirilmesi ve kesinlikle satılmaması gerektiği ifade ediliyordu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com