Özelleştirme İdaresi’nin geçtiğimiz günlerde imar değişikliğini Resmi Gazete’de yayınlattığı Malatya Yıldıztepe’deki 89 dönüm arazi için yapılan bu düzenlemenin Malatya Belediyesi’nin karşı çıkmasına rağmen gerçekleştirildiği bildirildi.
Mülkiyeti Maliye Hazinesinde iken, Özelleştirme kapsamına alınan tapunun Uçbağlar (Yıldıztepe) Mahallesi 985 ada 8 No da kayıtlı 89 dönümlük arazi için Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ve 21 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan imar planına göre parselin yüzde 50’den fazlası gelişme konut sahası olarak geri kalan bölüm ise rekreasyon ve ağaçlandırma alanı olarak planlandı.
Hali hazırda bir bölümü özel yapılaşmaya açık olan Yıldıztepe’deki hazine arazisini rekreasyon ve ağaçlandırma alanı olarak düzenlemeyi planlayan Malatya Belediyesi, Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı “emri vaki” üzerine, kararın iptali için yargı yoluna gitmeyi planlıyor.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bahse konu arazinin jeolojisinin yapılaşmaya uygun olmadığını, konuyu Özelleştirme İdaresi’ne ilettiklerini, ancak bu kurumun kendi projesi doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, “Bizim bu planın uygun olmadığı yönünde gerekçeli görüşlerimiz var. Bunu İdare’ye de ilettik. Kentin geleceğini, 30–40 yıl sonrasını düşünmek zorundayız. O nedenle yargı yoluna gitmeyi düşünüyoruz” dedi.
Şehir planlamacıları ve mimarların da bu şekilde imar düzenlemesi yapılmasına karşı çıktığı Yıldıztepe’deki imar değişikliği, bu kesimler tarafından “Masa başında hazırlanmış. Jeolojik ve sağlık açısından cinayet gibi bir karar” diye nitelendirildi.
MALATYA BELEDİYESİ NİYE KARŞI?
Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Özelleştirme İdaresine gönderilen yazıda, bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı görüşleri ve gerekçeleri şöyle sıralandı:
"1-1980’li yıllarda yapılan İmar planında bölge yapılaşmaya uygun görülmemiş ve “Ağaçlandırılacak Alan” olarak planlanmıştır. Aradan geçen süre zarfında, bölgenin yapımlaşmaya açılması yönünde bir imar planı değişikliği düşünülmediği gibi, bu yönde bir plan değişikliği de yapılmamıştır.
2-Parselin bulunduğu saha Jeolojik-jeofizik verilere göre “Önlemli Alan” olarak belirlenmiştir. Tepede arazi eğimleri yüzde 20 ile 40 arasında değişimler göstermekte olup toprak yapısı nedeniyle yağış etkisi ile ayrışımların (Toprak kayması) olması muhtemeldir.
3-Televizyon verici istasyonları, Telekom link ve Emniyet telsiz istasyonları da bu tepe üzerinde olup bahse konu alanın yerleşimden ziyade, ağaçlandırma çalışması yapılarak bu kullanımların olumsuz etkilerinin de azaltılması mümkün olabileceği düşünülmektedir.
4-Parselin ağaçlandırılacak alan olarak düzenlenmesi ve yukarıda bahsedilen olumsuzlukların giderilmesi uygun olarak düşünülmektedir.
Sonuç olarak; Parselin ilk imar planın yapıldığı yıldan bugüne kadar “Ağaçlandırılacak alan” olarak planlı alanda olduğu, parselin kente hakim olan tepe de kent korusu ve seyir tepesi olarak kullanılmasının uygun olacağı, jeolojik verilere göre “Önlemli Alan” olarak belirlendiği parselin, yerleşime açılmasının imar planı yapıl yönetmeliğinin 27, 28 ve 30 uncu maddelerine aykırı olacağı ciheti ile parselin konut ve kısmen rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi yönünde hazırlanan imar planı değişikliği önerisinin kurumumuzca “UYGUN OLMADIĞI” sonucuna varılmıştır.”
GÖRÜNTÜ : Google Earth