Malatya Valisi Mustafa Toprak, 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan tablo kapsamında ve yeni eğitim-öğretim yılında il düzeyinde okul binalarına ilişkin yapılan düzenlemeler bağlamında çalışmaların kamu yararı hassasiyeti gözetilerek devam ettirildiğini belirterek, “Okul binalarının, eğitim için ayrılmış alanların, eğitim kurumlarımızın ticari amaçlara ya da özel şahıslara verilmesi asla sözkonusu olamaz”dedi.
Vali Mustafa Toprak, Abdülkadir Eriş Lisesi binasına taşınacak olan Zübeyde Hanım Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ile Konak Mesleki Teknik Anadolu Lisesi binalarının ilkokul olarak kullanılacağını belirterek “Net olarak ifade ediyorum ki, taşıdığımız veya kapattığımız okulları hiçbir şekilde özel bir kişiye ya da kuruma vermemiz söz konusu değil” şeklinde konuştu.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okulların kapatılması, kışlaların da şehir dışına taşınması kararıyla ortaya çıkan rant kaygısı, yeni eğitim- öğretim yılında, gerek derslik gerekse laboratuvar ve uygulama alanları bakımından yetersiz olduğu gerekçesiyle taşınan okul arazileri için de endişe yarattı.
İlkokul olarak kullanacağız
Vali Mustafa Toprak, hafta başında FETÖ’den MEB’e devredilen okullarda yaptığı inceleme sırasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın meslek liselerinin taşınmasına ilişkin yaptığı açıklamaların yanı sıra taşınan bu okul arsalarının ranta açılacağına yönelik kamuoyunda oluşan kaygıların hatırlatılması üzerine açıklamalarda bulundu.
Okulların tamamen fiziki mekân yetersizliği nedeniyle taşındığını, arsalarının da hiçbir şekilde özel şahıslara verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Vali Toprak, “Taşınan bu okullar ilkokul olarak değerlendirilecek. Boşalttığımız okullar da ilköğretim olarak kullanılacak. Net olarak ifade ediyorum ki, bir okulu hiçbir şekilde kapatıp bir başka özel kişiye vermemiz diye bir şey söz konusu değil. Bunu vali olarak söylüyorum. Gerek büyükşehir belediyesi, gerekse Yeşilyurt ve Battalgazi belediyesi ile çalışıyoruz. Şehrin içerisinde kalmış bazı okullar var. Ha meydan açmak istiyorsunuz alan ortaya çıkarmak istiyorsunuz buraları vatandaşın kullanacağı yeşil alan olarak yapmak istiyorsunuz, medeni bir ülkede kişi başına düşen yeşil alanı artırmak istiyorsanız evet o okulu ordan alırız ama o okulun daha modern halini, biçim vereceğimiz projeyi uygulamak kaydıyla biz buna evet d eriz. Yoksa bizim herhangi bir binayı özel bir şahsa veya kuruma vermemiz söz konusu değil. ” dedi.
“Meslek Lisesi ama uygulama alanları ve atölyeleri yetersiz”
Okulların neden taşındığına ilişkin bilgiler veren Vali Mustafa Toprak, şunları söyledi:
“Bu noktada zaman içerisinde ‘Hemen şuraya bir okul yapalım’ mantığı ile açılan okulların derslikleri küçük, sınıfları küçük, atölyeleri eksik, dersliği eksik, sınıfları küçük, idari binası olmayan okullar. Çocuklarımızı evlatlarımıza daha iyi bir eğitim ortamı sağlamak amacıyla, kamuoyundaki tüm endişeleri de dikkate alarak Abdülkadir Eriş Anadolu Lisesi’ne bu Zübeyde Hanım ile Konak Mesleki Teknik Anadolu lisesini taşımış olacağız. Somut bir örnek vermek gerekirse; Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Konak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni Abdülkadir Eriş Lisesi’ne taşıyacağız. Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi, 1989 yılında, 8 derslik olarak ve o zamanki bayındırlık şartnamesine göre yapılmış. Aradan neredeyse 30 yıl geçmiş. Kız Meslek Lisesi 8 derslik olur mu? Atölyeleri sığmaz. Uygulama alanları neredeyse yok. 315 öğrencisi var, 12 şube görünüyor ve hepsi sıkıştırılmış alan. Biz bir kere bunu rahatlatmak zorundayız. Bu okullardaki öğrenci sayılarımız ortalama 750 ile 1500 civarında. Taşıyacağımız Konak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 5 derslikli. Eğitime hiçbir şekilde elverişli değil. 8 şube ve 157 öğrenciden oluşuyor. Bu iki okulu bu nedenlerle Daha iyi mekânsal ve bütünsel bir bakışla Abdülkadir Eriş Lisesi’ne taşımış olacağız. Her iki okulun öğrencileri de daha iyi bir ortam ve çevrede eğitim almış olacaklar. Derslik başına düşen öğrenci sayısını da azaltmış olacağız.”
“Okullarımız depreme karşı güçlendiriliyor”
Okul binalarının depreme karşı güçlendirilmesi konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Malatya Valisi Mustafa Toprak, “Sağlam olarak inşa edilmiş binaların zaman içerisinde depreme karşı daha da güçlü olabilmesi için demir ve beton alaşım sistemleri yükseltildi” dedi.
Vali Mustafa Toprak, okul binalarının güçlendirmesi çalışmalarının detaylarına yönelik olarak daha sonra şu bilgileri aktardı:
“1999 ve 2 bin yıllarında özellikle 99 yılındaki Türkiye’yi derinden üzen Marmara depreminin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yapı şartnamelerinde değişikliğe gitti ve yapıların esnaflarını bir üst kategoriye çıkardılar. Sağlam olarak inşa edilmiş binaların zaman içerisinde depreme karşı daha da güçlü olabilmesi için demir ve beton alaşım sistemleri yükseltildi. Dolayısıyla binaların da zaman içerisinde yenilenmesi ve güçlendirilmesi gündeme geldi. Çoklu alanlardaki ve kamu alanlarındaki binaların da güçlendirilmesi gerekiyordu. Bunların başında da okullar geliyor ve Milli Eğitim Bakanlığı o tarihten bu yana hummalı bir çalışma içerisine girdi. Bunların güçlendirilmesi için projeler hazırlandı, tadilat projeleri hazırlandı, bir taraftan projelerden sonra uygulama ihalelerine geçiliyordu. Bunlar bir sistem içerisinde güvenliği de tehdit etmeyecek şekilde bunların her biri yapılmaya çalışılıyor ama bir yılda her binanın güçlendirilmesi mümkün değil. Malatya’da milli eğitime bağlı okul, yurt ve diğer eğitim kurumlarında güçlendirilme çalışmaları yapılmaya başlandı. Bunlar tabi kolay işler değil. Önemli ölçülerde okullarımızda güçlendirme çalışmaları yapıldı. Yine üzerinde çalıştığımız projelendirme noktasında olduğumuz bir taraftan da uygulama içerisinde olduğumuz okullar var”.
Vali Mustafa Toprak, daha sonra şunları söyledi:
“Bakınız ben size okullarla ilgili bilgi vereyim. 1989 yılında 8 derslik olarak ve o zamanki bayındırlık şartnamesine göre yapılmış. Aradan neredeyse 30 yıl geçmiş. Kız Meslek Lisesi 8 derslik olur mu? Atölyeleri sığmaz. Uygulama alanları yok. 315 öğrencisi var, 12 şube görünüyor ve hepsi sıkıştırılmış alan. Biz bir kere bunu rahatlatmak zorundayız. Bununla birlikte mesleki teknik Anadolu lisesi, bizim okullarımız 750-800-1500 civarı. Baktığınızda karşı çıkılan KonakMesleki teknik Anadolu lisesi 5 derslikli. Eğitime hiçbir şekilde elverişli değil. 8 şube ve 157 öğrenciden oluşuyor. Bu iki okulu bu nedenlerle Daha iyi mekânsal ve bütünsel bir bakışla Abdülkadir Eriş Lisesi’ne taşımış olacağız. Her iki okulun öğrencileri de daha iyi bir ortam ve çevrede eğitim almış olacaklar. Derslik başıan düşen öğrenci sayısını da azaltmış olacağız.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com