ODTÜ İnşaat Mühendisliği Afet Yönetimi ve Araştırma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, depremin mühendislik ve sosyal boyutunun Malatya'yı da kapsayan bazı illerde gerçekleştirileceğini söyledi.
Antakya ve çevresinde olası bir depremin etkileri, zarar vereceği yerlerle ilgili yerli ve yabancı bilim adamları tarafından başlatılan çalışmayla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısına ilişkin haber, İhlas Haber Ajansı tarafından servise konuldu.
Haberde şöyle deniliyor:
...
ANTAKYA, (İHA)- Antakya ve çevresinde olası bir depremin etkileri ve zarar vereceği yerler, yerli ve yabancı bilim adamları tarafından 15 gün boyunca yapılacak çalışmalarla tespit edilecek.
Antakya ve çevresinde gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili Antakya Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı'ndan Ali Zeynel Denizlioğlu, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Afet Yönetimi ve Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Cihat Mazmanoğlu, Almanya'nın Weimer Üniversitesi'nden Dominiko Long, Tobias Langhamer, Lars Abrahomsky, Almanya'nın Kiel Üniversitesi'nden Sosyolog Doç. Dr. Elke M. Geenen, ABD Oklahoma Üniversitesi'nden Lisa Holiday, Mustafa Kemal Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Cemal Geneş, Yard. Doç. Dr. Murat Bikce, Yard. Doç. Dr. Selçuk Kaçın ve AGC Başkanı Ahmet Abdullahoğlu katıldı.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Afet Yönetimi ve Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, yapılacak çalışmayla depremin sadece mühendislik boyutu değil, sosyal boyutunun da inceleneceğini belirterek, "Antakya ve çevresinde 15 gün boyunca mikro bölgeleme çalışması yapacağız. Bu çalışma bir ekip çalışması olacak. Çalışmamıza İMO Hatay Şubesi, MKÜ, ve meslek kuruluşları destek veriyor. Bu çalışmaları Antakya, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ, Diyarbakır ve zaman yeterse Bingöl'de yapmayı düşünüyoruz. Olası bir depremin etkilerini tespit edeceğiz. Üretim, ekonomi, alt yapı ve başka tür etkileri belirleyeceğiz. Tahminde bulunmak için ön çalışma yapılacak. Kaç bina var, hayali depremin etkileri tespit edilip yetkili birimlere bilgi verilecek. Çevre beldelerle birlikte 25-28 bin bina var. Bizler bina ölçümü yapmayacağız. Binaların planlarını aldık, elektronik haritaya işledik. Bina envanterleri çıkarılacak, hangi bölgelerin daha çok zarar ve hasar görebileceği belirlenecek. Bizler hasar görebilirlik haritasını ortaya çıkaracağız ve yetkililere bildireceğiz" diye konuştu.
İMO Hatay Şube Başkanı Cihat Mazmanoğlu ise yıllardır böyle bir çalışma yapılmasını istediklerini ifade ederek, "Mümkün olduğunca fazla binayı gezip inceleyecekler. Olası deprem senaryosu konuşulacak. Sosyolog arkadaşımız da olası depremin insanlar üzerine etkilerini araştıracak. AB fonlarıyla 15 günlük çalışma gerçekleşecek. Sonuçları bahar ayında açıklanacak" dedi.