Malatya'da üreticilere kayısıda kükürtleme konusunda eğitim verildi.
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, bin kilogram kuru kayısıda kükürtdioksit oranının Türk Gıda Kodeksine göre 2 bin PPM olarak belirlendiğini hatırlatarak, amaçlarının düzenledikleri eğitimlerle çiftçiyi bu konuda bilinçlendirmek olduğunu söyledi.
Müdürlükte görevli ziraat mühendisi Kadir Öztürk de, çiftçilere kayısıda kükürtdioksit kullanımı hakkında bilgi verdi.
Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndaki yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında adı Kayısı Araştırma İstasyonu'na çevrilen Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde kayısının kükürtle yakılması çalışmasının ilk olarak 1937 yılında başladığını hatırlattı.
Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi üzerinde yaptıkları bir çalışma sonucunda bu çeşidin hangi şartlarda kükürdioksitle yakılması halinde 2 bin PPM kükürtdioksit içereceğini belirlediklerini anlatan Öztürk, 13 bin metreküp kapasiteli kükürtleme odasında, bin 600 gram kükürtdioksit yakılarak 8 saatin sonunda 2 bin PPM standart kükürtdioksit içeren kuru kayısı elde edileceğini kaydetti.
İhracatçıların da bu konuda üretici ile anlaşarak ürün almasını tavsiye eden Öztürk, kayısıların Bakanlıkça denetlendiğini ve 2 bin PPM'in üzerinde kükürtdioksit içeren kuru kayısı tespiti halinde ilgili firmaya 11 bin lira idari para cezası verildiğini belirtti.
Modern kükürtleme odalarının kurulmasını öneren Öztürk, bu odalara kayısıların kasalarda değil derin olmayan kerevetlerde konulması gerektiğini söyledi.
Öztürk, kurum olarak otomatik kükürtleme yapılması için bir sistem kurmak üzere proje hazırladıklarını ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) sunduklarını sözlerine ekledi.
Eğitim programına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden ziraat mühendisleri ile 42 öncü çiftçi katıldı.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.