İnönü Üniversitesi tarafından "Geleceğin yatırımı" olarak görülen ve proje tutarı 75 milyon 709 bin lira olan, 20 bin 400 metrekare alana inşa edilecek Onkoloji Hastanesinin temeli bu yıl içinde atılacak.
Malatya'nın ve bölgenin sağlık merkezi olması yolundaki önemli bir adımı oluşturacak hastane, diğer birimlerle hem yakın hem koordineli olacağı için yüzde 47'si Malatya dışından gelen kanser hastalarına daha nitelikli sağlık hizmeti verecek.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem Türkiye'de hem dünya genelinde giderek artan hastalıklar arasında kanserin en önde yer aldığını belirtti.
Gelecekte kanserin önemli ve baş edilmesi gereken bir problem olarak insanlığı beklediğini anlatan Özgen, bunun için alt yapının ona göre şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Özgen, Türkiye genelindeki onkoloji merkezlerinin ülkenin batısında ve büyük şehirlerde kümelendiğini ve şehirlerin günümüzde bu yükü taşıyamaz hale geldiğini vurgulayarak, kanser tedavisinin aylar, yıllar sürebileceğini bu nedenle yerinde tedavinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
- "Alt yapımız çok güçlü"
Doğu ve Güneydoğu'da onkoloji merkezlerinin sınırlı olduğunu anımsatan Özgen, şöyle devam etti:
"Malatya doğunun batısı, batının doğusudur. Bir kesişme noktası ve doğunun yükselen değeridir. Malatya tıpkı organ naklinde olduğunu gibi kanserde de bu bölgenin en büyük kuruluşudur. Çünkü kanser denilen şey tek branşın çözebileceği bir problem değildir. Bütün branşların birlikte çalıştığı, donanımlı bir hastane gerektirir. Donanımsız bir hastanede kanser merkezi olmaz. Kanser hastalarına sıradan değil ehil ellerde bakılması lazım bizim de bu anlamda altyapımız çok güçlü. Onkoloji hastanesini geleceğin yatırımı olarak görüyoruz."
- "200 yataklı olacak"
Prof. Dr. Özgen, Kalkınma Bakanlığına başvuruda bulunularak, Onkoloji Hastanesi kurulmasıyla ilgili projenin 2016 Yılı Yatırım Programı'na alınmasını talep ettiklerini, bunun da olumlu karşılandığını bildirdi.
Proje tutarı 75 milyon 709 bin lira olan ve 20 bin 400 metrekare alana inşa edilecek hastanenin 200 yatak kapasiteli olacağına işaret eden Prof. Dr. Özgen, "Onkoloji Hastanesi Malatya ve civarındaki illere hizmet verecektir. Doğuda 3-4 yerde onkoloji hastalarına hizmet veriliyor. Onkoloji hizmetini tam donanımlı, oturmuş, bütün bölümleriyle verebilme açısından iyi durumdayız. Ancak biz bunun ötesine geçmek istiyoruz.'' diye konuştu.
Hastane ödeneğinin ilk diliminin serbest bırakıldığını kaydeden Prof. Dr. Özgen, "Bu yıl içerinde ihalesini yapıp kazmayı vurmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl da mümkün olursa tamamlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
AA