Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Makine Mühendisleri ile biraraya geldi. Makine mühendisleri, başta asansör olmak üzere Malatya’nın değişik sorunlarını başkan Çakır’a anlattı ve çözümü konusunda belediye olarak daha duyarlı olunmasını istedi. Mühendisler ayrıca büyükşehir yolundaki Malatya için meslekleri ile ilgili hazırladıkları raporu Başkan Çakır’a sundu.
Malatya’ya Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odasının geleneksel hale getirdiği aylık söyleşi programının son konğu Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır oldu. Başkan yardımcılarından Ahmet Ceyhan ve Hasan Atay ile birlikte makina mühendislerine konuk olan olan başkan Çakır, büyükşehire geçiş süreci ile birlikte belediyenin 4 yıllık çalışmalarını anlattı. Oda il temsilcisi Erdal Yavaş ise odanın çalışmaları ile meslektaşlarının yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Oda başkanı, açış konuşması ve büyükşehire altlık oluşturması için meslekleri ile ilgili detaylı olarak hazırladıkları raporu başkan Çakır’a sunmasından sonra sözlerini “Meslektaşlarımızın ortak arzusu olarak, belediyemiz ile ortak çalışmak istiyoruz. Genel manada ve mesleğimizle ilgili her konuda ortak projeler ve çalışmalar yapmak istiyoruz” diyerek işbirliği teklifinde bulundu.
Başkan Çakır da bu teklifi olumlu karşıladıktan sonra, görsel sunum eşliğinde belediyenin 4 yıllık çalışmalarını anlattı. Görsel sunumdan sonra soru- yanıt bölümüne geçildi.
Sorular ve yanıtlar:
SORU: Kanalboyu'nda düzenleme yapılacak mı?
ÇAKIR: Kamuoyunda bilinenin aksine Cemal Akın döneminde yapılan yerlerde hiç bir düzenleme yapmadık. Kanalboyu düzenlemesi de çok yeni epeyce para ve emek harcandı. Şimdi sökmemiz rantabl değil. O nedenle Kanalboyu için bir müddet daha sabredeceğiz.
SORU: TEDAŞ gibi diğer altyapı kuruluşlarının sayaç söküm tarifeleri standart ve normal olmasına rağmen su sayacının sökme- takma paraları çok yüksek. Ayrıca, borcunu ödeyemeyen abonenin suyu genellikle Cuma günleri kesiliyor. İnsanlar Cumartesi Pazar günleride susuz kalıyorlar. Bunun çözümü yok mu?
ÇAKIR: Sökme –takma paraları normal. Bir de insanlar TEDAŞ- Doğalgaz gibi kuruluşlara borcunu zamanında öderken su parasından biraz imtina ediyor. Cuma günü kesilmesi olayını da bir araştıralım.
SORU: Büyükşehire geçtiğimiz zaman aşırı bir göç talebi olacak. Belediyemiz buna hazır mı?
ÇAKIR: Aşırı göç, ilimizin lehinedir. Şu an için yüzde 25 göç alıyoruz ve yüzde 25 göç veriyoruz. Nüfusumuzun artmasıyla, sosyal-kültürel ve ekonomik alanlarda bir canlılık yaşanması kaçınılmaz. O nedenler göç alınmasına taraftarım ve hazırlığımız da mevcut.
SORU: Gerek altyapısıyla gerekse de araç trafiği (özellikle de Niyazi Mısri’deki) keşmekeşi ile Malatya’nın büyükşehire hazır olmadığı kanaatindeyiz. Bu sorunlar giderilmeden Büyükşehir statüsü sadece adı ile kalmaz mı?
ÇAKIR: Bu sorunlar süreç içerisinde çözülecek sorunlardır. Büyük şehir olunca ödeneklerde artacak. Buna paralel işlerimiz de artacak.
SORU: Kayısı sorunu Malatyalının sorunu. Belediye olarak el atmanın gerekmez mi?
ÇAKIR: Doğrusunuz ama, belediyenin kayısı satmasını ben şahsen doğru bulmuyorum. Sonuçta ticari bir faaliyet. Kamu kurumlarının da ticari faaliyet yapması doğru değil diye düşünüyorum. Esenlik Şirketi diyeceksiniz. Onun fonkiyonu ayrı. Marka olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Maraş, Adıyaman, gibi bir çok ilde faaliyete başladı.
ASANSÖR DENETİMİ KONUSU..
Sohbet tarzında soru- yanıt bölümünün sona ermesinden sonra bir basın mensubu “2012 yılı son 6 aylık döneminde denetlenen asansör sayısı 1150 iken standartlara uygun asansör sayısının sadece 18 adet olduğu, 33’ünün tehlike sınırında olduğu için hizmetten kaldırıldığını ve yaklaşık 150 tanesinin de tehlike sınırında olduğu belediyenin rakamlarından anlaşılıyor. Rakamlar mı yanlış veya asansörlerde büyük tehlike mi var?” sorusunu hem başkan Çakır’a, hem de İl temsilcisi Yavaş’a yöneltti. Diğer üyeler de soruyu destekler içerikte açıklamalar da bulununca temsilci Yavaş, “Denetim firması, yaşamsal önemi olsun olmasın eksik gördüğü herşeyin hayati önem arzeder şekilde raporunu tutuyor. Halbuki yönetmelikte hayati önem arzeden 5 konu var. Bunların yerine getirilmemesi halinde asansörün hizmetten men edilmesi gerekir. Ama öyle yapmıyorlar” diyerek topu denetim firmasına attı. Başkan Çakır’da “Asansör gibi diğer yaşanan tüm sorunların kaynağında kültür eksikliği var. Bunlar süreç içerisinde çözülecektir. Yine de, sektörün temsilcileri ile biraaya gelerek sorunun kaynağına inelim ve çözüm bulalım” dedi ve çözümü konusunda girişimlerde bulunacağını belirtti. Ziyaret, konuklara çiğköfte ikramından sonra sona erdi.