Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Sami Er, eski Devlet Hastanesi yerinin Battalgazi Belediyesi'yle takas edilmesi konusunda, kamuoyunca bilinmeyen bir engeli dile getirdi ve bu belediyenin, takas için önerdiği alanın kendisine ait olmadığını, hazine mülkiyetinde olduğunu söyledi.
Daha önce Malatya'da İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevinde bulunan, AKP'den milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olan Er, Malatya Söz Gazetesi muhabiri Yaşar Karaaslan'ın, TOKİ'yi ilgilendiren Malatya konularına ilişkin sorularını yanıtladı.
ÖNERİLEN ALAN BATTALGAZİ BELEDİYESİNİN DEĞİL..
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malatya ziyareti sırasında iletilen, daha önce çeşitli projeler karşılığı TOKİ'ye devredilen İnönü Stadı'nın "Yeşil Kuşak Projesi" kapsamında Battalgazi Belediyesi'ne devredilmesi talebi ile ilgili soru üzerine Er, " Şu an Türkiye genelinde 17 adet stad inşaatımız devam ediyor. Bunları stad karşılığı alıyor ve yerine yeni stadlar yapıyoruz. Sayın Başbakanımız, 'tamam' derse biz tüm gücümüzle, Yeşil Kuşak Projesi'ne destek veririz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." yanıtını verdi.
Er, "Battalgazi Belediyesinin, eski devlet hastanesinin 43 dönümlük alanının takas yöntemiyle belediyeye tahsisi talebi vardı vardı. Tahsis işi gerçekleşecek mi veya şu an hangi aşamada?” sorusu üzerine de, “Battalgazi Belediyesinin takas olarak önerdiği alanı belediyenin sanıyorduk. Ama değil, alan hazinenin mülkiyetinde. Hazine mülkiyetinde olanlar zaten bizim. Biliyorsunuz ki, TOKİ’nin herhangi bir geliri yoktur. Hizmetlerimizi arazi karşılığında yapıyoruz. Devlet Hastanesi alanının Battalgazi Belediyesi'ne tahsisi için, Belediyenin mülkiyetinde olan arazilerde dahil olmak üzere değişik formüller üzerinde çalışıyoruz. En kısa sürede sonuçlandıracağımıza inanıyorum.” diye konuştu.
İLÇELER PROJE GETİRSİN..
Bütün ilçe belediyelerine çağrı yapan TOKİ başkan yardımcısı Er, “Konut ihtiyacı olan belediyelerin, Belediye veya hazine arazisini konut alanına açarak ve 100 konuttan aşağı olmamak üzere hazırlayacakları projeleri TOKİ olarak her zaman desteklemeye hazırız” diyerek ilçe belediyelerine çağrıda bulundu.
DİKEY YAPILAŞMA KONUSU..
Bu arada, TOKİ'nin Malatya'daki inşaatlarında şikayet ve tepki konusu olan "dikey yapılaşma" ile ilgili olarak “TOKİ tarafından son günlerde ‘Dikey değil, yatay yapılaşma” söylemini sık sık kullanılıyor. Bunu biraz açar mısınız? Ve Malatya'nın buradaki durumu?” sorusu yöneltilen Sami Er, "2002 yıllarında Türkiye’nin GSMH 2 bin 500 dolardı. Şimdi ise 12 bin 500 dolara çıktı. Zenginleşen ülkemizde üretilen konutlarında şehrin mimari dokusuna, kültürüne uygun olması gerekiyor. Bu anlayıştan hareketle önümüzdeki dönemde dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmayı hedef alan bir konsept değişikliği yaptık. Yapımı devam eden ve projelendirilen inşaatların tamamlanmasından sonra bu konsept değişikliği uygulanacak.
Malatya'nın durumuna gelince. Malatya’da maalesef konutlara talep az. Bunun nedenini araştırmak gerek. Talep gelirse ve eldeki projeler tamamlanınca elbette ki Malatya’da da yatay yapılaşmayı uygulayacağız." diye konuştu.