Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’daki 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyetinin sorularını yanıtlayan 2. Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti, “Ordu komutanları darbeye karşıydı, Ordu komutanları arasında sadece ben tutukluyum.” diye yakındı.
Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un "2. Ordu'ya bağlı hangi komutanlarla görüştün?" sorusuna karşılık 2. Ordu eski komutanı Adem Huduti, "2 kolordu ve 2 tümen komutanımla görüştüm. Adana Kolordu komutanı ve Adana'da konuşlu tümen komutanıyla o gece birden fazla kez telefonla görüştüm. Her iki kolordu komutanı da 15 Temmuz sonrası terfi ederek, görevlerine devam etti. Van Asayiş Kolordu Komutanı ve Diyarbakır'da konuşlu kolordu komutanlarıyla da telefonda birçok kez görüştüm. Van Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel 2. Ordu Komutanlığına getirildi. Adana Tümen Komutanı terfi ederek, korgeneral oldu ve görevine devam etti. Diyarbakır Kolordu Komutanı ise iki yıl çok yoğun birlikte mesai yaptığım bir komutandır. Her yönüyle darbe teşebbüsü gecesi davranışıyla darbe karşıtı olduğu ve söz konusu örgütle hiçbir bağı bulunmadığından eminim” dedi.
Huduti, "Bu 3 kişiye direkt emir verdin mi?" sorusuna şu cevabı verdi: "İlk baştan verdim. Araçla karargaha giderken, sıkıyönetim mesaj emrini uygulamamaları emrini verdim. Makama geçer geçmez Van Kolordu Komutanını aradım, telefonla görüşerek mesaj emrini uygulamaması yönünde emir verdim. Zaten bu hususları tuttuğum günlüğüme de not ettim."
Mahkeme başkanının "23. Tümen Komutanı ile görüştün mü?" şeklindeki sorusuna ise Huduti; "Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Çakırsöğüt birlik dışına hareket ettiği yönündeki beyanı üzerine, 23. Tümen Komutanı'nı aradım ve ilgili tugay komutanı ile görüşmesini, tugaydan çıkan birliklerin geri döndürülmesini, bunun mümkün olmaması halinde bu tugay birliklerinin vurulacağının bilinmesini ilgili tugay komutanına iletmesini söyledim. İlgili tugay komutanına ulaşmak istememe rağmen ulaşamadım." şeklinde cevap verdi.
Huduti, darbe girişimi sürecinde kimlerle görüştüğünü soran mahkeme başkanı Koç'a "Kara Kuvvetleri Komutanı'na ulaşamadım. 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar ile en az 2 defa görüştüm. Daha fazla da görüşmüş olabilirim. Darbe teşebbüsünün olduğu gece 00.00-01.00 arası görüşmüş olabilirim. Darbe karşıtlığı konusunda her ikimizin de ortak kararımız var. 3. Ordu komutanıyla tafix üzerinden makamdan görüştüm. Darbeye karşı olduğunu ifade etti. Ben de aynı şekilde beyanda bulundum. Ege Ordu Komutanıyla konuttan karargaha giderken görüştük. Tafix üzerinden de 3-4 defa görüştük. Ordu komutanlarımızın hepsi darbe olduğunun tam farkında değildik. Olayın darbe teşebbüsü olup olmadığı netleşmemişti. Bir kalkışma var, bunun karşısında olduğumuz belliydi." ifadelerini ileri sürdü.
Mahkeme başkanı Koç'un "Akın Öztürk ile görüşmen oldu mu?" sorusunu ise Huduti, "Hayır. Son 3-4 aydır hiçbir görüşmem olmadı. 3-4 ay önce Genelkurmay'dayken görüştüm" cevabını verdim." diye cevapladı.
Huduti, "Görüştüğün Ordu komutanları arasında tutuklu olan var mı?" sorusuna da ise; "Ordu komutanları arasında şu an tutuklu olarak sadece ben varım." dedi.
"Basın mensuplarıyla görüşmen oldu mu?" sorusuna ile Huduti, "Basın mensupları aradı. O gece NTV'den beni aradılar. Ben Anadolu Ajansı'na açıklama yaptığımı söyledim." cevabını verdi.
Mahkeme Başkanı Koç'un "43 yıllık askeri geçmişten bahsettin. Sana bağlı olan Avni Angun ya da başka bir komutanı Valiliğe yönlendirmeyi düşünmedin mi?" sorusunu Huduti, "Malatya'daki olayın seyri hakkında bilgi sahibi değildim. Kurmay başkanı Avni Angun'un evinden çıkamadığı yönünde bilgi sahibi olunca Malatya'da sıkıntılı bir durum olduğunu anladım." diye devapladı.
Huduti, "Valiye gönderdiğin mesajı 3. Ordu Komutanı'na gönderdiğin söyleniyor doğru mu?" sorusuna ise, "Valiye gönderdikten sonra bir örneği talebi üzerine 3. Ordu'ya da internet üzerinden yine 2. Orduya bağlı ast birlik komutanlarıma da gönderdim." dedi.
Duruşma savcısı İsmail Gökhan Orman'ın "Çözüm süreciyle ilgili düşünceniz nedir? Doğrular, yanlışlar aksaklıklar nedir?" sorusuna da Huduti, "Bizim karar vereceğimiz bir konu değildir. Verdiğim ilk emir karargahta siyaset konuşulmayacaktır. Silahlı Kuvvetlerin milli iradeye aykırı bir düşünce tarzında olma ihtimali yoktur." ifadesiyle karşılık verdi.
Huduti, Savcı Orman’ın "Sözde sıkıyönetim mesajında göreve devam olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu "Şahsıma bir cezalandırmadır, ödül değildir." şemklinde cevapladı.
Mahkeme Heyeti Duruşmayı sonlandırarak; 16 Mart Perşembe gününe bıraktı. Mahkeme Heyeti, tutuklu sanıkların ifadelerini almayı sürdürecek.
Malatya Darbe girişimi davasında 76 sanıktan 7 duruşmada 32 sanığın savunmasını aldı.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com