Malatya Vergi Dairesi’nde organ bağışının önemi anlatıldı. Seminer sonrası Malatya Vergi Dairesi çalışanları organlarını bağışladı.
Malatya Vergi Dairesi tarafından düzenlenen program kapsamında Malatya Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Yılmaz ile Malatya İl Müftülüğü Eğitim Uzmanı Mehmet Türker, organ bağışı konusunda sunum yaptı.
Malatya Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Yılmaz, organ bağışının yeterli seviyede olmadığını kaydederek, "Organ bağışı ile nakil bekleyen birçok hastaya umut olabiliriz" dedi.
Organ bağışının daha çok canlıdan yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Ülkemizde, organ bağışı ile ilgili bilincin az olması nedeniyle organ bağışı yeterli seviyede değil. Ülkemiz nakil bakımından iyi durumda ama ne yazık ki, daha çok canlıdan nakiller yapılıyor. Aslında kadavradan olan nakilleri artırmamız gerekiyor. Sağlıklı olan nakiller, kadavradan yapılan nakillerdir. Bunun hiçbir riski yoktur. Organ bağışı ile nakil bekleyen birçok hastaya umut olabiliriz. Ama ne yazık ki, bilincin az olmasından dolayı organ bağışı şuan için yeterli seviyede değil" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, organ bağışı konusunda herkesin üzerine büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Organ bağışı ne yazık ki istenilen seviyeye ulaşmamıştır. Burada herkesin üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu tür etkinlikler ve eğitimlerle farkındalık oluşturarak, insanlarımızı bilinçlendirip, algılarını bu yöne çektiğimiz zaman inanıyorum ki organ bağışı da artacaktır. Dolayısıyla da bu işin üstesinden geleceğiz."
Malatya İl Müftülüğü Eğitim Uzmanı Mehmet Türker ise, “Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin ya da fakir ayrımı yapılmaz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 34 yıl önce organ bağışının günah olmadığını açıkladığını dile getiren Türker, “Organ bağışının tüm dinlerde olduğu gibi dinimizce de günah olmadığı belirtilmiştir. Organ nakli için zaruret halinin olması gerekiyor. Organ nakli olacak kişinin doktor tarafından 'tedavisini sadece organ nakli ile olacağını ve nakil olmadığı zaman hayatını kaybedeceğini' belirtmesi lazım. Alıcı ile verici arasında hiçbir suretle maddi bir bağın olmaması gerekiyor" diye konuştu.
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, program sonrası yaptığı konuşmada, “Personelimizi organ bağılı konusunda bilinçlendirmek adına böyle bir program düzenledik. Organ nakli bugün toplumun tam anlamıyla farkına olmadığı, aslında çok önemli olan bir konu. Bugün organ nakli bekleyen on bin ya da yüzbinlerce hasta var. Ama yeteri kadar organ bağışı yapılmadığı için bu hastalarımız belirli bir süre sonra vefat ediyor. Organ bağışı sayı olarak çoğaldığı zaman bu hastalarımız daha uzun süre yaşama imkanına kavuşacaklar. Bu anlamda farkındalık oluşturmak için bu programı düzenledik. İnsanlar ‘dinen’ uygun olup olmadığı konusunda tereddüt yaşıyorlar. Bu anlamda biz din görevlisi arkadaşımızı da davet ettik. Bu konuda farkındalık oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu
Kaynak : Ferdi Durdu - Yeni Malatya Gazetesi