SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Ortak Bir Akılla Kayısıyı Geliştireceğiz"

0
Güncellendi - 2019-07-25 00:51:18
A- A+ PAYLAŞ

AÇILIŞA PROTOKOLDAKİ KAVGA DAMGA VURDU.. 23.Uluslararası Malatya Kültür, Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali’nin Mişmiş Park’taki fuar açılışı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, 50 bin ailenin direkt geçimini sağlayan ve Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan kayısının sorunlarını yakından bildiklerini söyleyerek “Kayısı ile ilgili sorunları ve gelişim alanlarını biliyoruz. Bunları çözümü ve kayısıdan elde ettiğimiz gelirin artması için gerekli teknik ve ekonomik çalışmaları yapıyoruz. Üreticimizle birlikte çalışarak ve ortak bir akılla kayısıyı geliştireceğiz” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Büyükşehir Belediye Başkanı ile yaptığı toplantıya çağrıldığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın katılamadığı Mişmiş Park Fuar alanındaki açılış törenine, Vali Aydın Baruş,  Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, AKP Milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci,  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Demez, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, İlçe Belediye Başkanları, bazı siyasi partilerin il başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, bürokratlar, STK temsilcileri ve meslek odaları temsilcileri ile çok sayıda davetli ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. AKP Milletvekillerinden Hakan Kahtalı ve Ahmet Çakır'ın, açılışa katılmamaları dikkat çekti.

Fuarın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç, kayısının sorunlarını yakından bildiklerini ve Bakanlık olarak bir dizi çalışma yürüttüklerini ifade etti.

“Kayısı, Türkiye’yi dünyaya tanıtan bir ürün”

 Kayısının Türkiye’yi dünyaya tanıtımında da kullandığımız ve burada yaklaşık 50 bin ailenin direk geçimini sapladığı  önemli tarımsal bir ürün olduğuna vurgu yapan Bakan Yardımcısı Tunç, “Kayısı ile ilgili sorunları ve gelişim alanlarını biliyoruz. Bunları çözümü ve kayısıdan elde ettiğimiz gelirin artması için gerekli teknik ve ekonomik çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken Malatya Valiliğimiz, Büyükşehir ve diğer belediyelerimiz, üniversitelerimiz, odalarımız, borsalarımız, STK’larımız, İl Müdürlüğümüz, Kayısı Araştırma Enstitümüz ve hepsinden önemlisi üreticimizle birlikte çalışarak ve ortak bir akılla kayısıyı geliştireceğiz. Kayısıdaki ihracat gelirini daha da arttırmamız lazım ve bunun için de Bakanlığımıza düşen görevleri biliyor ve bunları yapmaya devam edeceğiz. Malatya ilimizde son 16 yılda çiftçilerimize toplamda 1,4 milyar TL tarımsal destekleme ödemesi yaptık. Tarımsal üretim alt yapısını güçlendirmek için kırsaldaki vatandaşlarımızın yapacakları yatırımlara önemli oranlarda hibeler sağlıyoruz” diye konuştu.

Vali Baruş: Kayısı Malatya’nın hayat değeridir

Vali Aydın Baruş da, kayısının Malatya için ‘Hayat’ anlamına geldiğini söyledi.  Vali Baruş, “Kayısı tadı Malatya insanının ağız tadıdır. Kayısıya verilen değer Malatya’ya ve onun insanına verilen değerdir. Bu nedenle kayısı ile ilgili her mesele Malatyalıyı ilgilendirir. Kayısı Malatya ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tutuyor. Tarımsal alanlarımızın yüzde 20’si kayısı ağaçları ile kaplı. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 70’ine yakını Malatya’dan karşılanıyor. Ve Türkiye’de kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ı Malatya’dan gidiyor. 2018-2019 sezonu itibari ile bir yılda Malatya’dan ihraç edilen kuru kayısı miktarı 91 bin ton. Bu yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 250 ile 300 milyon dolar gelir, sadece kayısıdan Malatya’ya geliyor. Türkiye ekonomisine Malatya ciddi bir yer sağlıyor. Sadece kuru kayısı çekirdeğinden 17 milyon dolar geliri var Malatya’nın. Yani kayısının her ürünü değerli, artığı da döküntüsü de değerli. Son 40 yıldır Malatya kuru kayısı üretiminde büyük mesafe aldı” diye konuştu.

AKP Milletvekili Öznur Çalık ise Malatya kayısısın daha fazla değer kazanmasını sağlayacaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Iskarta kayısısı 50 kuruşa gidiyordu. Bu ıskarta kayısısını en az bizim 1 liraya satmamız gerekiyor. Türkiye’de ilk defa Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) özel firmaları devreye sokarak Malatya’dan ıskarta kayısıyı almaya başlayacak bu sene. Fakat verilen rakam 50 kuruş olunca çok önemli sıkıntı yaşadık. Biz bu fiyata bu kayısıyı vermemiz gerekiyor. Bu konuyu bakanımıza anlattık. Tarım Bakanımız ile birlikte Malatya’nın sorunlarını masaya yatırdık. Bunlardan bir tanesi ıskarta kayısısı ile ilgili fiyat değerlendirmesiydi. Şuanda Malatya’mızdaki ıskarta kayısı 1 liraya gidiyor. Ve normalde 15 milyon Malatya’ya girdiği olacakken, şuan 30 milyon sadece ıskarta kayısıdan Malatya’ya girdi sağlanacak.”

Tüfenkci: Kayısımızın değerini bulması için birlik olmamız lazım

Gümrük ve Ticaret eski Bakanı AKP MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Malatya için çok büyük önemi bulunan bir ürünün hasadının festivalini yapıyoruz. Kayısımız, ilimiz tarım ürünlerinin başında gelmekte ve baktığımızda dünyada bir numaralı üretici Malatya. Avrupa coğrafi işareti aldığımız ancak her daim değerini bulmadığından bahsettiğimiz kayısının hak ettiği değeri bulması için üreticilerimizin birlik olmasını, eğitimcilerimizin birlik oluşturmasını ve kooperatifleşerek hem üretimdeki sorunları hem de piyasadaki sorunları giderme noktasında hem devletimizin hem de Bakanlığımızın desteği ile yol almasını istiyoruz.

Burada üretici odaları başkanlarımız var ziraat odaları başkanlarımız var ve esasında onlar kayısının esas sahipleridir. Tarım Bakanlığımız kayısının üretimi ve ilaçlanması noktasında eminim ki üzerlerine düşün görevleri yerine getiriyorlar. Malatya’da Lisanslı Depoculuğun kurulmasıyla beraber Malatya’da kayısı anlamında bir sıçrama yapacak, değerinde alınıp sağlanmasına imkân sağlayacaktır.

Buradan ilimize teşrif eden Sayın Bakan Yardımcımıza teşekkür ediyorum. Festival ve fuarın düzenlemesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan olmak üzere herkesi kutluyorum” dedi.

Demez: Fuarların büyük önemi bulunmakta

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara’da gerçekleştirilen bir toplantıya katılmasından dolayı aralarında olmadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Demez, “Bir ilin sosyal, kültürel ekonomik ve turizm potansiyelinin daha geniş kitlelere tanıtılması ve pazar payının artırılması noktasında fuarların büyük önemi bulunmakta. Büyükşehir belediyesi olarak ilimizin bu potansiyellerinin değerlendirilmesi noktasında yıl içerisinde çeşitli fuarlar düzenliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından katılımcılar fuarın açılışını gerçekleştirip stantları gezdi.

Protokolda tepki çeken kavga

Öte yandan, açılış öncesi protokol üyeleri kapalı fuar alanına girdikleri sırada, protokolda bulunan MHP İl Başkanı Bülent Avşar ile İyi Parti İl Başkanı Gökmen Özdal arasındaki yer ve oturma pozisyonundan çıktığı iddia edilen tartışma, MHP'li bir grubun da dahil olmasıyla fiziki kavgaya dönüştü. Şaşkın ve tepkili bakışlar arasında süren bağrışma ve arbede, orada bulunanların araya girmesiyle sona erdirildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Ali (5 yıl önce)
    17 yıldır iktidardasınız. Çevre yolu ne oldu ? Ne zaman hizmet girecek...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyaliiii (5 yıl önce)
    Hiiiiic inanmiyorum yaşım 30 paso vaat verip tutmuyosunuz kayisi diyorsunuz 70 kök kayisi var seneye kökten keseceğiz inşallah onu gectim battalgaziye devlet hastanesi yapacaktiniz ne oldu ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (5 yıl önce)
    Devlet hastanesi temeli ne oldu yahu
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (5 yıl önce)
    Hep aynı muhabbet
    0
    0
    Yanıtla
  • KAYISICI (5 yıl önce)
    HABERİN DETAYINI OKUMADIM BAŞLIĞA BAKINCA ORTAK AKIL DEDİĞİNE GÖRE BİRŞEY YAPAMAZLAR, MALATYADA KAYISI ADINA ÇİFTÇİ ADINA NE YAPILDI. KAYSI ARAŞTIRMA TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İNTERNET SİTESİNE GİRİN ÇİFTÇİ İÇİN ÖĞRETİCİ NE BULACAKSINIZ. ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRME YOK SAHA ÇALIŞMASI YOK ONLARCA PERSONEL LİSTESİ ONLARDA İŞ YOKLUĞUNDAN FAZLA MAAŞ ALMAK ADINA YÜKSEKLİSANS DR YABANCI DİL-LERİNİ GELİŞTİRME ÇABASINDA ÇİFÇİYİ TARIMI GELİŞTİRMEK ADINA Bİ UĞRAŞLARI YOK SİYASETCİNİN MÜLKİ İDARE AMİRİNİN TAKİBİ YOK SİZ İŞİNİZE BAKINDA GEÇİN BU KAYISI GELİŞTİRME MUHABBETLERİNİ ÇİFTÇİYİ TARIMI GELİŞTİRİN
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Murat Asma (5 yıl önce)
    Bir türlü anlam veremediğim beş yıllık bir aradan sonra Kayısı Festivalinin tekrar yapılmasına çok sevindim. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Allah razı olsun. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı yapılarak Malatya Kayısısının tanıtılmasına, değer kazanmasına katkı sunacaktır. Festival ile ilgili bir önerim var, Kayısı hasadı ve patikten dolayı Temmuz ayı üreticinin çok yoğun olduğu bir aydır. Üretici bu ayda yapılan etkinliklere katılamıyor. Temmuz ayında yaş kayısı yarışması ve 1-2 küçük eğlence yapılsın. Ekim-Kasım aylarında ise en iyi kuru kayısı, kayısılı yemek, tatlı yarışmaları, kayısı konulu çalıştay, sempozyum gibi etkinlikler düzenlenmeli. Ayrıca kayısı konusunda yapılacak bu etkinlikler film festivali ile de birleştirilebilir.. Düşünmekte fayda var..
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (5 yıl önce)
    Hiçbişey yapamazsınız. 50 yıldır hep içi boş sözler. Bu millet artık hiç inanmıyor sizlere.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gani (5 yıl önce)
    Şeçimde yok bu neyin vaadi bırakın artık doyduk biz bu vaadlere akp ye Malatya’dan yüzde 70 oy çıkıyor amma kayısının elinden tutan yok bi fındık kadar para edemedik neden çünkü Malatya garanti görünüyor her zaman. Teşekkür ederiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım (5 yıl önce)
    Günler gelip geçer.Ama bu kayısının ve üreticisinin sorunları bir türlü ortak veya ortak olmayan akılla çözülmedi gitti. Hep aynı basma kalıp cümleler. Zaten üreticinin ne gözü ne de kulağı bu söylemlere aldırış etmiyor.Üretici her zamanki bildiği usul ile işini yapmaya çalışıyor. Artık somut ve üreticimize heyecan katacak projeler görmek istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Espirikci (5 yıl önce)
    kim inanır?
    0
    0
    Yanıtla