Vali Mustafa Toprak’ın, 3. Organize Sanayi Bölgesi olarak da bilinen 1. OSB’de, Darende OSB ve Akçadağ Mermer OSB’de yaşanılan sorunların çözüm bulması için 3 ayrı toplantı yaparak, son durumları masaya yatırdığı ve sorunların çözümü için yeni bir çalışmaya girildiği bildirildi.
3.OSB’DE 18 FİRMA YATIRIM HAZIRLIĞINDA
Vali Mustafa Toprak, 1.Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti ile toplantı yaparak, 3. Organize Sanayi Bölgesi de olarak bilinen alanın yatırımcılara açılması ve yaşanılan sorunlara çözüm bulunması konularını görüştü.
1.OSB’nin sorunlarının çözümü ve gündemde önem arz eden konuların görüşüldüğü toplantıda; 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin şuanda 152 sanayi parseli ile yüzde 100 doluluk oranına sahip olduğu, OSB'ye kazandırılan bin 216 hektarlık ilave alan içerisindeki 173 hektarlık 1.etap alanda da 100 hektar büyüklüğünde 66 sanayi parselinin doğalgaz altyapısı hariç tüm altyapısının hazırlandığı ve yatırımcıların istifadesine hazır hale getirildiği, bu alanda yatırımcılara tahsis edilen parsellerden 18 parselde yapı ruhsatının alındığı, 7 parselde firmaların fabrikasını tamamlayarak yapı kullanma izni aldığı, 5 parselde ise işyeri açma ruhsatları alarak işletmeye geçen firmaların faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.
1.OSB Müteşebbis Heyeti toplantısı ile ilgili olarak verilen bilgide, “Geriye kalan 721 hektarlık alan içerisinde şuanda 31 hektar büyüklüğünde 8 parselin kamulaştırmasının tamamlandığı ve Ankara'dan 13 milyon 424 bin TL kamulaştırma ödeneği temin edilerek ödeme yapıldığı, 57 hektar büyüklüğünde 32 parselin kamulaştırması içinde 34 milyon 36 bin TL bedelin ilgili Bakanlıktan kamulaştırma ödeneği olarak gönderilmesinin beklendiği dile getirildi. Bölgeye ilave edilen 1. ve 2. kısım alan tahsisi ile birlikte alt yapı inşaatına geçilmesi öncesinde 24.000m³/gün kapasiteli mevcut atıksu arıtma tesisinin yetersiz kalacağı ve ilave arıtma tesisine ihtiyaç duyulacağı konusu da görüşülerek, Organize Sanayi Bölgesi'nde 769 Hektarlık sanayi alanlarının atık suyu arıtma tesisi ihtiyacını karşılayabilecek bir fizibilite çalışmasının ivedilikle yapılması kararlaştırıldı ve komisyon kuruldu.
Toplantı sonunda Vali Toprak, "1. OSB. nin mevcut sorunlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında çözümü için konunun Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin bilgi ve takibinde olduğunu ve Sayın Bakanında konu ile yakından ilgilendiğini belirtti” şeklindeki bilgiyi paylaştı.
DARENDE OSB’DE 10 PARSEL SATILDI, 25 TANESİ DURUYOR
Vali Toprak, Vali Yardımcısı Miktat Alan, Darende Kaymakamı Ali Türk ve Darende Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Levent Aksoğan ile birlikte Darende Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili toplantı yaparak bölge hakkında bilgiler aldığı bildirildi.
Darende OSB ile ilgili olarak Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklama da, “Karma OSB özelliğinde ve 480.000 m² alan içerisindeki bölgenin toplam, 230.000 m² sanayi alanına sahip olduğu belirtildi. 35 sanayi parseli tahsisi için kurulan bölgenin, Malatya-Kayseri karayolu üzerinde olup Malatya şehir merkezine 97 km. Darende ilçesine 8 km. mesafede bulunduğu bilgisi verildi.
Darende Organize Sanayi Bölgesinde, 1 Firma soğuk şoklama, paketleme tesisi için inşaat ruhsatı alırken, 3 tesisin de proje aşamasında olduğu, 10 parselin satışının yapıldığı ve halen 25 parselin ise satışa hazır bölgede yatırım yapmak isteyen müteşebbisleri beklediği beyan edildi.
Vali Toprak’ın yeni yatırımcıların Darende Organize Sanayi Bölgesine getirilmesi ve gerekse tahsisi yapılan parsellerde bir an önce proje ve yatırım çalışmasına başlaması amacıyla iş adamları ve girişimcilerle görüşülmesini istediği bildirildi.
MERMER OSB’NİN İMAR PLANLARI BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Vali Toprak, Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü İbrahim Çoban ve Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı ile birlikte Organize Sanayi Bölgesi hakkında toplantı yaparak kendilerinden brifing aldığı kaydedildi.
Valilikten Akçadağ Mermer OSB ile ilgili yapılan toplantı sonucuyla ilgili olarak yapılan açıklama da ise, “Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin, toplam 127 Hektar alan üzerinde kurulmuş olup, 78 Hektar mera alanı bulunmaktadır. 11 Ağustos 2016 tarihinde bölgenin 1/5000 ölçekli nazım imar planı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/2000 ölçekli bilgi paftası ve plan açıklama raporunun tanzim edilerek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulduğu, imar planının onaylanmasından sonra gerekli işlemler başlayacak” denildi.
Vali Toprak’ın toplantıda, son yıllarda inşaat sektöründe dayanıklılık, doğal şartlar, çevresel duyarlılık ve estetik görünüm açısından çok tercih edilir olmaya başlayan mermerin önemine değinerek metro, havaalanı, terminal, ticaret merkezleri gibi büyük alanlarda ve kamuya açık alan, yol ve rekreasyon alanlarında mermer, granit ve sert taşların hayli rağbet gördüğünü bu sebeplerden dolayı Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin bir an önce işler hale gelmesinin Malatya’ya istihdam sağlaması, ülke ekonomisine katkı sunması için eksikliklerin giderilmesi hususunda yoğun çaba sarf edileceğini kaydettiği bildirildi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten