Osmanlı tapu kayıtları ve Tapu Tahrir Defterleri, aradan yüzyılı aşkın bir zamanın geçmesine karşın, halen geçerliliğini koruyarak, Kadastro Mahkemelerinde başvurulan ilk kaynaklardan birisi oluyor.
Malatya 1.Bölge Tapu Sicil Müdürü Hamit Karpınar, kurumlarında bulunan 40 tane Osmanlı Tapu Kayıt ve Tapu Tahrir Defterlerinin halen dayanak kaynağı olarak kullanılmaya devam ettiğini belirtti.
Karpınar, "İlimizde tapu kayıtları, Tapu Tahrir Defterlerini oluşturulduğu 1847 yılından itibaren oluşturulmaya başlanmış. İlk önce Aşar-ı Şerriye Vergisi için kayıtlar oluşturulmuş, akabinde 1872 yılında o zamanki toprak reformu ile birlikte tapu kayıtları oluşturulmaya başlanmış. Elimizde şuanda 40 cilt Osmanlıca tapu kaydı mevcuttur. Bunlar halen dayanak kaydı olarak hem müdürlüğümüzde, hem de birer sureti de genel müdürlüğümüzde muhafaza edilmektedir. Halen kullanılmaktadır" dedi.
Osmanlı tapu kayıtlarının halen geçerliliğini koruduğunu belirten Karpınar şu ifadeleri aktardı:
"Özellikle Kadastro Mahkemelerinde dayanak kayıtları için bu belgelere müracaat edilmektedir. Geçerliliği devam etmektedir. 1926 yılından günümüze kadar yapılan kadastro işlemlerinde bu bilgiler artık yavaş yavaş güncel hale dönüştürüldü. Kadastro çalışmaları ile birlikte yeni kayıtlar oluşturuldu. Eski kayıt defterleri, eski birer belge olarak müdürlüğümüzde muhafaza ediliyor."