Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu ikinci dönemin ikinci dersinde program konuğu yazar Hasan Demirbağ sunumu ile “Osmanlı’dan Cumhuriyete Geçiş Sürecinde Malatya’da Şehrin Çehresi” dersiyle devam ediyor.
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonunda düzenlenen programa Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca ve Kültür Mirası Okulu öğrencileri katıldı.
Yazar Hasan Demirbağ, katılımcılara görsel sunum gerçekleştirerek Osmanlı döneminden başlayarak 1950 yılına kadar Malatya şehrimizin yapılaşma süreciyle ilgili bilgiler verdi. Demirbağ, “1830’larda başlayan göç hareketinin 1840’lara kadar devam etti.” dedi
1900’lü yıllarda Malatya merkezinde 5.000 ev, 50 camii ve mescit, 6 tane de medrese bulunduğunu söyleyen Demirbağ, “Atatürk’ün Malatya’ya gelmesinin ardından 1923-1950 yılları arasında şehir merkezinde 2. imar planı uygulandı. Bu imar planı sayesinde inşa sürecinin hız kazandı. Bu imar planı bugünkü Malatya görünümüne büyük katkı sağladı.” dedi.
1950 yılına kadar şehir merkezinin gelişimini fotoğraflarla destekleyerek katılımcılara aktaran Demirbağ konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.
Bülten