Malatya'da jandarma ekiplerince yapılan operasyonda 169 tüp Osmiyum (Hareketli cıva) maddesi ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, Malatya İnönü Üniversitesi nizamiye önünde İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi ile Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin katılımı ile yapılan operasyonda H.Y. (56), T.A. (45) ve E.D. (44) adlı şahısların elinden 169 tüp Osmiyum olarak değerlendirilen kimyasal madde ele geçirildi.
Her 3 şahısta "TEHLİKELİ MADDELERİN İZİNSİZ BULUNDURULMASI VEYA EL DEĞİŞTİRMESİ:" suçlamasıyla gözaltına alındı. Soruşturma sürüyor.
OSMİYUM..
Osmiyum, simgesi Os, atom numarası 76, atom ağırlığı 190.23 akb, ergime noktası 3045.0°C, kaynama noktası 5027.0°C olan bir geçiş metalidir. Oda sıcaklığında 22.4 g/cm³ ile bilinen en ağır yoğunluklu metaldir. Gümüşi renkte bulunur. Yunanca koku manasına gelen osmë 'den gelir. Tükenmez kalemlerin toplarında, bazı aletlerin millerinde ve flamanlarda kullanılır, platin ile birlikte çıkar.
1803'te Smithson Tenant tarafından bulunan bu metal, platin yataklarında çok zor bulunan, platin yatağının kalitesini belirleyen bir elementtir. Uysal ve ark. (2007, 2008) tarafından yayımlanan bilimsel çalışmalarda Türkiye'nin değişik bölgelerindeki kromitit cevherlerinin ortalama 80-100 ppb civarında Os içeriğine sahip olduğu, toplam PGE (Os, Ir, Ru, Rh, Pt, Pd) içeriklerinin ise ortalama 250-300 ppb civarında olduğu ortaya konulmuştur.
KULLANIM ALANLARI..
Osmiyumun oksit bileşeninin zehirli olması nedeniyle nadiren kendi saf haliyle kullanılır. Osmiyum metalinin en büyük kullanım alanı, diğer metallerle çok sert alaşımların oluşturulmasıdır. Bu alaşımlar, çeşitli aletlerde kullanılan millerin, fonograf iğnelerinin, dolmakalem uçlarının ve benzeri aletlerin yapımında kullanılır. Osmiyum tetraoksit, parmak izi tesbitinde ve mikroskopla incelenmek üzere hazırlanan yağlı doku preparatlarının boyanmasında kullanılır. Kuvvetli bir oksidan olarak yağları tutar ve bu nedenle biyolojik zarların onarılmasını sağlar. Bununla birlikte osmiyum atomları elektron sıklığına sahiptir. Bu durum OsO4 ü farklı nitelikteki biyolojik malzemelerin TEMde çalışılması için önemli bir boyama malzemesi yapar ve mikroskopta incelenmek üzere hazırlanan yağlı doku preparatlarının boyanmasında kullanılır. %90 platin ve %10luk osmiyum alaşımı tıpta da cerrahi protezlerde kullanılmaktadır.
Osmiyumun 7 tane doğal olarak oluşan izotopları vardır. Bunlardan 5i duraylı, diğer 2si de çok uzun yarılanma ömrüne sahiptir. Osmiyum metalinin işlenmesi oldukça zordur. Ancak toz ve sünger haldeki metal yavaşça osmiyum tetroksiti oluşturur. OsO4 çok toksiktir ve 130 °C de kaynar. Havadaki 10-7 gr/m3 kadar düşük OsO4 bile akciğerde, deri ve gözde ciddi hasarlara yol açabilir. Osmiyum ilk olarak 1803de Londrada Smithson Tennant tarafından, Platinin kral suyu¹ ile çözülmesi sırasında arta kalan artık çözeltide saptanmıştır. Bu metal genellikle İridyum ve Osmiyumun doğal alaşımı olan İridiosmiyumda ve Ural dağları ile Güney ve Kuzey Amerikadaki platin içeren dere kumlarında bulunmaktadır. Aynı zamanda Ontorio, Kanadadaki Sudbury yatağında nikel içeren cevherde diğer platin grubu metallerle birlikte bulunmaktadır. Bu cevherlerdeki platin metallerinin miktarı küçüktür ancak çok yüksek hacimlerdeki nikel cevheri bu grup metallerin ticari olarak kazanımını mümkün kılıyor. % 99 saflıktaki Osmiyum tozunun fiyatı 100 US$/ gr dır.