SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Oy Yüzde 67, Sıra 67!..

0
Güncellendi - 2016-01-29 02:42:50
Oy Yüzde 67, Sıra 67!..
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ Yazdı/

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından illere verilen 'Yaşam Karnesi 2015' sonuçları, 22 ocak 2015 Cuma günü TÜİK internet sitesinde “İllerde Yaşam Endeksi 2015’’ adlı raporunu yayınladı.  Bizler de Malatya’nın 2015 yılı Yaşam Karnesi hakkında bilgi sahibi olduk.

Yaşam endeksi; bireylerin veya toplumların, gelir ve servetin yanı sıra iskan, altyapı, istihdam, yapılı ve doğal çevrenin durumu, sağlık, eğitim, güvenlik, sivil katılım, sosyal ve toplumsal aidiyet olmak üzere genel yaşam kalitesine erişim düzeyini gösteren/ifade eden bir terimdir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Malatya’nın 2015 yılı karnesine baktığımızda, karşımıza çok farklı sonuçlar ortaya çıktığınız görmekteyiz. Çıkan bu sonuçlar bir anlamda Malatya’nın stratejik önemi ve konumu yok ediliyor sonucunu ortaya çıkmaktadır.

• Yeşil Malatya artık hayal oluyor.

• Her geçen gün fakirleşiyoruz.

• Eğitimsiz bir toplum olduk

• AVM’lerin esiri oluyoruz.

• İki kişiden birimiz mutsuzuz

• İki kişiden birimiz sosyal hayatından memnun değiliz.

• İki kişiden birimiz temel ihtiyaçlarımız karşılayamıyoruz.

• Üç kişiden ikisi yaşamından memnun değil.

• En iyi yönümüz sağlık ve güvenlik

Açıklanan bu sonuçlardan sonra Şehirlerde Yaşam Kalitesi Nasıl Yükselir? sorusunun cevabının bulunması için yaşanabilir şehir nedir? Yaşadığımız şehir ne kadar yaşanabilir? Biz ne yapabiliriz? Sorularını bu şehri yönetenler ve bu şehirde yaşayanlar olarak hepimiz kendimize sormalıyız.

TÜİK’in açıkladığı illerde Yaşam Endeksi çalışmasında, Yaşam Memnuniyeti açısından Malatya’nın 67.sırada yer alması garip bir tesadüf olarak, son 14 yıllık AK Parti iktidarı ve Ak Partili Belediyenin Malatya’ya bakışının bir yansıması olup bir anlamda 1 Kasım 2015 seçimlerinde Malatyalı seçmenin yüzde 67 (altmış yedi) oranında AK Partiye verdiği oyun karşılığı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye genelinde iller bazında yapılan değerlendirmede Malatya il olarak aşağıdaki sıralarda yer aldı:

Endeks değerleri/   Sıralama

Genel     53

Konut      56

Çalışma Hayatı     52

Gelir ve Servet     60

Sağlık      23

Eğitim     34

Çevre     32

Güvenlik     30

Sivil Katılım     53

Altyapı Hizmetleri erişim      33

Sosyal Yaşam      35

Yaşam Memnuniyeti      67

TÜİK, Malatya yaşam endeksi gösterge değerleri, 2015

Konut,Çalışma hayatı,Gelir ve servet, Sağlık, Eğitim,Çevre, Güvenlik, Sivil katılım,Altyapı hizmetlerine erişim, Sosyal yaşam ve Yaşam memnuniyeti göstergelerinin alt endeks değerlerinin sonuçları ise aşağıdaki şekilde oluştu.

Konut - Yaşam Alanı

Konutun kalitesinde problem yaşayanların oranı (%) 23,8

Çalışma Hayatı

İstihdam oranı % 49,9

İşsizlik oranı %7,8

İşinden memnuniyet oranı 78,1

Gelir ve servet

Ortalama günlük kazanç (TL.) 51,9

Kişi başına düşen tasarruf mevduatı (TL) 3.430,00

Orta ve üstü gelir grubundaki hanelerin oranı % 28,9

Temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını beyan eden hanelerin oranı % 54,5

Sağlık

Bebek ölüm hızı % 12,9

Doğuşta beklenen yaşam süresi Yıl 78,8

Sağlığından memnuniyet oranı % 71,1

Kamunun sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı % 77,8

Eğitim

Okul öncesi eğitimde (3-5 yaş) net okullaşma oranı % 34

TEOG sistemi yerleştirmeye esas puan ortalaması 309,4

YGS puan ortalaması 203,9

Fakülte veya yüksekokul mezunlarının oranı % 15,5

Kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı % 69,1

Çevre

PM10 istasyon değerleri ortalaması (hava kirliliği) (µg/m³) 43,0

Km2'ye düşen orman alanı % 15,3

Atık hizmeti verilen nüfusun oranı % 98,0

Sokaktan gelen gürültü problemi yaşayanların oranı % 16,4

Belediyenin temizlik hizmetlerinden memnuniyet oranı % 65,6

Güvenlik

Cinayet oranı (bir milyon kişide) 24,7

Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı (bin kişide) 1,9

Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı % 68,0

Kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı % 86,2

Mahalli idareler seçimlerine katılım oranı % 87

Siyaset ve Katılım

Siyasi partilere üyelik oranı % 21,1

Sendika/dernek faaliyetleri ile ilgili olanların oranı % 7,2

Altyapı Hizmetleri

Kanalizasyon ve şebeke suyuna erişim oranı %87,0

Belediyenin toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranı % 62,7

Sosyal yaşam

İnternet abone sayısı (yüz kişide) 6,9

Sinema ve tiyatro seyirci sayısı (yüz kişide) 63,8

Bin kişi başına düşen alışveriş merkezi alanı m2 83,8

Sosyal ilişkilerinden memnuniyet oranı % 87,0

Sosyal hayatından memnuniyet oranı % 52,4

Yaşam Memnuniyeti

Mutluluk düzeyi % 53,9

Yaşam Endeksi TÜİK Bilgi Notu: Yaşam Endeksi çalışmasının temel amacı ildeki yaşamın tüm boyutları ile izlenmesine ve iyileştirilmesine altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmektir olup “İllerde Yaşam Endeksi ile bireylerin ve hane halklarının yaşamını objektif ve sübjektif ölçütler kullanarak yaşam boyutları ayrımında yerel düzeyde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması yapmaktadır.

2015 yılı Yaşam Endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam, yaşam memnuniyeti olmak üzere birey yaşamı üzerinde büyük etkisi olan 11 boyut altında toplam 41 göstergeyi içerecek şekilde hazırlanmıştır. Genel endeks değerinin yanı sıra, yaşam boyutları için ayrı alt endeks değerleri hesaplanmış böylelikle her il için 12 ayrı endeks değeri elde edilmiştir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Cesamin ÖZKAN (8 yıl önce)
    İşte AKP nin Malatya ya layık gördüğü sıralama. Bu sıralama her şeyi anlatıyor. Yani AKP ve AKP nin Malatya milletvekilleri iline ve halkına ihanet içinde olduklarının kanıtıdır bu sıralama. Malatyalı bu AKP lilerin onları uyutan masallarını artık onların suratlarına vurmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (8 yıl önce)
    Bu Şehirde yaşayanların %70 'i dışarıdan gelmiş olup genelde kozmopolit bir merkez.İnsanlar karınlarını doyurma dersinden kalite vb. mevzulara fırsat bulamıyorlar ki. Kaliteyi yükseltecek olan bu Şehrin temsilcileri olan yerel idareler ve siyasiler değil midir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (8 yıl önce)
    malatya merkezde her mahallede en az bir oto yıkama var bu yıkamaların gürültüsünü hiç hesaba katan yok millet kan ağlıyor sanayide hiç oto yıkama kalmadı merkeze taşındı bu gürültü kirliliğine dur diyende yok arabalarını bedava yıkatıyorlar ki ilgilenmek istemiyorlar .başkanım malatyada oto park sorununu halledemediniz anladıkta oto yıkama sorunu nerden kaynaklanıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • OZAN (8 yıl önce)
    Türkiye'de kent kültürü yok. Binaları, yolları olan her yer kent değildir. Kent, bir kültürdür. Avrupa'da nüfusu Malatya'dan kat kat küçük olan şehirlere bakmaya kıyılmıyor. Malatya 60-70. değil, 1-5. sırada olsa ne olur, olmasa ne okur. Bu arada iktidara toz konduramayanlar ve Malatya'nın çehresini değiştirdi diyenler nerede acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa44 (8 yıl önce)
    Yazık malatya bunu haketmiyor. En fazla hizmet alınması gereken dönemde işler kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Arena stadı, Erkenek köprüsü, Kuzey çevre yolu, 3 aydır kanalboyu (inşallah eski halini aramayız). AK partiye en fazla destek veren şehirde belediyecilik sıfır. yeni bir alt merkez yok, yeşil alan aktive merkezleri yok, bölge parkı yok. Elazığ'a gidin de kültür parkı görün. Malatya'da öyle bir park yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydın düzgün (8 yıl önce)
    Malatya halkının bu kadar ne istediğini bilmeyen iktidarda kim varsa onun destekçisi olduğunun göstergesi CHP den en son vazgeçende Malatya dır
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih Cenk (8 yıl önce)
    Güzelim Malatyayı BETON ŞEHİR haline getirip, doğallığını, şirinliğini bozdular rant düşünen yönetimler. Malatya kültürünü bitirdiler. İnsanların birbirine saygı ve tahammülü kalmadı. Heryeri botona, rant alanına dönüştürürseniz insanların karekterini de bızmuş ılursunuz. Malatya artık koca bir KÖY oldu.
    0
    0
    Yanıtla