SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Oylar İşte Böyle Çalınıyor' Dedi, Malatya'yı da Yazdı

'Oylar İşte Böyle Çalınıyor' Dedi, Malatya'yı da Yazdı
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu, gazetede yayınlanan 'Oylar işte böyle çalınıyor' başlıklı yazısında, 22 bin sandıkta 'bir tuhaflık' olduğunu, bu sandıkların çoğunluğunun aralarında Malatya'nın da bulunduğu illerde toplandığı iddiasını dile getirdi.

Terkoğlu'nun, 25 Mayıs günkü Cumhuriyet'te yayınlanan yazısının bir bölümü şöyle:

"...Bir yalanın örtüsü ancak gerçeği bilenler tarafından yırtılabilir.

Eski TUİK başkanı, şimdi İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir bir çalışma yaptı. Yöntem şuna dayanıyor: Türkiye’de her bölgede; ortalama seçime katılım, geçersiz oy ve Erdoğan’a oy verme davranışı var. Aydemir, bunları tespit etmiş. Ardından katılımın sıra dışı şekilde yüksek, geçersiz oyların olağandışı düşük, Erdoğan’ın oylarının anormal yüksek olduğu sandıkları incelemiş.

Kimi yoruma göre 19 bin, kimi yoruma göre 22 bin sandıkta tuhaflık var. Bu sandıkların çoğunluğu; Şanlıurfa, Malatya, Erzincan, Siirt, Tokat, Maraş, Adıyaman, Hatay gibi illerde toplanmış.

Örneğin Şırnak-İdil’de, 1068 nolu sandıkta, katılım oranı yüzde 99.6. Geçersiz oy sıfır olurken Erdoğan’a yüzde 99.6 oy çıkmış.

Peki bu tür sandıklarda ne kadar seçmen var?

Yaklaşık 6 milyon. Erdoğan’a giden anormal oy sayısı ise 775 bin ile 836 bin arası. Bu, yüzde bir buçukluk oy demek.

Sadece bu kadar değil...

MHP’YE YAZILAN OYLAR
Aydemir’in çalışması MHP oylarına dair de bir şey söylüyor. Toplam 10 bin 785 sandıkta, MHP’nin oy oranı, bulunduğu bölgeden en az 10 puan önde çıkmış. Bu sandıklardaki seçmen sayısı, toplamın yüzde 4.18’i. Şüpheli oylar, MHP’ye, 0.66 puan kazandırıyor.

Mesela Urfa’da MHP’nin oyu yüzde 9.29. Ancak Harran ilçesindeki 1102 numaralı sandıkta, MHP’nin oyu yüzde 100. Erdoğan da bu sandıkta blok oy almış. Ortada bir tuhaflık olduğu açık.

Bu kadar değil...

Örneğin Malatya Battalgazi’de, 1050 nolu sandıkta, CHP’nin 161 oyu var. Gelgelelim, Kılıçdaroğlu’na yazılan oy sadece 1. Muharrem İnce’ye ise 228. Bu da bazı oyların başka adaya kaydırıldığı şüphesini doğuruyor.

Sayılar küçümsenecek gibi değil. Kılıçdaroğlu’nun oyunun CHP-İYİ Parti toplamından en az 5 puan düşük olduğu 4 bin 318 sandık var. CHP-İYİ Parti-Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplamından en az 5 puan düşük olduğu tam 6 bin 469 sandık bulunuyor…"

Terkoğlu'nun yazısının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/baris-terkoglu/oylar-iste-boyle-caliniyor-2084416?

cumhuriyet.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

38 yorum yapılmış

  • murat (11 ay önce)
    "AK Parti YSK Temsilcisi Sayın Recep Özel, 26 Mayıs 2023 tarihinde; Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun müşahitlerinin sandık başında bulunmalarının engellenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na yazılı başvuruda bulundu. ŞİMDİ BU HABERE BAKINCA ÇALMAK İÇİN Mİ BUNLARI YAPIYORLAR, ÇALMAYACAKLARSA NEDEN İTYİRAZ EDİYORLAR DİYE SORMAYALIM MI????
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Müşahidlerin bulunmamaları demek CHP'li üye yok anlamına gelmiyor. Sandık kurullarında her partiden üye var. Ayrıca itiraz oy ve ötesi adlı derneğe. Müşahidlere değil. Makul sayıda müşahid bulunmasına YSK dan hiçbir itiraz ve engelleme yok. Dediğim gibi YSK karar alırken her partiden üye oy veriyor.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • öcal (11 ay önce)
    Bizim yanlışımız ,eksiğimiz nerde diyeceğine karşı tarafı suçlamak aslında insanların içinde bulunduğu acziyetin kanıtı olsa gerek.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • mehmet (11 ay önce)
    cumhuriyet gazetesi yazıyorsa itibar etmeyin.. bunlar her seçimde her yenilgide bu tür şeylerle teselli bulurlar toplumunun Çoğunluğunda bir karşılığı yoktur zaten okuyucu kitlesi kırk elli bin olan bir medya kuruluşu bariş terkoğlu denen yazar yorumculukta yapıyor ama evlere şenlik bir adam bu adama itibar edene şaşırıyorum yazık zamanı ayırmaya değmez..
    %38
    %62
    Yanıtla
  • dedi, bir zamanlar koltuğunda "güvenilir" zaman gazetesi taşıyan mehmet...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rıfat (11 ay önce)
    YSK'da ve sandık kurullarında her partiden görevli var üye var. Ayrıca Harran'daki durumu sana açıklayayım sayın araştırmayan gazeteci. Orada MHP 2.sıra milletvekili adayı Halil Bakış ve kendisi Urfa'nın köklü bir Arap aşiretinden ve 2012 de benim görev yaptığım köyden tanıdığım bir iş insanı. Kendi köyünden yüzde yüz çıkması çok normal.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Beyfendi peki chp'ye 161 oy çıkan sandıkta kılıçtaroğluna 1 oy çıkması "çok mu normal" ?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Her konuyu bilmem mümkün değil. Ben bildiğimi yazdım. Onun da nedenini siz bulun. Yahut CHP itiraz eder o sandığa, CHP'li de üyenin olduğu ortamda sayılır tekrar. Doğrusu neyse o yazılır. Ayrıca ysknın sistemine veriler girilirken de her partiden üye bulunduğunu belirteyim.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Basit,CHP adayını beğenmiş oyunu kullanmış.Kılıçdaroğlu'nu beğenmemiş ona oy kullanmamış İnce'ye kullanmış.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • nesi normal? köylüleri bu şeyhin şıhın ağanın her neyse köleleri mi?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Köleleri değil tabiki ama hepsi akraba ve kendilerinden birinin milletvekili olmasını istemeleri gayet normal.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Barut (11 ay önce)
    Çok taraflı habercilik yapıyorsunuz elestirilere açık değilsiniz .artık sizi takip etmiyecem.siz CHP liler oylesiniz eleştirilere açık değilsiniz azıcık dürüst olunuz dürüst
    %55
    %45
    Yanıtla
  • mehmet kezer (11 ay önce)
    20 yıldır aynı hikaye seçim olmadan çalındı demeye başlarlar seçimden sonrada ikna edemezsin
    %58
    %42
    Yanıtla
  • öneri (11 ay önce)
    barış seni terk etti
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Kerem (11 ay önce)
    Ben de Millet İttifakına oy verdim. Ancak Chp geçen seçimde inceyi de mağdur etti. Adam dedi kaç bin sandığa gözlemci koymamış partim. Sayın Chp'liler biraz işinizi doğru mu yapsanız?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • önemsiz (11 ay önce)
    Sandık başlarında sadece görevli memurlar vardı, 1 tane de müşahit vardı, Ak Parti idi. Çok merak ediyorum, CHP-İyi Parti...diğer müşahitler neredeydi? Çok üzgünüm muhalefetin TEMBELLİĞİ bu ülkeyi bu hale getirdi. Yerinden kalkmaz, yılın 6 ayını tatil beldelerinde geçirir, sahip çıkmaz....İlgilenmez... Sonra da karalama , o zaman sahip çıkın...başında olun,,,şahit olun...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Erkan (11 ay önce)
    Haberi yapan kim Cumhuriyet gazetesi zaten bunların hiçbir yazdığına inanılmaz 21 yıldır aynı ağlamalar.Seçim akşamı koskoca belediye başkanları bile öndeyiz diye vatandaşı kandırıp algı yapmaya çalıştı.Sözcü,cumhuriyet gibi gazetelerin yazdıklarını bu sitede yayınlamanız çok büyük yanlış.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Malatyalı (11 ay önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Tipik AKP Zihniyeti Kalkmış birde Akıl Veriyor Hadi Oradan
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Sen malatyalı olamasın senin fikrini beğenmesrm AKP li oluyor onun fikrini beğenmmesem CHP li mi olunuyor her ikinizinkinde beğenmesem neci oluyor bu kafayla hangi tarafı tutarsan tut zararlı bir yaratıksın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çöpçü (11 ay önce)
    Söyledikleri sadece laftan ve söylemlerden ibarettir,Ak Parti'nin oy oranının yüksek olduğu yerleri söylemiş,bende diyorumki güneydoğu köyleri dahil en demokratik seçim yapıldı.Burada sandık oylarının farklı partilere yazılması konusunda eleştiriyi Ak Parti'nin yapması lazım,fakat gerginlik ve demokrasi havası değişmesin diye susuyorlar.Bu seçim sonuçları beklentilerinizi karşılamayınca rahatsız etti farkındayım,28 Mayıs'ta ilacı gelecek.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Engin Yurt (11 ay önce)
    Bir değil üç değil beş değil yirmi iki bin sandıkta oy çalmak, bunun organizasyonu fark edilmemesi hayal ötesi..Bu yapılacakta bu sandıklardaki diğer parti temsilcileri ne yapıyor? Yirmi yıldır aynı hikâye. CHP yönetimi hep suçu karşı tarafa atarak kendini eleştirmiyor, sorumluluktan kaçıyor. Böyle yaparak tabanida susturmaya çalışıyorlar . Nasıl olsa koltuk güzel, imkanlar iyi.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Geçen seçimde Pütürgede yaşananlar neydi sizce? Şimdi köye kasabaya sandıklara müşahit koyulmaya kalkılsa, çalmaya engel oluyor diye başına bir iş gelme ihtimali var mıdır? Onu yapacak olan bunu yapmaz mı?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ali (11 ay önce)
    Pazar belli olacak
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mustafa (11 ay önce)
    Malatya haber ayıp ya bu şu boşu gündem yapıyosunuz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • yalin (11 ay önce)
    bir iddia var. Adam görüşlerini ve gerekçelerini söylemiş. karşı tezin varsa, çık de ki ; şu şu konuda söylediklerin asılsız. Bir yanlış varsa o yanlışı düzelt. Bilmiyorsan da sus. ülkemizin en büyük problemi fanatiklik. yahu beşer şaşar demişler. kusursuzluk Allah'a has bişey. doğru doğrudur ve yanlış yanlıştır. Birilerine sen fetöcüsün sen pkklısın diyerek olaylar çözülmez. yanlışı düzeltmek senin de görevin. Düne kadar yanıldık dedi reis. Neymiş, insanlar yanılabiliyormuş değil mi? ülkedeki her yanlışı başkasına yükleyerek çözüm bulamayız. papua yeni ginenin bile parası seninkinden kıymetli hale gelmiş, adamlar yaprakla geziyor. sence burada bir yanlışlık yok mu? çık gel özledik diyen birisi bugün yanıldık diyebilir değil mi? siyaset böyle bişey işte. Birisi de çıkıp şu sandıkta bir yanlışlık var iddialarım da şu dediğinde şu savunma refleksinden uzaklaşın yahu. yarın kemal kazansın vallahi herkesten önce chpli olacak bir sürü insan var.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Bir şikayetin varsa mahkeme orda gidersin arastirirsin.. delili belgeni sunarsin.. sonra ben mahkemeye verdim diyerek tv ye çıkıp anlatabilirsin. Normal olan budur.. ama keyfine göre çıkıp öyle olma böyle olma soyle olma ihtimali gözüküyor vs diyerek seçmene algı yaratamazsin... Papa yeni gine uçak, iha ,siha tank, top, füze, araba vs üretiyor mu? Çevresi ve abd gibi bir dusmani var mi? Yok.. gerisi teferruattır kardeşim.. ağzı olan konuşuyor
    %41
    %59
    Yanıtla
  • malatyalı (11 ay önce)
    malesef sandık hakimiyeti geçmiş seçimlerde iktidarın elinde olmuştur.sandık görevlilerinin alayı akp seçmenleridir.kırsalda buna engel olunamadığı zaman katılım%100 iktidarda %100 alır.malatya battalgazi bazı sandıklar %90 üzeri oy kullanımı ve tamamı iktidar oyudur.bunun izahı yok.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Güneydoğu'da bir çok şehirde CHP nin oyu %4,Kemal beye çıkan oy %70. Hadi bunu açıklayın.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • şu sözlereni dön de bir oku.. cahillik mi arasın, vebal mi ararsın, aşağılık kompleksine girmiş bir kişinin psikolojisi mi arasın.. hadi diyelim ki bir sandık başkanı olarak ben hırsızım.. peki senin parti üyen, müşahidin bunlar gerizekalı mı? yada kaybeden partilerin üyeleri ve müşahitleri yani haliyle o partiye oy verenler arasında hiç akıllı adam yok mu.. hadi ben hırsızım!!!! peki sen, 21 yıldır bu hırsızlığı önleyemeyecek kadar basiretsizsin, demem o ki, KAYBEDECEKSİNİZ..
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Murat (11 ay önce)
    Şimdi de cumhuriyet gazetesinin mi reklamını yapıyorsunuz, gazeteyi kimse okumuyor diye siz mi daha geniş kitlelere yayılmasına aracılık edeceksiniz.Adam sallamış tutturmaya çalışıyor. İstanbul BB seçimlerinde 13bin oy farkı bir ayda nasıl oldu da 800bine ulaştı. Her ilden toplanan chp ve hdp liler sandıklara nasıl sahip çıktılar. Bunları da yazsaydınız.. VeSSelam...
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Cahil adam (11 ay önce)
    1050 nolu sandıktaki ittifak üyeleri ne iş yaptılar acaba Kim imzaladı evrakları
    %80
    %20
    Yanıtla
  • gani (11 ay önce)
    Neler neler olmuş!
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    Biz chpkk ya oy vermiyoruz ne derseniz diyin.. bu vatan terör örgütlerine teslim edilemez. Bunun içinde sırf Erdoğan düşmanlığı yüzünden tüm tuşlara basan bir ittifak lideri var.. herkese bakanlık, yrd cilik vs veriyor.. seçilme dahi ömrü 6 ay olacak bir hukumeti niye seçelim.. bu ülke deneme tahtasimi.. ayrıca ittifaklar aynı ortak görüşlere sahip partiler arasında olur farklı görüşleri olanlar arasında değil.. bu ülkeyi ne abd nin kukla devleti olmasına neden ermeni terör örgütü pkk nin bölmesine nede Erdoğan gitsin de onlari bir şekilde suçlayıp yargılayalim da tarikat vs bunlari da böylece kapatıp islami ve savunanlari yok etmeye calisanlara vermiycez.. örneğin ümit ozdag.. chp kazanırsa ülke bölünür soyle yerel seçimler olur hdp belediyeleri alir pkk es başkan atar eski günlere dönüşür. Chp de ses çıkarmaz ve iç savaş olur diyordu.. ne oldu... böyle ittifak lar kurulmaz.. kazanmak için hersey mubah değildir. Bu vatan da satılık değildir.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • mehmet bey senin yorumundan şunu anladım sizin gibi düşünmeyen hain ermeni pkk destekcisi abd uşağı bu kadar hakaret senin karekterini gösterir sen doğruları değil inandığın gibi görmek istiyorsun yanlız şunu bil ben bir türk milliyecisi olarak ülkücü olarak senin kimsenin vatan sevgisini ölçme hadine değil öncelikle bir müslüman inana bir insan günlük hayatında hırsızlık yapıyorsa hırsıza söz söyleyemez ama samimi bir müslüman allahtan korkar onun için önce kendini sorgula ey türk titre ve kendine gel
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Ahmet bey içimden geçen yorumları yazmişsiniz teşekkürler. Bu arkadaşlar herşeyi yaparlar yaparlar üzerine bir de bizi suçlarlar. İleride de biz Erdoğan'a hiç oy atmadık ki diyip bizi erdoganci ilan edebilirler. Dikkat edelim siyasal İslamcılara
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Helal olsun kardeşim.Seninle aynı görüşteyim.Bir ekleme yapayım.Ümit Özdağ ile HDP aynı kişiyi destekliyorsa ülkemiz üzerine oynanan oyun çok büyük demektir.Milletçe uyanık olmak zorundayız.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • İsmail (11 ay önce)
    Bu haberi ne diye yaptın chp nin gazetesi haddinizi bilin yeter artık
    %34
    %66
    Yanıtla
  • ismail bey bu haber seni neden rahatsız etti yoksa bunu yapanlardan bir de sizmisiniz bu bir analiz yanlı haber bunun neresinde alla sizleri islah etsin
    %62
    %38
    Yanıtla