İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde düzenlenen bir programla 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal ölümünün 20. Yılında anıldı.
Turgut Özal Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdulkadir Gündem, Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Türköz, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, SGK İl Müdürü Mustafa Yılmaz, Polis MYO Müdürü İbrahim Azcan, akademik, idari personel ve davetliler katıldı.
Merhum Özal’ın yakın çalışma arkadaşları olan 18. Dönem Erzurum Milletvekili Mehmet Kahraman ve 17. ve 18. Dönem Muş Milletvekili Doç. Dr. Alaattin Fırat’ın konuşmacı olarak davet edildiği programın açılış konuşmasını Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan yaptı.
“Turgut Özal, ülkemizde değerli hizmetlerde bulunmuş, örnek kişiliğiyle milletimizin takdirini kazanmış ve milletine özgüvenini tekrar kazandıran bir millet adamıdır” diyerek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Aslan, “Özal, statükoculara meydan okuyan, bir demokrat, bir devrin kahramanı, yarım kalmış bir hikâye ve bir öngörü makamıdır. Özel radyo ve televizyonlardan dünya çapında at koşturan sivil müteşebbislerimize kadar bugün gurur duyduğumuz çok şeyde Turgut Özal’ın imzası vardır. Şuan rahmetli Özal’ın mirasının üzerindeyiz. Bize emanet ve armağan edilen Turgut Özal Tıp Merkezi çatısı altında onun kuruluş misyonuna ve felsefesine uygun işler ve hamleler yapmakla sorumluyuz. Bu bağlamda merkezimiz artık ülkemizin en modern ve donanımlı sağlık kuruluşlarından biri haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Başhekim Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan’ın konuşmasından sonra kürsüye davet edilen 18. Dönem Erzurum Milletvekili Mehmet Kahraman; “Merhum Özal Malatya’nın, Türkiye’nin yetiştirdiği farklı bir insandı. Özal’ın yaptıklarını günümüzdeki izdüşümleriyle anlamaya çalışıyoruz. Eğer Özal’ın elinde bugünkü gibi bir imkan olsaydı Türkiye bugün daha farklı bir noktada olurdu. Vizyon sahibi olan Özal, sivil, demokrat ve dindar bir kişiliğe sahipti. Ülkemizde sivil mantığı yayan, bu bağlamda ülkemizin ilk sivil Cumhurbaşkanı olma vasfını taşıyan, enaniyet, kibir, kindarlık gibi kötü hasletlerden uzak, etrafındaki her kesim ve farklı düşüncelere kapısı açık olan bir şahsiyetti. Gazete okuma serbestîsi, bayanların araba kullanım hakkı, yurtdışına çıkma kolaylığı, tekelleşmenin önüne geçme gibi önemli atılımların gerçekleştirildiği bir dönemi başlatan devlet adamıydı” şeklindeki konuşmasından sonra Turgut Özal’ın bu ülkede gerçekleştirdiği değişimden bahsetti.
17. ve 18. Dönem Muş Milletvekili Doç. Dr. Alaattin Fırat ise konuşmasında şunlara değindi: “Rahmetli Özal, Türkiye’de bir zihniyet değişikliği getirdi ve bu değişiklik insanları her anlamda motive etti. Özellikle ekonomide temel değişikliklere gitti. Karma ekonomi modelinden, serbest ekonomi modeline, İthal ikamesi modelinden, rekabet ortamına geçmeyi sağladı. Bugün sağlıkta, eğitimde ve ulaşımda iyi bir noktadaysak bu Özal’ın zihniyet değişimini gerçekleştirmesinden kaynaklanmaktadır. Bilim, ilim, irfan ve teknolojideki ilerlememizin temelinde Rahmetli Özal’ın çok büyük katkıları olmuştur. Ülke yönetimini elinde bulundurduğu dönemlerde gerçekleştirdiği büyük ve çağdaş atılımlarla gelişmiş ülkeler düzeyine yaklaşmamızı sağlayan bir devlet adamıdır. Malatya’dan çıkan ve Türkiye’nin ufkunu değiştiren güzel insanla Malatyalılar gurur duymalıdır.”
Her iki konuşmacı Rahmetli Turgut Özal ile çalıştıkları dönemlerle ilgili detaylı bilgiler verdiler ve anılarını dinleyicilerle paylaştılar.
Yapılan konuşmaların ardından Turgut Özal Müzesi gezildi ve anma programı sona erdi.