İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNUKSAM) Müdürü Psikiyatrist Prof. Dr. Süheyla Ünal, şiddete uğrayan kadınların öz güveninin sarsıldığını belirtti.
Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların en temel ihtiyacının, birey olarak değer verilmek, saygı duyulmak, sevilmek, varlığının karşı taraftan da onaylanması olduğunu vurguladı. Bu duyguların özellikle de fiziksel şiddetle somut olarak zarar gördüğünü belirten Ünal, şiddete uğrayan kadınların öz güveninin sarsıldığını ifade etti.
Şiddete uğrayan kadının, sosyal hayattaki yaşam alanının daralması, baskı altında olması, varlığını hissettirememesi, ancak hasta kimliğiyle değer bulması gibi nedenlerle farkında olmadan hasta rolünü benimsemeye başladığını kaydeden Ünal, ''Çünkü, kadın böyle durumlarda ancak hasta olduğunda fark ediliyor, yardım görüyor, onun dışında kadının adı da varlığı da yok'' ifadelerini kullandı.
Kadına yönelik şiddetin yarattığı etkinin ''karşı tarafın sindirilmesi ve baskı altına alınması'' olduğunu ifade eden Ünal, fiziksel, duygusal, cinsel ya da ekonomik şiddet türlerinin sonuçlarının bu açıdan da çok farklı olmadığına işaret etti.
Şiddet uygulayan kişinin güçlü olduğunu, kadının ise güçsüz olduğunu hissettiren şiddetin her türlüsünün amacının da aynı olduğunu dile getiren Ünal, ''Beynin algısında kadının acı çekmesi açısından bütün şiddet türlerinin etkisi hemen hemen aynı. Fiziksel şiddetten çok da farklı değil'' dedi.
Ünal, ''Kadın şiddetle karşı tarafın değersizleştirmesini içselleştirdiğinde kendine güveniyle birlikte sorun çözme becerilerini de kaybetmeye başlıyor. Çünkü 'ben kötüysem, akılsızsam, beceriksizsem önüme çıkan sorunları da çözemem'... Kendine güveni sarsıldığında karşılaştığı sorunların hem şiddeti, hem türü de artmaya başlıyor ve giderek yaşam alanı daralıyor'' diye konuştu.
Eşler arasında yaşanan şiddetin çocukları da derinden etkilediğine dikkati çeken Ünal, çocuklar için ailenin bütünlüğünün önemli olduğunu belirtti.
Bir ailede sorun çözme yöntemi olarak fiziksel şiddet kullanılmaya başlamasıyla çocukların da bunu öğrendiğini dile getiren Ünal, şiddetin aktarılan örnek alınarak öğrenildiğini ifade etti.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.