Malatya Belediyesi tarafından kentin çeşitli bölgelerine dikilmek üzere 2 bin 200 adet satın alınan ve her birine ortalama 800 lira civarında fiyat ödendiğini yazdığımız "boylu fidan"lara astronomik fiyat verildiği, ayrıca ihaleyi kazanan firma tarafından ihaleyle ilgili olan belediyecilerin yurt dışı geziye götürüldüklerine ilişkin "Kuyumcudan mı Alındı Bunlar?" ve "Avrupa Gezdiren Fidanlar" başlıklı haberlerimize yanıt verildi. Bu arada, haberimizde her birinin ortalama 800 lira maliyeti olduğu belirtilen fidanların gerçek maliyetin 1.000 lira dolayında olduğu da bu açıklamayla ortaya çıktı. Belediye açıklamasında ihalenin maliyetinin 2 milyon 198 bin 665 lira olduğu bilgisi yeraldı.
Malatya Belediyesi açıklamasında, ihaleyi kazanan firmanın Malatya Belediyesi üst düzey yöneticilerinin Avrupa gezisinin masraflarını karşılamasına ilişkin iddia da doğrulandı ve ilginç bir gerekçeyle savunuldu.
İşte, fidan ihalesine ilişkin iddiaları doğrulayan o açıklama:
"Haber Sitenizde 28 ve 29 Mart 2012 tarihlerinde “Kuyumcudan mı alındı Bunlar?”, “Avrupa Gezdiren Fidanlar” başlıkları ile yer alan haberlerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bilindiği gibi son yıllarda Belediyemiz tarafından başlatılan değişim ve dönüşüm projesi kapsamında Malatya genelinde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda şehrimizde önemli gelişmeler yaşanmaktadır.
Buna paralel olarak sürdürülen yeşillendirme ve fidan dikim çalışmaları kapsamında, düzenleme çalışması bitirilen cadde ve sokaklara dikilmek üzere boylu fidan alımı için 13 Aralık 2011 tarihinde ihale yapılmıştır.
Herkese açık olan ihaleye, 6 firma katılmış ve tekliflerini sunmuşlardır. İhale şartnamesine uygun olarak, teklif verenler arasından en düşük teklifi veren firma ihaleyi kazanmış olup, en düşük teklif ile en yüksek teklif arasındaki fark ise yüzde 48’dir.
İhale teknik şartnamesine göre alınacak ağaçların yerli veya ithal olması olanaklıdır. Ancak ağaçların ithal olması halinde, ağaçların sağlıklı olduğuna ilişkin “karantina belgesi” getirilmesi şartı getirilmiş, ağaçların gövde çapları baz alınarak türüne göre düzgün formlu ve sağlık durumlarını belirten maddelere yer verilmiştir.
İhalenin herkese açık olmasına rağmen, haberlerde fidanların piyasada daha ucuza satıldığı iddiasında bulunan kişi ve kurumların ihaleye neden girmedikleri soru işareti yaratmaktadır.
Öte yandan, 13 Aralık 2011 tarihinde yapılan ağaç alım ihalesinin onay kararı, 20 Aralık 2011 tarihinde verilmiştir. İhaleyi kazanan firma ile 13 Ocak 2011 tarihinde sözleşme imzalandıktan sonra; sözkonusu ihaleyi kazanan firmanın yurt dışından getirilecek olan fidanlarını incelemek, ihale şartnamesine uygun olup olmadıklarını tespit etmek ve olası bir eksiklik durumunda ihaleyi önceden iptal etmek amacıyla Park Bahçeler Müdürlüğü’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş, Park Bahçeler Müdürü Çetin Bozkurt ve Park Bahçeler Müdür Yardımcısı İsmail Özbey yurt dışında düzenlenen inceleme gezisine katılmışlardır. Ayrıca, ilgili ihaleyi yapmakla görevli Destek Hizmetleri Müdürlüğü harcama yetkilisi Ahmet Turan Özbey de yapılan ve ileride yapılacak benzeri ihaleler hakkında tecrübe kazanmak amacıyla inceleme gezisine iştirak etmiştir.
Yani, sözkonusu personelin katıldıkları yurt dışı gezisi ağaç alım ihalesi öncesinde değil, ihale ve ardından da sözleşme imzalandıktan sonra gerçekleştirilmiştir.
Bugüne kadar yapılan hizmet ve yatırımlarda Malatya’nın ve Malatyalılar’ın menfaatlerini birinci planda tutan Belediyemiz, bu ihalede de aynı duyarlılığı göstermiştir.
Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
MUHTELİF TÜR VE ÇAPTA AĞAÇ ALIMI İHALESİ
İhale Onay Belgesi Tarihi : 12.10.2011
İhale Tarihi : 13.12.2011
Karar Tarihi : 20.12.2011
Sözleşme Tarihi : 13.01.2012
Yaklaşık Maliyet : 2.198.665,40 TL
İhaleye İştirak Eden Katılımcılar:
1-Mim Doğal Kaynaklar Ltd. Şti. 1.486.225.-TL
2-Esenlik Ltd. Şti. 1.653.250.-TL
3-T.Y.T İnşaat Peyjaz 1.785.575.-TL
4-Ömer Göksu (Göksu Fidancılık): 1.787.000.-TL
5-Sakarya Fidancılık Ltd. Şti.: 1.934.750.-TL
6-Biltek Yapı İnşaat Ltd.Şti.: 2.194.250.-TL
İhale teknik şartnamesine göre ağaçlar yerli veya ithal olabilir. Bu nedenle ihaleye katılabilmek için Yerli Üretici belgesi veya İthalatçı Belgesi İstenilmiş olup, ağaçların İthal olmaları halinde, ağaçların sağlıklı olduğuna ilişkin karantina belgesi istenilmiştir.
İhalede talep edilen ve alınan Ağaçlar :
Dış Budak (Çevre) :28-22 cm
At Kestanesi (Çevre) :28-32 cm
Erguvan (Çevre) :24-26 cm
Japon Kurtbağı (Çevre) :28-32 cm
Ağaç Hatmi (Çevre) :18-20 cm
Ağaç Hatmi (çevre) :28-32 cm
Baston Formlu Zakkum(çevre) :18-20 cm
Oya Ağacı (Çevre) :28-32 cm"