480 BİN TON PANCAR İŞLENİP, 60 BİN TON ŞEKER ÜRETİLECEK.. Malatya Şeker Fabrikası, yeni sezon pancar alım kampanyasını başlattı. Fabrika Müdürü Suat Altun, “Bin 620 çiftçimiz ile Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ ve Malatya’da pancar ekimini gerçekleştirdik. Bu yıl 480 bin ton pancar işleyerek, 60 bin ton kristal şeker üretmeyi hedeflemekteyiz” dedi.
Malatya Şeker Fabrikası, 65.pancar alım kampanyasını düzenlediği törenle başlattı.
Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, fabrikanın 1954 yılından itibaren ülke ve Malatya ekonomisine yüksek katma değer sağladığını ifade etti.
Fabrikanın 2020-2021 alım kampanyasına başladığını kaydeden Altun, “2020 yıl kampanyası için fabrikamıza 539 bin ton kota verildi. Bin 620 çiftçimiz ile Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ ve Malatya’da pancar ekimini gerçekleştirdik. Bu yıl 480 bin ton pancar işleyerek, 60 bin ton kristal şeker üretmeyi hedeflemekteyiz” dedi.
Altun, fabrikanın 1956 yılında bin 800 ton pancar işleme kapasitesine sahip iken 1979 yılında 3 bin 600 ton kapasiteye çıkarıldığını, son üç yılda ise 40 milyon TL’lik yatırımla tam otomasyon ile şeker üretime teknolojisini en üst seviyeye çıkarttığını da sözlerine ekledi.
Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat ise Malatya Şeker Fabrikası’nın 1956 yılından buyana Malatya ve bölgeye istihdam ve katma değer yarattığını kaydederek, bölgenin hem ekonomik hem de sosyal yönden lokomotifi olduğunu söyledi.
Murat, Malatya Şeker Fabrikası’nın bölgenin en büyük kamu kurumu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu kurumların çok elzem olduğunu ve bu kurumların yaşatılması ve bu kurumların devlette kalması gerekiyor. Pandemi sürecinde bu kurumların ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gördük. Pandemi sürecinde alkol söz konusu oldu. Stratejik bir ürün ve bunu Türkşeker üretti. Türkşeker hemen bu işin imdadına yetişti. Bir fabrikamızda Malatya’mızda var. Yıllar önce arıtım tesisinden dolayı kapatıldı. Bunun da tekrar değerlendirilmesini istiyoruz. Bir yatırım yapılır da açılırsa, devam eden pandemi sürecinde insan sağlığı için önemli olur.”
Fabrikanın bir dönem 50-60 bin ton pancarlara kadar düştüğünü anımsatan Murat, “3 kere kapatılma, 3 kere özelleştirilme kararı verildi ama biz çalışanlar ile çalışanların temsilcileri olarak hiçbir zaman yılmadık. Mücadelemizden asla taviz vermedik. Malatya siyasilerine de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Şeker Fabrikası söz konusu olunca herkes tek yumruk oldu ve arkamızda durdu” dedi.
Murat, Malatya Şeker Fabrikası’nda çalışan geçici işçilerin kadro sorunu olduğunu ifade ederek, 30 yıl gençliğini fabrikaya veren geçişi işçilerin kadroyu anaların ak sütü gibi hak ettiklerini ve bu sorunun çözülmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Mesut Sönmezler de Türkşeker’in bir asırdır kimliğinin parçası haline gelen değerlere gururla sahip çıktığı gibi, insanoğlunun vazgeçilmez temel besin maddelerinden olan şekeri, insan sağlığına uygun şartlarda ve çevreye duyarlı bir şekilde üretmemenin ve vatandaşın tüketimine sunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Türkiye'nin en itibarlı markası olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Sönmezler, “Tarımda ve sanayide, ekonomi ve istihdam açısından önemli bir yere sahip olan şeker pancarının tarlaya ekilmesinden, üretilen şekerin sofraya gelinceye kadar her aşamasında sağlıklı hammadde sağlıklı mamul anlayışıyla hareket etme zorunluluğu bulunmaktadır. Şekerin; tarlaya atılan tohumdan, vatandaşımızın sofrasına kadar uzanan meşakkatli yolculuğunda emeğini koyan herkesin bu başarıda hissesi vardır, Bizlerin en temel görevi çiftçinin gelirini artırmak ve serbest piyasa ortamında mağdur olmalarının önüne geçmektir. Bu görev bilinciyle pancardan elde edilen geliri anırmak ve üreticilerimizi desteklemek amacıyla 2020 yılında tüm fabrikalarımızda üretici pancarlarının bedele esas polar şeker varlığının yüzde 12'nin altında çıkması durumunda "Bedele Esas Polar Şeker Varlığı Değerinin yüzde 12” olarak kabul edilmesi kararı alınmıştır. Hedefimiz; Türkşeker markasıyla, yerli ve milli sermayemizin gücü ve en büyük paydaşımız olan çiftçilerimizle birlikte Şirketimizin sektördeki konumunu daha da güçlendirmektir. Bu hedeflerimizi hayata geçirirken ülke ekonomisine ve bölgesel gelişime katkıda bulunmaktır” ifadelerini kullandı.
Sönmezler, Türkşeker tarafından 2020 yılında bin 400 yerleşim biriminde, 38 bin 238 üretici tarafından bir milyon 242 bin 792 dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirildiğini kaydederek, “2020-2021 üretim döneminde Türkşeker’in 15 fabrikasında 7 milyon 300 bin ton şeker pancarını işleyeceğiz. Buradan 950 bin ton şeker üretimini bekliyoruz. Ayrıca, bunun yanında yan ürün olarak da 320 bin ton melas, 2 milyon 200 bin ton yaş pancar posası elde edilecek. Türkşeker halen; şeker kotasındaki yüzde 36'lık payı ile 94 yıllık mazisi, marka değeri, kalifiye personeli, deneyimi, bilgi birikimi, yaygın teşkilat yapısı ile ülkemiz şeker sektöründe öncü ve lider olma özelliğini devam ettirmektedir. Hedefimiz kıt kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak, verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda, gıda güvenliğinden taviz vermeden, müşteri memnuniyetini en üst düzeye taşıyarak, yüksek kalite ve verimlilik odaklı, artan performans ile büyümeyi sağlamak, çalışanlarımızın iş sağlığı ve iş güvenliğini gözeterek, çevreye duyarlı, asgari maliyet azami verimlilikle standartlara uygun kalitede şeker üretmektir. Sürdürülebilirlik temelli gelecek vizyonunu temsil eden "Yerli Üretimde Milli Değer” markasını oluşturan Türkşeker'in sektörde lider konumunu daha da güçlendirmek amacıyla, belirlediğimiz hedefler istikametinde alacağımız aksiyonlarla çalışmalarımıza ara vermeden hızlı ve kararlı bir şekilde devam ediyoruz” dedi.
Sönmezler, Türkşeker’in tarımda sürdürülebilirliği sağlamak, ürün desenini çoğaltmak ve ithalatı azaltmak amacıyla, 94 yıldır pancar üreticisiyle yürüttüğü sözleşmeli tarım uygulamasını 2020 yılında genişleterek pancar dışı ürünleri de münavebe sistemine dahil etmek suretiyle bir ilke imza attığını belirtti.
Türkşeker’in pancar üretimindeki sözleşmeli tarım tecrübesi ile hububat ve yağlık ayçiçeği üretimine başladığını kaydeden Sönmezler, “2020 yılında arpa, buğday, dane mısır ve yağlık ayçiçeği ile başlatılan sözleşmeli tarım kapsamı 2021 yılında genişleterek diğer tarımsal ürünler de dahil edilmiştir. Sözleşmeli üretim yapan çiftçilere alım garantisi veren TÜRKŞEKER, çiftçimizi krediye muhtaç etmeden, pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansı ödemektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs salgını sürecinde dezenfektan ve kolonyaya dolayısıyla bunların ham maddesi olan etil alkole talebin anacağını ön gören Türkşeker, Eskişehir Alkol Fabrikasının üretim kapasitesini artırmıştır. Günlük 35- 40 bin litre olan etil alkol üretim kapasitesi 10 bin litresi ham alkol olmak üzere toplam 60 bin litreye çıkartmıştır.
Eskişehir Fabrikasının tam kapasite ile çalışmaya başlamasıyla birlikte etil alkol üretiminde yüzde 71 oranında artış sağlanmıştır. Etil alkol üretimi ile kamu hastanelerimiz başta olmak üzere, kolonya ve dezenfektan sektörüne destek olmaya devam etmekteyiz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından pancar alımına başlandı.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com