ÇALIK HASTANESİ PANDEMİ POLİKLİNİĞİ YENİDEN AÇILIYOR.. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, son günlerde korona salgınında yoğun bir artış yaşandığına bir kez daha dikkat çekerek “Vatandaşlarımızın maske takma, mesafeye dikkat etme ve kişisel hijyen konularında daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir” dedi.
Prof. Dr. Bentli, pozitif tanı konulan kişiler ile bunların temas ettiği ve evde takibi yapılan vatandaşların 14 günlük karantina süresi içinde dışarı çıkmaları halinde Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince adli ve idari işlem yapılacağını da kaydetti.
“Pandemi polikliniklerine yoğun başvuru var”
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Recep Bentli, ilkbahar aylarında vaka sayısındaki düşüş nedeniyle pandemi servisi kapatılan Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi bünyesinde Çarşamba gününden itibaren pandemi polikliniğinin yeniden hizmet vermeye başlayacağını duyurarak “Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Pandemi polikliniklerinde yaşanan başvuru yoğunluğu nedeniyle, bu hastanelere ilave olarak Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi bünyesinde de Pandemi Polikliniği yarından (05.08.2020) itibaren hizmet vermeye başlayacaktır. Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi normal poliklinikleri ile beraber pandemi polikliniği ile de vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir. Pozitif tanı alan hastalarımızın hastaneye yatışları ve hastanelerimizin yatak doluluk oranları konularında bir sorun yaşanmamaktadır.
“Temaslı kişilerin semptomları yoksa hastaneye başvurmasınlar”
Sonucu pozitif çıkan vatandaşlarımızla temas etmiş olan kişilerin, semptomları yoksa pandemi polikliniklerine başvurmalarına gerek yoktur. Pozitif hasta ile yakın temasta bulunan kişiler 14 gün boyunca karantina altında kalacak ve bir semptom gelişmesi halinde hastanelerimize başvuracaklardır.”
Bilim Kurulu kimlere yakın temaslı kişiler diyor?
»Kesin veya olası bir vakaya damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma önlemleri almadan doğrudan bakım sağlayan, COVID-19 ile enfekte sağlık çalışanları ile birlikte çalışan veya COVID-19 ile enfekte hasta ziyareti gibi sağlık merkezi ilişkili maruziyeti olan kişiler
» COVID-19 hastası öğrenci ile aynı sınıfı paylaşan (okul öncesinde ve okul çocuklarında) öğrenciler ve öğretmenler
» COVID-19 hastasıyla yurtta veya otelde aynı odayı paylaşanlar
» COVID-19 hastasıyla direkt temas eden (örn. el sıkışan) kişiler
» COVID-19 hastasının salgıları (tükürük, balgam vb) ile korunmasız temas eden kişiler
» COVID-19 hastasıyla 1 metreden daha yakın mesafede 15 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan kişiler
» COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, otobüs, servis vb ulaşım araçları) 1 metreden yakın ve 15 dakika veya daha uzun süre bir arada kalan kişiler.
» COVID-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan kişiler
» COVID-19 hastasıyla aynı evde yaşayanlar
» COVID-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar
“Adli ve idari cezalar uygulanacak”
Prof. Dr. Recep Bentli, Bilim Kurulu’nun tarif ettiği yakın temaslı bu kişilerin dışındaki vatandaşların karantinaya alınmadan maske ile hayatlarına devam edebileceklerini söyleyerek, şu uyarıda bulundu:
“Tüm vatandaşlarımız Koronavirüs hastalığı ile ilgili bilgi almak için Sağlık Bakanlığı’nın 184 numaralı danışma hattını arayabilirler. Pozitif tanı alıp evde takip ettiğimiz hastalarımız ve tüm pozitif hastalarımızın temaslılarının 14 gün boyunca evlerinden dışarı çıkmadan, kendilerini evin içinde de izole etmeleri gerekmektedir. Bu kurala uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 284. Maddesi ve Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddeleri gereğince adli ve idari işlemler uygulanacaktır.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi (yenimalatya.com.tr)- malatyahaber.com