YERLİ ŞİRKETİN PARİS'TE VERDİĞİ ÖDÜL SORULDU.. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Ankara'daki bir reklam ve organizasyon şirketinin verdiği, ancak Birleşmiş Milletler UNESCO örgütünden alınmış bir ödülmüş gibi lanse edilen plaket karşılığında adı geçen reklam ve organizasyon şirketine herhangi bir yolla parasal ödeme yapılıp yapılmadığına yönelik olarak Yeşilyurt Belediyesi CHP Meclis Üyesi Günnur Tabel'in sorusuna net bir cevap vermekten kaçındı ve "Herkes herşeyi söyleyebilir ama biz sonuca bakıyoruz" dedi.
Neler yaşanmıştı?
Yeşilyurt Belediyesi, geçtiğimiz aylarda yoğun bir propaganda yaparak, ‘Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesi’nin, "İdealkent ödülü" aldığını açıklamış, ödülü veren kurumun da Birleşmiş Milletler UNESCO örgütü olduğu izlenimi yaratmaya çalışmıştı.
Ödüle ilişkin yapılan açıklamalarda ve kullanılan görsellerde, sıklıkla "UNESCO - PARIS" vurgusu yapılan ve ödülün, UNESCO binası olduğu ileri sürülen bir mekanda verileceği belirtilen süreç sonunda, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar Fransa'nın başkenti Paris'e gitmiş ve hemen hepsi Türkiye'deki il - ilçe belediyelerine verilen plaketlerden birini alarak Malatya'ya dönmüştü.
Mehmet Çınar, Malatya'ya dönüşünde belediye tarafından organize edilen ve düğünlerde, kutlamalarda kullanılan, volkan olarak da adlandırılan ateş fıskiyesi ve konfetilerle karşılanmıştı.
Ancak, daha sonra malatyahaber.com'un yaptığı haberlerle, ödülün, BM UNESCO örgütü ile hiç bir ilişkisi bulunmadığı ve Ankara'daki bir reklam, organizasyon ve danışmanlık şirketi tarafından verildiği ortaya konmuştu.
Reklam şirketinin "Paris Görmüş- UNECO soslu" ödülü Belediye Meclisi gündeminde
Reklam şirketinin "Paris Görmüş- UNESCO soslu" ödülü, Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin Şubat ayı toplantısında da gündeme geldi.
Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Günnur Tabel, UNESCO ile ilişkilendirilmesine karşın, ödülün Ankara'daki ADAMOR Reklam - Organzisayon şirketi bünyesindeki Kentsel Araştırma Enstitüsü tarafından Yeşilyurt Belediyesi'ne verildiğin hatırlatarak, Yeşilyurt Belediyesi ile bu şirket arasında parasal ilişki olup olmadığını sordu.
Günnur Tabel, Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin Şubat ayı toplantısında, idealkent ödülünü veren şirketle belediye arasındaki ilişkiyi sorguladı.
Günnur Tabel, meclis toplantısında söz alarak, ödülle ilgili olarak şu soruyu sordu:
"UNESCO ile ilişkilendirdiğiniz ‘İdeal Kent Ödülü’ ile ilgili medyada bir çok haber yayınlandı. Bu haberlere göre ADAMOR Limited Şirketi adlı danışmanlık, organizasyon, kamuoyu araştırmaları, reklamcılık yapan, merkezi Ankara’da bulunan ‘Kentsel Araştırma Enstitüsü tarafından verilmiştir. Ödül sertifikasında da şirketin ve adı geçen Enstitünün yetkililerinin ismi bulunmaktadır. Şirket ve bünyesindeki enstitü ticari bir kuruluştur. Yeşilyurt Belediyesi’nin bu Enstitüye bağlı şirketlerle herhangi bir şekilde ticari, parasal bir ilişkisi var mıdır? Bu şirkete reklam, organizasyon veya dergi satın alma adı altında herhangi bir para verilmiş midir? Yeşilyurt Belediyesi’nin bu Enstitüye bağlı şirketlerle ilişkisi nedir?".
Yeşilyurt Belediye Başkanı Çınar, parasal ilişki sorusunu cevapsız bıraktı
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, CHP'li Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel'in söz konusu sorusuna net bir cevap vermedi.
Başkan Mehmet Çınar, "Biz sonuca bakarız. Önemli olan ortada bölgeye katkı sağlayacak bir eser var mı yok mu? Şu an itibariyle de eserimiz ortada ve herkes bunun farkında. Orada ödül alan belediyelerin de zaten oradaki kendi sitelerinde de bilgileri var hem de ulusal anlamda bir çok mecrada yayınlandı. Biz de bilgilendirme yapmıştık. Herkes herşeyi söyleyebilir ama biz sonuca bakıyoruz. Önemli olan memlekete ve topluma faydasıdır" dedi.
"Ödül için şahsım olarak başvuru yaptım"
Ödülün başvurusu konusunda bilgi veren Mehmet Çınar, "ödül için şahsım olarak başvuru yaptım" dedi. Çınar daha sonra şöyle konuştu:
"Bizim almış olduğumuz ödül, kadim Yeşilyurt’un ‘Kentsel Tasarım ve Mimari Dokunun’ korunmasına yönelik bir ödüldü. O ödül de, şu an bizim içerisinde bulunduğumuz binadan tutun yapacağımız Şahin Tepesi Sosyal Tesisleri ve Macera Parkı’nda mevcut lezzet caddesi olarak isimlendirdiğimiz caddede bulunan tarihi tescilli konakların fonksiyonlanarak bölgenin turizmine ekonomisine gastronomisine katkı sunması amacıyla hazırladığımız bir sunum vardı ve TOBB üniversitesinde ben sunum yapmıştım. Bu sunuma yaklaşık 103 tane yerel idare ve dışarıdan kentlerin gelişmesi ve kentlerin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik çalışmalardan dolayı başvuru yapılmıştı ve ben de şahsım olarak orada başvurularda bulundum. Sonrasında Kent Araştırmaları Enstitüsü tabi bunun ülkemizde daha ağırlıklı olmak üzere dünya çapında yapıyorlar. Her yıl yurt dışında bir bölgede yapıyorlar ve bu yıl ki ödül törenleri de Fransa’nın başkenti Paris’te yapıldı. Biz de ödülümüzü aldık. Amacımız bölgemizi kalkındırmak, geliştirmek. Bu şekilde projemizin önem görmesi, o projeler içerisinde değer görmesi ilimiz adına gurur verici. Güzel bir proje. Biz de Nisan ayı ile birlikte oradaki binaları halkımızın hizmetine sunacağız. Yeni kültür merkezleri, yeni müzeler, gastronomi alanları, millet kırathaneleri. En önemlisi de mimarı dokumuzu geliştirecek, turizm potansiyelini kalkındıracak bir proje oldu".
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com