- Malatya'ya gelen Bakan Tüfenkci, Ziraat Odası başkanlarıyla toplantı yaptı. Bilgi kirliliği olduğuna değinen bakan, kesilen kayısı ağacı sayısının 200 bin civarında olduğunu söyledi. Bakan, lisanslı depoculukla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Yeşilyurt Ziraat Odası’nda Malatya’daki Ziraat odaları Başkanları ile bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi. Toplantıya Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da katıldı.
Yapılan toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin konuşmasının ana başlıkları şu şekilde:
“KAYISI TÜRKİYE’Nİ SÖZ SAHİBİ OLDUĞU ÜRÜNLERDEN BİRİSİDİR
-Türkiye’nin üretimde birinci olduğu ve baktığımız zamanda dünya üretimde söz sahibi olduğu bir takım tarım ürünleri var, incir gibi, kuru üzüm gibi, fındık gibi ve bunlardan biriside Malatya Kayısısı. Malatya Kayısısının üretimine baktığımız da gerçekten; yaş kayısı üretiminin yüzde 55’ini karşıladığını görüyoruz. Dünya yaş kayısı üretiminin yüzde 12’sini, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ını, yine dünya kuru kayısı üretiminin de yüzde 70’ini Malatya tarafından sağlandığını biliyoruz. Malatya’da yaklaşık 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Tabi bu 40 bin rakamına başka işlerde çalışıp da kayısı ile iştigal edenler dahil değil. Dolayısıyla bu kıymetli ürünün ülkemize yıllık ortalama olarak yaklaşık 350 milyon dolar getirisi olmakta. Ve 2016 yılı rakamları ile Malatya’mız da toplam 7 milyon 558 bin kayısı ağacı bulunmaktaydı.
KESİLEN KAYISI AĞAÇLARI KONUSUNDA YANLIŞ BİLGİ VE BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR
-Bu kayısı ağaçlarının esasında kamuoyunda yanlış bir bilgilendirme ve bilgi kirliliği de var, kimisi 1 milyon, kimisi 2.5 milyon ağacın 2017 yılı içerisinde kesildiğini ifade ediyorlardı. Ama bugün Tarım İl Müdürlüğümüzün de açıklamalarından anlaşıldığı gibi, Türkiye’de, Malatya’da, kendi tespitlerine göre yaklaşık 200 bin bir ağacın kesildiğini görüyoruz. Bu ağaçların bir kısmı toplulaştırmadan dolayı, ama önemli bir kısmı, ben her zaman söylediğim gibi Malatya kurak bir iklime doğru gidiyor, 2017 yılındaki sulama suyu sıkıntılarından dolayı ki Ziraat Odası Başkanlarımızda bu konuyu bizlere ilettiler, sulama sıkıntılarından dolayı kuruyan ağaçlarımız bunların içerisinde mevcut ve bir kısmı da hastalıklardan dolayı kesildiği ifade ediliyor. Tabi hastalıklarla mücadele noktasında Tarım İl Müdürlüğümüz İnşallah 2017 ve 2018’de bu konuya daha da ciddi anlamda yaklaşarak çözüm üreteceklerine ben burada inanıyorum. Bu noktada kendilerine bir talimat olarak da ifade etmek istiyorum.
-GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA GELİYOR…
Önümüzdeki ay içerisinde inşallah Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızı da Malatya’da ağırlayacağız. Çiftçilerimizin, oda başkanlarımızın ve birlik başkanlarımızın sorunlarını bizzat aktarma noktasında, çözme noktasında bir çalışmamızda olacak.
LİSANSLI DEPONUN TEMELİNİ 2018’DE ATACAĞIZ, PARASI ÇIKTI
-Yine Malatya için önemli olan ve daha öncede gündeme getirdiğimiz Lisanslı Depo ile ilgili arkadaşlarımızla bilgilerimizi paylaştık. Lisanslı Deponun Malatya için ne kadar önemli olduğu noktasında arkadaşlarımızda ifade ettiler. Burada Kalkınma Bakanlığımız 12 milyon TL’lik bir desteği çıkarttı. Toplam 10 bin tonluk bir depo, 18.5 milyon TL yada 19 milyon TL’ye mal oluyor. Bu noktada daha şehir olarak konuşmadık, ama ikinci bir alternatif olarak da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de bir iştiraki olan İzmir’de LİDAŞ şirketini de bu lisanlı depoya ortak ederek 2018 yılında inşallah bununda temellerini atmış olacağız. Veya başka alternatiflerde çıkarsa, yani Büyükşehirle, Borsayla da, odalarla da, hep beraber de yapılabilinir. Ayrıda yapılabilinir. Bu noktada bir alternatifi de ortaya koymuş olduk.
KAYISI ÜRETİCİ BİRLİĞİ İÇİN ÇAĞRI…
-Malatya kayısının Pazar sorununu çözme adına Akçadağ Ziraat Odamızın bir projesi var. Onu da sonuna kadar İnşallah destekleyeceğiz. Ama bütün bunların ötesinde Malatya Kayısının sahipliği noktasındaki çağrımı bir kez daha yeniliyorum. Özellikle birlik oluşturma noktasındaki bu işin dünyadaki örneğinin üretici birlikleri olduğunu, üretici kooperatifleri olduğunu biliyoruz.
KÜKÜRT CEZALARI SORUNU ÇÖZÜLÜYOR…
-Tabi kayısıda diğer bir sorun, Kükürt ile ilgili sıkıntılar yaşıyordu. Özellikle Malatya esnafımız veya tüccarımız, kayısı ticareti yapan arkadaşlarımız çeşitli kentlere pazarladıkları kayısıda kükürt oranlarından dolayı ciddi anlamda cezalar yiyorlardı. Şimdi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşmemiz neticesinde önümüzdeki haftadan itibaren Malatya kayısını izlenebilir ürün kapsamına alarak, bu ceza sorununu da minimum düzeye indirecekler. Ama burada esas sorun bizim kükürtleme noktasında standartlara uymamız gerekiyor. Çünkü standartlara uymadığımız zaman hem ihracatta sorun yaşıyoruz, hem de çeşitli kentlerde farklı işlemlerle karşı karşıya kalıyoruz.
SULAMA SORUNU İÇİN TEDBİR VE ÖNLEMLER ALINACAK…
-Sulama Malatya’nın 2018 yılında da en önemli sorunlarından birisi olacak ve biz bunlara çözüm üretme noktasında gerek barajların yeni kanallarla desteklenmesi veya en önemlisi kapalı sisteme geçmesi. Bununla ilgili proje var, ama çok yavaş işlediğini gördük. İnşallah onu da 2018 yılında hızlandıracağız. 2017’de yaşadığımız sıkıntıları 2018’de yaşamamak için tedbir ve önlemleri alacağız. “
HABUR SINIR KAPISINDAKİ SON DURUM…
Habur Sınır Kapısının karşısındaki Peşmergelerin kontrolündeki Halil İbrahim Sınır Kapısının Irak merkezi yönetimine teslim edilmesi sonrasında süreç hakkında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci şunları söyledi:
“Biz, hep şunu ifade etmiştik, biz Irak toprağının bütünlüğünden yanayız ve baktığımız zamanda uluslar arası hava limanları, sınır kapılarının merkezi Irak Hükümetinin denetiminde ve yetkisinde olması gerektiğini ifade etmiştik. Bunun Irak Anayasasına göre de olması gerekenin bu olduğunu söylüyorduk. Netice itibariyle yapılan görüşmelerde, Irak merkezi hükümeti gerek hava limanlarında, gerekse de kapılardaki denetimleri sağladıklarını ifade ettiler.
Geçtiğimiz günlerde de bilindiği gibi merkezi Irak hükümeti Habur Sınır Kapısının karşısı olan Halil İbrahim Sınır Kapısında devri gerçekleştirdi. Şuanda sıkıntısız bir şekilde araçlar giriş ve çıkışlarını yapıyor. Bizde oradaki gelişmeleri yakinen izliyoruz. Gelişmelere göre de tavrımızı belirliyoruz.”
Bakan Tüfenkci, Cumartesi günü de Malatya'da İl Koordinasyon Kurulu'nun yanı sıra çeşitli programlara katılacak.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com