SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Parkmetre Seçim Sonrasına Kadar Yok Ama..

0
Güncellendi - 2018-12-29 03:16:23
Parkmetre Seçim Sonrasına Kadar Yok Ama..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, parkmetre yüzünden çıkan bir kavganın cinayetle sonuçlanmasının ardından, şirketin işletmecilikten vazgeçmesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin de yeni bir düzenleme yapmaması nedeniyle, cadde ve sokaklarda paralı park uygulaması bir süredir son bulurken, araçlarını caddelerde çok uzun süreli bırakanlar yüzünden oluşan oto park sıkıntısı ve karmaşası nedeniyle büyükşehir ve iki ilçe belediyesi ile Emniyet Trafik Şubesi'nin ilgili birimlerinin denetim yapması gerektiği bildiriliyor.

CİNAYETİN ARDINDAN SONA ERDİ..

Büyükşehir Belediyesi'nden merkezdeki birçok cadde ve sokakta paralı park uygulaması olarak da bilinen parkmetre sistemi ihalesini alan şirketin bir görevlisi, 30 Ekim 2018 günü Emeksiz Caddesi'nde park parası yüzünden 40 yaşındaki Engin Doğan adlı oto sahibi ile kavga etmiş, parkmetre görevlisi S.K.'nın 18 yaşındaki kardeşi S.K., Doğan'ı bıçakla öldürmüştü.

Tepkilere yolaçan bu olayın ardından parkmetre işletmeciliği bir kez daha tartışılır hale geldi. Parkmetre işletmecisi şirketin, ücret nedeniyle sürücüler ile sürekli sorun yaşaması, ödenmeyen alacakları için mahkeme yoluna gitmesi, icra takibi başlatmasına yönelik tepkilerin ardından, cinayetle sonuçlanan olay uygulamanın sonu oldu.

Malatya'da 2010 yılından itibaren uygulanmasına başlanan, ilk ihalesi birçok yönüyle çok tartışmalı olan ve bugüne kadar tartışmaların odağı olan parkmetre uygulamasının geleceği hakkında herhangi bir karar alınmazken, bu konuda 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde gelecek belediye başkanı ve yönetiminin kararının bekleneceği öğrenildi.

BELEDİYE ŞİRKETİ DE İSTEKLİ DEĞİL..

Kent merkezindeki oto park sorununa bir yönüyle çözüm olmasına karşın, daha fazla da sorunlara yolaçan parkmetre uygulaması ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İhale süresi bitti. Üstelik mahkemenin uygulamanın gerekçesinden kaynaklanan durdurma kararı var. Gerekçelerimizi içeren detaylı bir raporu mahkemeye sunduk, sonuç bekliyoruz" derken, bir ara parkmetre işletmeciliğini yapması düşünülen belediye şirketi MOTAŞ'ın yetkilileri ise, "İptal söz konusu değil. Uygulama vatandaşların bir çok şikayetine yolaçmıştı. Son olarak yaşanan cinayet olayı ve ihale süresinin bitmesi nedeniyle ilgili işletmeyi yapan şirket işe devam etmeme kararı aldı. MOTAŞ olarak da, özellikle personel eksikliği nedeniyle parkmetre işini de üstlenmeyi istemedik." diye konuştular.

DENETİM YAPILMAYINCA..

Bu arada, parkmetre uygulamasının kaldırılmasının ardından, gün boyu caddelere bırakılan ve 'sabit' kalan otolar nedeniyle bir sirkülasyon olmadığı için de park sorunu artarken, birçok bölgede bazı esnafların, işyerlerinin önüne çeşitli engeller koyarak, kendilerine 'özel oto park' ayırmaları, başka otoların park etmesini engellemeleri sık sık tartışmalara ve şikayetlere yolaçıyor.

Hatta birçok kişinin, satışa çıkarttıkları araçlarını, daha kolay satılması için ana caddelerde park edip günlerce, haftalarca bıraktıkları, bu durumun daha sık görülmeye başlandığı bildiriliyor.

Sorunun bir ölçüde çözülmesi için, Büyükşehir ile Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerinin ilgili zabıta birimlerinin yanı sıra Emniyet'in Trafik Şubesi görevlilerinin, denetimlerini artırmaları, özellikle kamuya ait yollarda ve hatta kaldırımlarda oluşturulan oto park yerlerine müdahale etmeleri gerektiği, ancak bu kuruluşların tdenetim görevini yerine getirmemeleri nedeniyle sıkıntının giderek büyüdüğü gözleniyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com

FOTOĞRAFLAR: Çeşitli caddelerde oto park görüntülerinin yanı sıra, birçok yerde yollara engel konularak yapılmış, 'özel park' yerlerinden bazıları.. (iha)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • vatandaş dingil (5 yıl önce)
    malatyahaber, kendinizce trafikçi denetlesin diye çözüm bulmuşsunuz ancak 5 yaşında çocuk aklıyla haber yapıyorsunuz, oralar vatandaşın yolu normalde anayasal ihlal parkmetre, bunu trafikçide yapsa ihlal.
    0
    0
    Yanıtla
  • esnaf (5 yıl önce)
    esnaf uzun süreli park yüzünden iş yapamaz hale geldi park yüzünden vatandaşla karşı karşıya gelmek istemiyoruz uygulama gerekli ücretli olmalı ama esneklik olmalı esnaf olarak bize bile soluk aldırmıyorlardı .
    0
    0
    Yanıtla
  • ZAFER (5 yıl önce)
    BÜTÜN CADDE SOKAKLARDA OTOPARKLARIN OLDUĞU , MEYVE SEBZECİLERİN OLDUĞU YERLERDE BULUNAN koca çiçek saksıları , o dubalar , demir babalar o değerli esnaf kardeşlerimizin ta.. istediği yere koymasına izin verinlerin görüp de ses çıkarmayanların Nabalı boynuna ben daha ne diyem .
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Çarşı merkezinde park yeri bulamadığımız için alışverişi AVM'lerde , otoparkı olan süpermarketlerde yapıyoruz. Çarşıda esnaflık yapanlar bu işi çözecek, bu şekilde tabiki müşteri bulamazsınız, tabiki işler kırık olur. İnsanlar nerde rahat alışveriş yapıyorsa oraya gidiyor, siz bilirsiniz, Malatya da ticaretin ekseni bu yüzden kayıyor. Akıllı birkaç firma otopark ile anlaşmış, kendi müşterilerine ücretsiz otopark imkanı sağlıyor. 7 TL otopark ücretini kimse vermek istemiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (5 yıl önce)
    Esnaf dükkan satın alıyor, kiralıyor, cadde de benim diyor. Böyle saçmalık nerde var, manav önünde ki kaldırıma komple meyve sebze kasaları doldurmuş. Vatandaş yoldan gitmek zorunda, peki bunlara kim engel olacak, çiçekçiler derseniz aynısı, herhalde ayıp olmasın, oy potansiyeli diye mi düşünülüyor. Ama memlekete yazık oluyor diyen yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kazım Doağn (5 yıl önce)
    Maliyenin yan tarafındaki sokağa bakarsanız. Durum daha da kötü. Orayı sokak kabadayıları kendilerine park alanı ilan etmişler. Yani para vermeden sokağa araba bırakamıyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu konu icin Belediyeyi aradim. Trafik zabıta nın isi degil dediler. Polis i aramamı söylediler. Polisi de bunun icin mesgul etmek istemedim. Almış eline bi yazarkasa fisi. Devletin yoluna harac kesiyor. Burasi bizim diye. Belediye sizin araziye kaldirim yapmis diyorum sırıtıyor. Hemde Adliye Maliyenin dibinde
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya aşığı (5 yıl önce)
    Burada sorumlu sadece suçu işleyen olamaz, kamuya açık hiçbir yer kiraya verilemez, usulsuz yapılan bu işlemlerin sorumlularıda tutuklanmalı ve beledıyede bu yonden sorumludur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ESNAF (5 yıl önce)
    Yaklaşık 680 TL parkmetre borcum vardı silindiri şimdi
    0
    0
    Yanıtla
  • ATAKAN (5 yıl önce)
    Esnaf dükkanının önüne koyuyor eşya ıvır zıvır, benim dükkanımın önü aracım gelecek.Fakat millet park edecek yer bulamıyor.Arabasını yol ortasına bırakıyor.Trafik iyice kitleniyor.Ey esnaf senden başka bina da oturan kimsenin arabası yok mu!!!!!!Zabıtayı arıyosun, ağzında sakız zabıta eeee kendi dükkanının önü diyor oda utanmadan.Tutsana tutanak ,yazsana ceza.Ama yok banane diyor gidiyor.Şimdi buradan yazdıklarımı şöyle sonlandıracağım.Ey esnaf dükkanların önü babanızın yeri değil kamunun alanıdır.Çok park yeri istiyorsanız gidin OSB de yer tutun.Esnafsın ya yarın taşındığında dükkanın önünüde mi satış fiyatına ekliyorsun.Düzelmez bu kalite.Allahtan Müslümanızda kul hakkı yemiyorsunuz.Beddua almıyorsunuz...
    0
    0
    Yanıtla
  • memleketim (5 yıl önce)
    16 yılda Malatyaya bir otopark bile yapamayanlar şehri birbirine düşürüyor esnafla vatandaş sürekli park münakaşasında Malatyada trafik sorunu yokmuş gibi davranın bakalım... Eski dönemlerde yapılan tek katlı kapalı otoparkta lahmacuncu ve esenlik market olarak hizmet veriyor :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Xxxx (5 yıl önce)
    Bunların haricinde bir de oto kiralama şirketleri var otopark yerine araçlarını yollara park ediyorlar. Bunlar yüzünden kapımızın önünde park yeri bulamıyoruz!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • MATYA SEVDALISI (5 yıl önce)
    İLLA PARALI OLMASI GEREKMİYOR Kİ DENETLEMEK EN BASİT VE HIZLI YOLUDUR CADDENİN BİR TARAFINA ARABA PARK ETMEK YASAK YADA KISA SÜRELİ PARK YERİ DERSİNİZ UZUN SÜRE ARAÇLARINI BIRAKANA CEZASINI YAZARSINIZ CEZA YAZARSINIZ HAFTALIK DEĞİŞİK ZAMANLARDA HER ZAMAN AYNI DEĞİL KONTROL EDERSİNİZ TABİİ DÜKKANLARININ ÖNÜNE ENGEL BIRAKANLARI UYARIRSINIZ SONRA YAPTIRIM UYGULARSIN ZATEN ARABA İÇİN VERGİSİNİ VER ,TRAFIK SİGORTASINI YAP KASKOSUNU YAP BİRDE 6 TL BENZİN AL YETMEZ Mİ BIRAKIN DA ARABAYI BIRAKTIĞIMIZ YERE DE PARA VERMİYELİM OLMAZ MI BENCE OLUR HATTA OLMASI LAZIM
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamza (5 yıl önce)
    Bence motas çalışacak eleman vardı da kendi adamları olmadığı için işten çıkardınız 33 tane insanı yalana bak eleman yok
    0
    0
    Yanıtla
  • eyyup (5 yıl önce)
    onu trafik nasıl denetlesin insanlar kendi eliyle tekrar paralı yapmaya çalışıyor bırakın böyle kalsın Vela havle
    0
    0
    Yanıtla
  • mzeki (5 yıl önce)
    Yanlış biliyorsunuz, parkmetre uygulamasının kaldırılmasının sebebi tam olarak ilgili cinayet değil. İdare mahkemesinde açılan davada parkmetre uygulamasının kaldırılması kararı çıktı fakat belediye yargı kararını dikkate almadı. Cinayet ile hukuka karşı yapılan bu başkaldırı birleşince belediye şimşekleri üzerine çekmemek için uygulamayı kaldırdı. Ayrıca sorunun kaynağı kapısının önüne araç park eden esnaf değil, yıllardır park sorununu görmezlikten gelen, -ranta çevirmeye çalışan- belediye idarecileridir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sonuna kadar haklısınız tesbitler yerinde ınşaat asamasinda binalardan alinan otopark harclari başka boş beleş işlere gidiyor mahalle otoparklari yapilmiyor sonuç ortada hilaleler rantlar kaybedilen canlar
    0
    0
    Yanıtla