Malatya'da, parkmetre yüzünden çıkan bir kavganın cinayetle sonuçlanmasının ardından, şirketin işletmecilikten vazgeçmesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin de yeni bir düzenleme yapmaması nedeniyle, cadde ve sokaklarda paralı park uygulaması bir süredir son bulurken, araçlarını caddelerde çok uzun süreli bırakanlar yüzünden oluşan oto park sıkıntısı ve karmaşası nedeniyle büyükşehir ve iki ilçe belediyesi ile Emniyet Trafik Şubesi'nin ilgili birimlerinin denetim yapması gerektiği bildiriliyor.
CİNAYETİN ARDINDAN SONA ERDİ..
Büyükşehir Belediyesi'nden merkezdeki birçok cadde ve sokakta paralı park uygulaması olarak da bilinen parkmetre sistemi ihalesini alan şirketin bir görevlisi, 30 Ekim 2018 günü Emeksiz Caddesi'nde park parası yüzünden 40 yaşındaki Engin Doğan adlı oto sahibi ile kavga etmiş, parkmetre görevlisi S.K.'nın 18 yaşındaki kardeşi S.K., Doğan'ı bıçakla öldürmüştü.
Tepkilere yolaçan bu olayın ardından parkmetre işletmeciliği bir kez daha tartışılır hale geldi. Parkmetre işletmecisi şirketin, ücret nedeniyle sürücüler ile sürekli sorun yaşaması, ödenmeyen alacakları için mahkeme yoluna gitmesi, icra takibi başlatmasına yönelik tepkilerin ardından, cinayetle sonuçlanan olay uygulamanın sonu oldu.
Malatya'da 2010 yılından itibaren uygulanmasına başlanan, ilk ihalesi birçok yönüyle çok tartışmalı olan ve bugüne kadar tartışmaların odağı olan parkmetre uygulamasının geleceği hakkında herhangi bir karar alınmazken, bu konuda 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde gelecek belediye başkanı ve yönetiminin kararının bekleneceği öğrenildi.
BELEDİYE ŞİRKETİ DE İSTEKLİ DEĞİL..
Kent merkezindeki oto park sorununa bir yönüyle çözüm olmasına karşın, daha fazla da sorunlara yolaçan parkmetre uygulaması ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İhale süresi bitti. Üstelik mahkemenin uygulamanın gerekçesinden kaynaklanan durdurma kararı var. Gerekçelerimizi içeren detaylı bir raporu mahkemeye sunduk, sonuç bekliyoruz" derken, bir ara parkmetre işletmeciliğini yapması düşünülen belediye şirketi MOTAŞ'ın yetkilileri ise, "İptal söz konusu değil. Uygulama vatandaşların bir çok şikayetine yolaçmıştı. Son olarak yaşanan cinayet olayı ve ihale süresinin bitmesi nedeniyle ilgili işletmeyi yapan şirket işe devam etmeme kararı aldı. MOTAŞ olarak da, özellikle personel eksikliği nedeniyle parkmetre işini de üstlenmeyi istemedik." diye konuştular.
DENETİM YAPILMAYINCA..
Bu arada, parkmetre uygulamasının kaldırılmasının ardından, gün boyu caddelere bırakılan ve 'sabit' kalan otolar nedeniyle bir sirkülasyon olmadığı için de park sorunu artarken, birçok bölgede bazı esnafların, işyerlerinin önüne çeşitli engeller koyarak, kendilerine 'özel oto park' ayırmaları, başka otoların park etmesini engellemeleri sık sık tartışmalara ve şikayetlere yolaçıyor.
Hatta birçok kişinin, satışa çıkarttıkları araçlarını, daha kolay satılması için ana caddelerde park edip günlerce, haftalarca bıraktıkları, bu durumun daha sık görülmeye başlandığı bildiriliyor.
Sorunun bir ölçüde çözülmesi için, Büyükşehir ile Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerinin ilgili zabıta birimlerinin yanı sıra Emniyet'in Trafik Şubesi görevlilerinin, denetimlerini artırmaları, özellikle kamuya ait yollarda ve hatta kaldırımlarda oluşturulan oto park yerlerine müdahale etmeleri gerektiği, ancak bu kuruluşların tdenetim görevini yerine getirmemeleri nedeniyle sıkıntının giderek büyüdüğü gözleniyor.
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com
FOTOĞRAFLAR: Çeşitli caddelerde oto park görüntülerinin yanı sıra, birçok yerde yollara engel konularak yapılmış, 'özel park' yerlerinden bazıları.. (iha)