Malatya Belediyesi tarafından, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle “Atık Pillerin Toplanması ve Bertarafı” konulu eğitim semineri düzenlendi.
Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Çekül Vakfı Başkanı Bekir Sözen, TEMA Vakfı İl Temsilcisi İzzet Berktaş, ÇEKÜD yetkilileri, bazı daire müdürleri vatandaşlar katıldı.
"ÖNCELİKLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ"
Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, yaptığı açılış konuşmasında “Çevre konusunda bilinçlendirme çalışmalarının çevre koruma ile ilgili faaliyetlerden daha önemli ve daha öncelikli olduğuna inanıyoruz. Malatya Belediyesi olarak çevre konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini okullarımızda, konutlarda, kamu kurumlarında ve sektörel kuruluşlarda sürdürmekteyiz. Doğal kaynakların korunması adına uygulamalı eğitimler yapıyoruz. Okullarda toplam 9489 öğrenciye çevre ile ilgili eğitim verildi. Geri dönüşüm eğitimi ve uygulamaları noktasında 10267 konuta ulaşıldı. Yine tüm kamu kurumlarımıza atık pil kutusu bıraktık. Bu ay içerisinde başlattığımız çalışmayla merkez camilerimize 160 atık pil kutusu koyduk. Bu çalışmaların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte hareket ederek temiz bir çevre oluşturmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.
"KORUNMASI GEREKLİ"
Temiz bir çevrenin korunması gerektiğini söyleyen Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, ise konuşmasında, “Medeni ülke olmanın temel ilkelerinden biri çevrenin temiz olup, temiz tutulmasıdır. Son yıllarda Malatya Belediyesi şehir merkezinde taşraya doğru bütün alanlarını güzel düzenlemelerle, Malatyalılara yakışır şekilde düzenlemeye çalışıyor. Bizim de öğrenciler olarak, okulda çalışanlar olarak bu temiz çevreyi, çevreyi koruma bilinci içinde korumamız gerekiyor” dedi.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'da yaptığı konuşmada, "Bir şehir ne kadar modern olursa olsun, ne kadar alt yapı ve üst yapı sorunlarını çözerseniz çözün; eğer temiz değilse, temiz tutulamıyorsa, sağlıklı bir çevreyi oluşturamıyoruz demektir. İnsan gücüyle, makineyle şehri temizlememiz mümkün değil. Bir şehrin gelişmişliği, bir medeniyet seviyesinin ölçümü genelde çevrenin temizliğiyle alakalıdır. Nerede yaşıyorsak yaşayalım, çevremizi temiz tutmak zorundayız. Bu alışkanlığı kazanmak zorundayız. Malatya’nın en az 30-40 yılını hedef alan bir proje geliştirdik. Kapıkaya bölgesinde 528 dönümlük alan üzerinde AB standartlarına uygun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinin temellerini attık. Bu sene sonu itibariyle devreye girmiş olacak. Elektronik atıklar, tıbbi atıklar, evsel atıklar ve bunların sızıntısının ayrıştırıldığı, temizlendiği 5 blok halinde depolama üniteleri ihale edilerek Malatya’ya kazandırıldı” diye konuştu.
"HÂLÂ PARKLARIMIZ KİRLİ"
Yeşilin korunmasının gerektiğini söyleyen Çakır, “ Sosyal ve kültürel hizmetlerin fiziki yatırımlardan daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yatırım ve planlamalarımızı bu amaçlara göre yapıyoruz. Hedeflerimiz arasında Malatya’ya 300 dönümlük bir kültür parkı yapmak var. Bu park Abdullah Gül Parkının 3 katı büyüklüğünde. İçinde botanik bahçeler, tabiat parkı, hayvanat bahçesi ile akvaryumlar olacaklar. Horata Vadisi Projesi içinde yaklaşık 700 dönümlük alanı Malatya’ya kazandırma çalışmalarımız devam ediyor. Proje çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Eğer biz mevcut alanlarımıza sahip çıkmayıp, temizleyip, kollamıyorsak buraları yapmamızın hiçbir anlamı yok. Mevcut alanları yaşatabilmek için çok büyük kaynaklar ayırıyoruz. Bazen park projelerini yapmaktan endişe ediyoruz. Yapım maliyetlerinden çok koruma, temiz tutma çalışmaları daha maliyetli oluyor. Bir günde parkı 3 defa temizlememize rağmen hala parklarımız kirli olduğunu görüyoruz. Yapılan bütün hizmetler başta olmak üzere, parklarımıza, cadde ve sokaklarımıza sahip çıkıp temiz tutmamız lazım. Bu amaçla bizim yanımızdan olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
TAP Teknik Eğitim Uzmanı Savaş Arna’da Sinevizyon eşliğinde Atık Pillerin Toplanması ve Bertarafı, atık pillerin insan sağlığına ve doğaya verdiği zararlar başta olmak üzere pillerin barındırdığı kimyasallar hakkında bilgiler verdi.
"PATLAMA GÖRÜLEBİLİR"
Arna, “Malatya da atık pillerin toplanması ve bertarafı ile ilgili çok güzel çalışmalar yapılıyor.Malatya Belediyemiz bu konuda üstüne düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirerek başta TAP olmak üzere bir çok sivil toplum kuruluşlarımızla ortak hareket ediyor. Güzel bir uygulamaya da başlamışlar. Türkiye ilk olarak camilerimize atık pil kutusu konularak halkımızın daha da bilinçli hale gelmesini sağlamaya çalışıyorlar.
Ömrünü tüketmiş pillerden özellikle çocuklarımızı ve bebeklerimizi uzak tutmalıyız. Pillerin içinde kimyasallar olduğu gibi çok ağır metallerde bulunmaktadır. Bunlar doğada toprağa karıştığında zarar vermekle kalmıyor. Yüzyıllarca da doğa da kalabiliyorlar. Pilleri serin ve Pilleri serin ve rutubetsiz yerlerde saklamalıyız. Bu şekilde pilin sağlıklı depolanmasını sağlayabilir ve ömrünü uzatabilirsiniz. Pilleri ateşe atmayınız, gömmeyiniz ve su kaynaklarına atmayınız. Akmış pilleri çıplak ve ıslak elle tutmayınız. Şarj edilmeyen piller kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır. Aksi takdirde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir. Bir aleti pil takılı iken uzun süreli çalıştırmıyorsanız, pilleri aletin içinden çıkartmalıyız. Yeni alınan pilleri kullanıncaya kadar orijinal ambalajında muhafaza etmemiz gerekiyor. Pille çalışan cihazlar kalorifer, soba, ocak vs. gibi ısı kaynaklarından uzakta tutunuz. Pilleri sökmeyiniz, içlerini açmayınız, delmeyiniz ve ezmeyiniz” ifadelerini kullandı.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.