Enerji Bir Sen Malatya İl Başkanı Ahmet Aycı, özelleştirme uygulamalarını eleştirdi.
Enerji Bir Sen Malatya İl Başkanı Ahmet Aycı, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında, "Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli İllerini kapsayan FIRAT Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirilmesi ihalesi, özelleştirme yüksek kurulunca onaylanarak Resmi Gazete'nin 05 Ocak 2010 Tarihli sayısında yayınlanmıştır. Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Enerji Bir-Sen ailesi olarak bugüne kadar özelde kamu çalışanlarının genelde milletin sesi olduk, hiçbir zaman sorunların ötelenerek birikmesini istemedik. Hep çözüm odaklı çalıştık. Sorunun değil çözümün yandaşı olduk" diyerek, "Ancak bugüne kadar yapılan özelleştirme uygulamaları sonucunda çalışan personellerin birtakım hak kayıplarına uğradığı ve mağdur edildiği görülmüştür" iddiasında bulundu.
Yetkili kurumları göreve çağıran Aycı, "FIRAT EDAŞ çalışanlarının da devir işleminin veya havuz'a atılma işleminin 15 Ocak 2011 tarihinden önce gerçekleşmesi halinde yıl içerisinde aldığı en düşük maaşla, başka kurumlara geçeceği ve 2010 yılı toplu görüşme sonucunda elde edilen haklardan (aile yardımı, seyyanen zam ve yüzdelik zam) yararlanamayacağı anlaşılmıştır ve bu hak kayıpları 400 TL civarında olacaktır. FIRAT EDAŞ'ın Ocak ayında devri yapılması durumunda çalışanların hak kayıpları önlenecektir.
Fakirlik sınırının 2 bin 500 TL'ye dayandığı ülkemizde çalışanların özlük haklarının iyileştirmesi gerekirken mevcut haklarından mahrum kalması hiçbir şekilde açıklanamaz. Bu nedenle yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz. Aksi takdirde bu insanların çocukları ileride sizlerden hesap soracaktır" ifadelerini kullandı.
Aycı, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Sorumlu ve yetkili sendikacılık anlayışımız gereği, özelleştirmelerde yanlışa dur demek adına ilgili kurum, kuruluş ve siyasilerle birçok görüşmeler yapılmıştır. Hatta yetkili sendika olarak katılmış olduğumuz 2010 yılı toplu görüşme mutabakat metninin ek 3. maddesinde özelleştirilen kuruluşların personeliyle ilgili olarak sorunların çözümü noktasında ilgili kurumların ve sendikaların bir çalışma yaparak sorunun çözülmesi konusunda sendikamız ve üyelerimiz adına mutabakat metni imzalanmıştır. Mutabakat metninin bir an önce hayata geçirilmesi ve özelleştirme mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz. 2009 yılı toplu görüşmelerinden hemen sonra Özelleştirme İdaresi ve kamu sendikaları arasında mutabakata varılan metin maalesef sahipsiz kalmıştır. Talebimiz, özelleştirmeden dolayı havuza düşen personelin Telekom personeline uygulanan modelin biraz daha iyileştirilerek mali, sosyal ve özlük hakların da kayba uğramadan özelleştirilen personel faydalanmalıdır. Özelleştirmeler, 'Sat-kurtul mantığıyla değil, insan merkezli yapılmalıdır. Hak ve mağduriyet kayıpları minimum seviyede olmalıdır."