SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Pideciler 'Resmi Olmayan' Tarifede Israrlı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, “Ticaret İl Müdürlüğü, MESOB’un 31.12.2018 tarihli resen tarifesinin geçerli olduğunu ilan ederek büyük hata yapıyor. Ticaret İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkındaki Yönetmeliğe dayanarak açıklama yapıyor ama yönetmelik hükümlerinin MESOB’a dokunan yanlarını görmezden geliyor.” ifadelerini kullandı.

Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, “Malatya Ticaret İl Müdürlüğü tarafından kamuoyuna yapılan açıklamanın pide tarifesi bölümünde, ‘Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı kararı ile 200 gr pide ekmek 1.25 TL olarak belirlenmiş ve belirlenen tarife Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı esnaflar için halen yürürlüktedir.’ denilmektedir. 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı MESOB kararının ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak alındığının tüm açıklamalarımıza rağmen anlaşılamamış olmasını hayretle karşılıyoruz. Tekraren ifade ediyoruz ki; 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı karar ile kamuoyuna duyurulan ve ilgili kurumlara bildirilen tarife MESOB tarafından resen (kendi başına) alınan bir karardır. Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçıları Esnaf Odası olarak 200 gram pidenin 1,25 liradan satışını öngören bir tarife talebimiz olmamıştır. Böyle bir tarife talebimiz olmamışken MESOB’un tarife açıklaması Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin, 5/1 maddesinde yer alan; ‘Esnaf ve Sanatkârlarca üretilen her türlü mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın bağlı olduğu birlik yönetim kuruluna sunulur.’ hükmü gerçekleşmemiştir. Dolayısı ile MESOB, 200 gram pidenin 1,25 liraya satışını öngören bir talep olmamasına rağmen tarife ilan etmiştir. Alınan resen kararla ilgili açıklama o dönemde kamuoyuna yapılmış, RESEN alınan kararla tarife çıkarıldığı ihtarı MESOB’a resmi olarak bildirilmiş ve MESOB’un tarifeyi ilettiği tüm resmi kurumlara da aynı yazı gönderilmiştir.

Bu durumda kamu kurumlarımızdan beklentimiz, MESOB’un yetki aşımıyla resen belirlediği 31.12.2018 tarihli tarifeyi bize ve esnafımıza dayatması değil, MESOB’dan ilgili tarifenin oda tarife talep yazısını istemesi olmalıdır. 31.12.2018 tarih ve 15 sayılı MESOB kararına konu olan 26.12.2018 tarihli rayiç talebimizde 170 gram pidenin 1,25 liraya satılması şeklinde olmuştur. Odamızca ilgili karara konu olan yazıyı MESOB’dan isteyerek haklılığımızı görebilirsiniz.

Açık ve net olarak ifade ediyoruz. 31.12.218 tarihli MESOB pide tarifesi resen belirlenmiş bir tarifedir, geçerliliği yoktur. Son resmi tarife 29.07.2016 tarih 07 sayılı kararla belirlenmiş olan tarifedir. 29.07.2016 tarihinde belirlenmiş tarife ise 200 gram pidenin 1,00 liraya satılması şeklindedir. Mevcut piyasa koşullarında 200 gram pidenin 1,00 liraya satılması mümkün olmadığından, resmi tarife verilinceye kadar serbest piyasa koşullarında 170 gram pidenin 1,50 liraya satılmasını öngören tavsiye tarifemiz uygulanmaya devam edecektir.

MESOB kendisinde olmayan yetki aşımı ile resen tarife belirleyerek, Ticaret İl Müdürlüğü kanunsuz resen tarifeyi tanıyarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi ise piyasa fiyatlarını kontrol ve denetimi ile MOSOB’un resen tarifesini gerekçe gösterip esnaflarımıza ceza keserek kanun dışına çıkmaktadır. Kamu kurumlarımızın bize kanunsuzluğu dayatması karşısında Malatya’daki tüm hukukçularımızı konuyu anlamaya ve kamuoyu huzurunda konuşmaya davet ediyoruz. Yerel televizyonlarımızdan, gazetelerimizden, radyolarımızdan ve haber sitelerimizden ricamız; hukukçularımızdan görüş alarak yayınlamaları, kamuoyunu aydınlatmalarıdır. Kanunu incelesinler, yönetmelikleri incelesinler. MESOB resen tarife açıklayabilir, kamu kurumları da açıklanan resen tarifeyi esnafıma dayatabilir mi? Hatta resen tarifeye uymayanlara başkanlığını Sayın Selahattin Gürkan’ın yaptığı Malatya Büyükşehir Belediyesi Encümeni ceza yazabilir mi? Hukukçularımız konuyu incelediğinde MESOB Başkanı Şevket Keskin’in kamu kurumlarını nasıl bir zincirleme hukuksuzluk kazası ile karşı karşıya bıraktığını anlayacaklardır. Malatya Fırıncılar ve Unlu Madde İmalatçıları Esnaf Odası gücünü esnaflarından, yasalardan ve yönetmeliklerden almaktadır. MESOB gücünü nereden almaktadır? “ ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Öylesine (3 yıl önce)
    Kendi nacizane fikrimi paylaşıyorum pahalı ekmek almayı kimse istemez kimseden yana da değilim ama şöyle Bi gerçek var ki şuan 50 kg unun fiyatı 130 TL işçi paraları almış başını gidiyor kiralar aldı başını gidiyor aslında şuan ki pahalılıklar normal görünüyor şuan ki düzen de. Bence yanlış olan asgari ücretin bu kadar düşük olması! Sene de 1 kere asgari ücrete zam geliyor ama elektriğe suya doğalgaza vergilere sürekli zam geliyor ve ülkedeki yakıt pahalılığından dışarıdan gelen ithal ürünlerden dolayı üretemeyen Bi toplum olmaya başladık ve bu durumun vehameti bu şekilde ortaya çıkıyor. Umarım birgün herşey güzel olur umuduyla ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerem (3 yıl önce)
    Malatya Büyük enkaz belediyesi.Bir sehirde herşey geriye gidermi. Rüyamda gorsem inanmazdım. Nerde o Cemal başkan zamanindaki Ahmet cakirin ilk donemi çerci donemi piril pırıl Malatyamiz. Pislikten geçilmiyor parklarda. Inönü mahallesi zabitanin da icinde bulundugu parka bakın. Kırılmıs dokülmüs ćopler sagda solda. Buyuksehirin karsısindaki park da öyle icler acısı. Temizlik yapmak çok mu zor koca belediye icin. Siz evi pislik icinde olan birinin şuyu var buyu varına bakarmısıniz. Neyi olursa olsun medeniyeti yok dersiniz. Malatya Buyuksehir kepçe dozer kamyon sergiliyor. Her teraf pislik icindeyse medeniyetin yok malatya. Fırıncılara meydan okudular vatandaş da bekledi ağzı açık . Noldu zabıta daire başkanı. Firincılar aldı küregi eline "Bak şimdi daire başkanı bak git şimdi "dediler. Dahada arkasina baktiklari yok. Ekmek 170 gram mı? fiyat 1.5 tl .
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (3 yıl önce)
    Vallaha belli oluyoki fırıncılar oda başkanı akçadagli onun üyeleri sıtmapinari zapcioglu ve Koyunoğlu ndaki fırıncılar hepsi akçadagli fiyat bu diyolar imzayı atiyolar onayliyolar demekki bizim milletvekillerinde tık yok belediye başkanlarımız da tık yok peki sayın valimiz neden el atmiyor firnlara ekipleri gönderecek fiyatlistelrini alıp yirtacak yenisini takacak yoksa malatyayı her yönle yöneten fırıncılar oda baskanimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Koç (3 yıl önce)
    Mesele ekmek fiyatı ve gramajı değil. ESOB’u ele geçirmeye çalışan küçük marjinal köksüz grup bu kurumu fırıncılar üzerinden yıpratmaya çalışıyor. Herkes biliyorki fırıncı oda Başkanı 10 ton ekmek yese öyle bir metin yazamaz. Ona o metni yazan fitneciyi herkes biliyor. O fitnesicinin bağlantılarını da herkes biliyor. Şelaleciler gördüğünüz gibi bir Malatya’nın ekmeği ile oynayabilecek bir çukur seviyesinde. Şelalecilerin Fırıncılar Odasındaki temsilci üyesinin bir yakınının kendisine ekmek verenleri nasıl arkadan hancerlediğini de herkes biliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • YÖNETİCİMİZ UYUYOR MU? (3 yıl önce)Ahmet Koç isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Koç konuya hakimiyetiniz yorumunuzdan belli. ama ben SADECE bir ekmek tüketicisi olduğum için inan bahsettiğiniz alt bağlantıları anlamadım. Lütfen biraz detaylandırıp da açıklarsanız Sn. Editör haber yapsın. Kim dost, kim kimin kuyusunu kazıyor. Kamuoyu bilgilensin.
    0
    0
    Yanıtla