SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pilotlara Ulaştığımızda.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:18:15
A- A+ PAYLAŞ
 
Suriye tarafından düşürülen Türk keşif uçağını ve pilotların cenazesini bulan Nautilus araştırma gemisi, Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne döndü. Geminin Türkiye'deki sorumlusu Bodrum Karya Kültür ve Sanat Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı, "Nautilus bilimsel araştırmalar tarihinde ilk kez bir askeri operasyonda görev aldı ve 2 gün 4 saat gibi kısa sürede enkaz ve pilotlarımızın cesedine ulaşıldı. Uçağın nasıl düştüğü, Naitulus'un çektiği 52 saatlik video kaydı ve uçağa ait çıkarılan parçaların incelenmesinden sonra ortaya çıkacak. Bu konuda üretilen rivayetlere asla inanılmasın" dedi.
 
Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağının enkazı ve pilotlar Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un cenazesini bularak Bodrum'a dönen Nautilus araştırma gemisi, gemi yanaşma iskelesine bağlandı. Nautilus'ta görevli Bodrum Karya Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Tufan Turanlı, Bilimsel Araştırma Grubu Başkanı Dr. Katy Croof Bell, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Harun Özdaş, basın toplantısı düzenleyerek, Karadeniz açıklarında dört gün sonra başlayacak bilimsel araştırmalar ve Suriye sularında yapılan operasyon ile ilgili bilgi verdi.
 
"BİR HAFTA GEÇ KALINSAYDI PİLOTLARIMIZ BULUNAMAYABİLİRDİ"
 
Tufan Turanlı, Nautilus'un yaptığı çalışmanın çok önemli olduğunu söyledi. Turanlı, "Eğer Nautilus bu görevi yapmasaydı şehit pilotlarımız orada kalacak ve onları oradan çıkaramayacaktık. Eğer çalışmalara bir hafta geç başlasaydık, şehitlerimizin ve uçağın bulunmasındaki başarı oranı bu kadar yüksek olmayacaktı, belki de bulunamayacaktı. Bu nedenle pilotlarımızı suyun altından çıkarmak ne kadar üzücü ise de yine de onları ailelerine teslim etmekten gurur duyuyoruz. Suyun altında pilotlarımıza ulaştığımızda çok şaşırdık. Çünkü suyun üzerinde bulunan postal ve kask nedeniyle konuştuğumuz uzmanların büyük bölümü gibi ben de pilotlarımızın Suriyeliler'in elinde esir olduğundan emindim. Bu nedenle önce şaşırdım sonra üzüldüm, sonra da sevindim. Çünkü o pilotlarımızı oradan alıp ailelerine, ülkemize ve Türk halkına teslim etmeyi başarmıştık" dedi.
 
VİDEO KAYDI VE ÇIKARILAN PARÇALAR İNCELENECEK
 
Turanlı, yapılan operasyon ile ilgili detay bilgi veremeyeceğini, ancak pilotların postallarının ayaklarında olduğu yolunda bir takım iddiaların doğru olmadığını belirtti. Turanlı, "Nautilus, tarihinde ilk kez bilimsel araştırmalar dışında katıldığı bir askeri operasyonda, 1260 metre derinlikte yaptığı çalışmada, tam 52 saat görüntü kaydetti. 2 gün 4 saat gibi kısa sürede pilotlara ve enkaza ulaştı ve uçağın gerekli olan önemli parçalarını çıkardı. Uçağın nasıl düştüğü bu parçaların incelenmesinden sonra ortaya çıkacak. TSK'nın yapacağı açıklamaların dışındaki rivayetlere asla inanılmasın" dedi.
 
TCG ÇEŞME'NİN KAYITLARI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRDI
 
Bilimsel Araştırma Grubu Başkanı Dr. Katy Croof Bell, Türk jetini arama kurtarma çalışmaları için Suriye sularına girdiklerini ve ekibin profesyonel bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Nautilus'un bağlı bulunduğu Amerikan Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Dr. Robert Balard ile Dışişleri Bakanlığı Havacılık ve Denizcilik Daire Başkanı Büyükelçi Çağatay Erciyes'in yürüttüğü arama ve kurtarma operasyonunda Deniz Kuvvetleri tarafından tespit edilen sekiz hedefte inceleme yapmak üzere çalışmalara başladıklarını hatırlatan Bell, "Deniz Kuvvetleri'nin Çeşme adlı araştırma gemisinin tespit ettiği sonar kayıtları bizim çalışmamızı hızlandırdı. Çalışmalara başlar başlamaz ve robotları su altına indirdiğimiz ikinci noktada önce uçağın enkazına ardından pilotlara ulaştık. Şehit pilotların ailelerine başsağlığı dilerken, cenazelerinin bulunması nedeniyle acılarının az da olsa dinmiş olmasını arzu ediyoruz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız