SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Piyasa Fiyatı 2 Milyon, Biz 300 Bin Lira Maliyetle Ürettik'

'Piyasa Fiyatı 2 Milyon, Biz 300 Bin Lira Maliyetle Ürettik'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da İnönü ve Turgut Özal üniversitelerinden 7 bilim insanı, kimyasal deney sürelerinin daha erken tamamlandığını tespit eden cihaz geliştirdi.

İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün destekleriyle Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Altın, aynı bölümden Doç. Dr. Fatih Bulut, Araştırma Görevlisi Sebahat Altundağ ve yüksek lisans öğrencisi Ebru Doğan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Aydın Aktaş ile Turgut Özal Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mithat Akkoç, bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere raman cihazı geliştirdi.

Cihaz, kimyasal deneylerde maddelerin anlık analizine imkan vererek deneyin bitişini görmeyi ve daha hızlı sonuca ulaşmayı sağladı.

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Bulut, AA muhabirine, 3 yıl önce Prof. Dr. Serdar Altın ile batarya geliştirmede kullanılacak cihaz üzerinde çalışmaya başladıklarını, 6 Şubat 2023'teki depremler nedeniyle araştırmanın yavaş ilerlediğini söyledi.

- Yurt dışı maliyetinin yaklaşık 7'de 1'ine üretildi

Kullanacakları cihazın yurt dışı maliyetinin 2 milyon liranın üzerinde olması nedeniyle çalışmaları yerli ve milli imkanlarla yürüttüklerini anlatan Bulut, şöyle devam etti:

"Kendi ihtiyaçlarımıza göre geliştirebileceğimiz cihazı daha ucuza imal etmeye karar verdik. Ekibimizdeki 7 bilim insanıyla araştırmalar yaparak, gerekli malzemeleri belirledik. Normal raman cihazından farklı özellik olarak kimyasal süreci anbean takip etmek istiyorduk. Bu ihtiyaca binaen raman cihazını geliştirdik. Bu cihazı sıvı örneklerin takibinde kullanıyoruz, katı örneklerde kullanmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bizim ihtiyacımız olan, kimyasal süreç başladığından itibaren her 5 ya da 10 dakikada bir raman spektrumu alarak kimyasal sürecin hangi aşamada olduğunu takip etmekti. Kimyasal sürecin ne tür bir değişim gösterdiğini gözlemleyebilmek ve kimyasal reaksiyonun başlangıç noktasını belirleyebilmekti. Geliştirdiğimiz cihazla reaksiyon başlangıç noktasını takip edebiliyoruz artık. Piyasa fiyatı şu an 2 milyon lira civarında, biz 300 bin lira maliyetle ürettik."

- 5 saatlik deneyin 2 saatte tamamlandığı tespit edildi

İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda organik kimya ve organik sentez alanında çalışmalar yapan Doç. Dr. Aydın Aktaş da ürettikleri cihazla deney esnasında bileşiklerin tepkimelerini görme imkanına kavuştuklarına dikkati çekti.

Kimyacılar olarak bileşiklerin sentezi sırasında yeni oluşan son ürünü görebilmek için tepkime ortamında malzemelerin analizlerini yaptıklarını ve çıkan sonucu yorumladıklarını dile getiren Aktaş, şunları kaydetti:

"Sonra bir daha tepkimeye döneriz, bitmemişse devam ederiz. Ürettiğimiz cihaz sayesinde tepkime ortamından hiçbir malzeme almadan süreç içerisinde anlık analizler yaparak her aşamasını izleyebiliyoruz. Bu bizi heyecanlandırdı. Bu cihaz bilimsel çalışmalarda bize çok büyük katkı sunacak.

İlk denemelerimizde olumlu sonuçlar aldık. 5 saat içinde bitmesini öngördüğümüz deneyleri bu cihazla anlık takip ettiğimiz için aslında 2 saatin sonunda tepkimenin tamamlandığını, diğer beklediğimiz 3 saatin boş olduğunu gördük. Tepkime 2 saatin sonunda zaten bitiyormuş. Cihaz deneylerde bize zaman kazandırdı, ara ürünlerde mekanizma önermede bize yol gösterdi ve kimyasal süreçte son ürün oluşumunu tamamen gözlemede çok büyük destek sundu."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Hasan Tahsildaroğlu (8 ay önce)
    youtube.com/watch?v=Rjk55FZBPKk adresine girin size homemade raman spektroskopisinin nasıl yapıldığını anlatsın, hocaların emeğini takdir ediyorum ama lütfen böyle işleri büyük bilimsel gelişmeler gibi haber yapmayın, bu şekilde bilimin ve bilim insanının saygınlığını azaltırsınız. Burada birbirine entegre edilmiş parçaların sunumu dışında birşey yok...
    %73
    %27
    Yanıtla
  • İlhan (8 ay önce)
    Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Kimyacı (8 ay önce)
    Değerli hocalarımı tebrik ederim... Ama keşke organik sentez konusunda tecrübeli bir araştırmacı ile görüşmüş olsalardı bu çalışmayı yapmadan önce zira cihazın yaradığı iddia edilen tepkimelerin tamamlanma sürelerinin tespiti için bu kadar yükün altına girmeye gerek yok, 1000 tl ye alınacak bir TLC plakası ile de bu iş yapılabilirdi...
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Topsöğüt'lü (8 ay önce)Kimyacı isimli kullanıcı yorumuna
    Kimyacı rumuzlu kişinin yorumuna sonuna kadar katılıyorum. Bununla birlikte bilimsel anlamda naçizane bir şey eklemek isterim. Kimyada bir tepkimenin bitip bitmediğinin izlenmesi en basit şekliyle "İnce Tabaka Kromatografisi" (TLC, "Thin Layer Chromatography") yöntemi ile çok kolay bir şekilde yapılabilir. Üstelik bu yöntem Kimya Lisans düzeyinde öğrenim gören bir öğrencinin bile bildiği ve kolayca uygulayabileceği bir yöntemdir. Sanırım Organik Kimyacı Hocamız ya bu yöntemden haberdar değil, ya da haberdar ama "Dostlar Alışverişte Görsün" misali işler peşinde. Yine de Hocalarımız bir araya gelip emek vermiş ve ortaya bir ürün çıkarmışlar. Ne diyelim bize de tebrik etmek düşer...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kemal (8 ay önce)
    thorlab' dan , her şeyi satın alınıp yapılabilir , bu arada , youtube diy raman yazın çıkar zaten karşınıza...
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Mehmet (8 ay önce)
    İşte gerçek haber bu, tebrik ederim her birini
    %31
    %69
    Yanıtla