TSO'YA İHALEYLE SATAMAYINCA BAŞKA FORMÜL BULMUŞLAR AMA.. Büyükşehir Belediyesi’nin gümrük indirimi ile aldığı ve belediye meclisinden satış kararı çıkardığı iki lüks Mercedes marka makam aracından 44 LV 001 (Meclise 44 BV 001 plakalı olduğu bilgisi verilmişti) plakalı olanı için yerel seçimlerden önce Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile protokol yaptığı ve söz konusu aracı protokol kapsamında, 5 yıllığına toplam 82 bin 399 TL kira bedeli karşılığında TSO’ya tahsis ettiği ortaya çıktı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, önce ‘ihtiyaç var’ diyerek aldığı, daha sonra ‘ihtiyaç fazlası’ gerekçesiyle satışa çıkardığı Mercedes marka lüks makam aracı, daha önce belediye meclisince alınan satış kararına aykırı biçimde TSO’ya protokolle devretmesi, bu devrin ‘yasal’ ve ‘usulüne uygun’ olmadığı iddialarını gündeme getirdi.
Dönemin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hacı Uğur Polat’ın bu konudaki kararı seçilecek yönetime bırakması gerekirken, 31 Mart yerel seçimlerinin hemen öncesinde giderayak makam aracını, meclisten alınan satış kararının aksine TSO’ya tahsis etmesinin yasal olmamasının yanı sıra etik olmadığı da değerlendiriliyor.
Hukukçular: Belediye Meclis kararına aykırılık içeren tahsis yapılamaz
Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz hukukçular, Belediye Kanunu’nun belediye yönetimine belirli koşulları sağlamak üzere tahsis yetkisi verdiğini, ancak bu işlemin Belediye Meclisi kararlarına aykırı olamayacağını söyledi. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin araç satışı konusunda aldığı kararın kaldırılabilmesi için, ya meclisin kendi kararının geçersizliğine yol açacak yeni bir karar alması ya da Belediye Başkanı’nın meclisin kararını 10 gün içinde idari yargıya taşıyarak iptal edilmesini talep edebileceğini belirten hukukçular, “Belediye Meclisi kararı varlığını sürdürdüğü sürece, bu karara aykırı biçimde belediye malları için tahsis yapılamaz” görüşünü savundu.
Hukukçular, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yönetimi’nin söz konusu tahsis kararının hukuken yok hükmünde ve tahsis işleminin iptal edilmesinin hukuksal zorunluluk olduğunu, vurgulayarak, aksi durumun yasa dışılık oluşturacağını ve sorumlular hakkında cezai işlem gerektireceğini kaydetti.
Mercedes’in tartışmalı serüveni
AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkçi’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı döneminde, Malatya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç olduğu gerekçesiyle, vergi muafiyeti ile 2 adet Mercedes marka lüks araç satın almıştı.
Belediye yönetimi bir süre sonra ise, ‘ihtiyaç’ gerekçesiyle aldığı söz konusu araçları bu defa ‘ihtiyaç olmadığı’ gerekçesiyle satışa çıkardı; bu amaçla Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ‘satış’ kararı çıkarılmasını sağladı.
İhale ile satışa çıkarılan ve Büyükşehir Belediyesi’nin kayıtlarına göre 44 BV 001 ve 44 PL 102 plakalı olan iki adet Mercedes’in satış ihalesinde skandallar zinciri yaşanmış, ihale ile ilgili yayınlanan ilanlarda ve şartnamede aracın hasarlı olduğu, kilometresinin gerçekte olandan 50 bin kilometre daha fazla gösterildiği ve bunların başka talipli çıkmasını önlemek için “kasten” yapıldığı iddialarına yol açan yanlışlıklar (!) kafa karıştırmıştı.
Dönemin Destek Hizmetleri Daire Başkanı Tuğrul Budak, bu durumu, “Teknik şartnamede araç hasar durumu sehven yanlış girilmiş. Tekrardan ekspertiz yapılarak ihale ilerleyen günlerde tekrarlanacak” şeklindeki açıklamayla izah etmeye çalışmıştı.
Aradan aylar geçmesine rağmen araçlar yeniden satışa çıkarılmadığı gibi, belediye meclisinden alınan satış kararına aykırı biçimde söz konusu araç, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya TSO arasında yapılan bir protokolle toplam 82 bin 399 TL kira bedeli karşılığı 5 yıllığına TSO’ya devredildi.
TSO Meclis üyesi Arif Aksoğan, henüz TSO’ya ait olmayan bir araca Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın harcama yaptığı iddialarını gündeme getirmişti. Aksoğan yazılı bir önerge vererek “TSO yönetimince kullanılmak üzere satın alınmak istendiğini, ancak yasal mevzuata aykırılık nedeniyle henüz TSO mülkiyetine geçmeyen otomobile, meclis üyelerine gönderilek aylık harcama cetvelinde 28 bin bin TL masraf yapıldığını ileri sürerek, bu konuda yapılan iş ve işlemlere harcanan paranın nasıl faturalandırıldığını’ sormuştu.
TSO’dan cevap: Harcamalarımızın ihtilaf konusu olmaması için….
TSO meclis Üyesi Arif Aksoğan’ın sorularına, TSO Genel Sekreteri Remzi Yaşar imzasıyla verilen cevapta, Mercedes marka araca, henüz TSO’ya devri yapılmadan harcama yapıldığı kabul edildi ve bu harcamanın ihtilaf konusu olmaması için aracın devrine yönelik Malatya Belediyesi’ne bir dilekçe ile başvurulduğu ifade edildi. TSO’nun cevabında, aracın Malatya Belediyesi tarafından TSO’ya devredilmek üzere alındığı kaydedilerek “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin odamız adına devretmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan almış olduğu 44 LV 001 plakalı araç, odamız tarafından teslim alınmış ve aracın bakım ve onarım masraflarının toplam 27 bin 136, 77 TL olduğu, ilgili araca 6 bin 100 TL’lik kasko yapıldığı, kayıtların tetkikinden anlaşılmıştır.
Odamız tarafından yapılan harcamaların ihtilaf konusu olmaması için Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verilmiştir. Malatya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler neticesinde 44 LV 001 Plakalı aracın tahsisi hususunda Malatya Büyükşehir Belediyesi ile ‘Ortak İşbirliği Protokolü’ imzalanmıştır. Yapılan protokolün 6. Maddesinde bu yapılan harcamalar dikkate alınmıştır” ifadeleri yer aldı.
Bu arada, söz konusu araçla ilgili olarak meclis üyelerine gönderilen harcama cetvelinde 28 bin TL masraf yapıldığına ilişkin kayıt yeralmasına karşın, Aksoğan'ın dilekçesine verilen yanıtta, araca kasko dahil 33 bin 337 TL harcama yapılmış olduğunun belirtilmesi dikkatlerden kaçmadı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTOĞRAF: TSO'da satılamayınca kiraya verildiği ortaya çıkan lüks makam otosu