Malatya'da, ölen hayvanlarda "Kuş Gribi" virüsü saptanan yer sayısı, Arguvan ve Yazıhan'daki 2 yeni vakayla 6'ya çıktı. 3 hastanede ayrı servisler oluşturuldu, uzman doktor izinleri kaldırıldı. Merkezde 20 mahallede tüm kanatlı hayvanlar itlaf edilecek.. Bu arada, il merkezinde kanatlı hayvan itlafı sırasında bazı kişilerin karşı koyması üzerine, itlaf ekiplerine polis nezaret etmeye başladı.
VALİLİK AÇIKLAMASI..
Konuya ilişkin olarak Vali Vekili Bayram Öz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Malatya'da ilk olarak geçtiğimiz Pazar günü Kale ilçesi Bent köyünde saptanan "Kuş Gribi" ile ilgili olarak, son durum, alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi verildi.
Valiliğin konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
"Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde bazı illerimizde ortaya çıkan kuş gribi (Tavuk Vebası) hastalığı nedeni ile ne yazık ki dört vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu vakalarda hasta hayvanların zamanında yetkililere bildirilmemesi, hasta hayvanlarla yakın temasın devam etmesi önemli rol oynamıştır. Hastalık temel olarak bir hayvanla direk temas ve hasta hayvanların dokuları ile temas durumunda insana bulaşmaktadır.
Doğu Anadolu Bölgesindeki bazı illerimizde görülen Tavuk Vebası Hastalığının İlimize yakın vilayetlerde de ortaya çıkması nedeniyle İlimizde de olası bir vakanın tespiti halinde yapılacak iş ve işlemler ile alınacak koruyucu tedbirlerin görüşülmesi amacı ile:
1- 06.01.2006 tarihinde Genel Koordinasyon Toplantısı: Vali V. Bayram ÖZ Başkanlığında, Vali Yardımcısı Orhan ÇİFTÇİ ve Tarım, Sağlık, Çevre ve Orman İl Müdürleri, Devlet Hastanesi Başhekimleri ve uzmanları, İ.Ü. Tıp Fakültesi başhekim ve uzmanlarının katılımıyla yapılmıştır. Toplantıda bayram süresince ve tatil günlerinde çalışma programı yapılarak, ihtiyaç duyulabilecek personel, malzeme alet ve ekipmanın temini için gerekli hazırlıkların yapılması kararlaştırılmıştır.
2- 07.01.2006 tarihinde l nolu İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu toplantısı,
3- 09.01.2006 tarihinde 2 nolu İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu toplantısı,
4- 17.01.2006 tarihinde 3 nolu İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu toplantısı yapılarak gerek hastalık çıkmadan gerekse çıktıktan sonra süratle müdahale için alınacak önlemler yapılacak çalışmalar planlanmıştır.
Sağlık bakanlığından ilk etapta müdahaleler için gerekli olan Tamiflu ilacı temin edilmiştir. Bir vaka anında hazırlık amacıyla Malatya Devlet Hastanesi, Beydağı Devlet Hastanesiyle Turgut Özal Tıp Merkezinde yeterli miktarda ayrı servisler oluşturulmuştur. Sağlık Müdürlüğündeki intaniye uzmanlarının izinleri kaldırılmış, Sağlık Müdürlüğünde doktor ve yardımcı sağlık personelinden oluşan kriz merkezi oluşturulmuştur. İl genelinde tüm kanatlı hayvan girişleri yasaklanmış,
Göçmen kuşların uğrak yeri olan Karakaya barajı ve Sürgü barajı sahil şeridindeki köyler başta olmak üzere tüm yerleşim yerlerinde açıkta yetiştirilen kanatlıların ( Tavuk, hindi, kaz, ördek vb. ) kapalı mekanlarda bulundurulması, yabani hayvan ve kuşlarla temaslarının kesilmesi ve sulak alanların kullanılmaması için her türlü yayım vasıtası ile bilgilendirme çalışmaları yapılmış,
İlimizde ev süs hayvanlarının satış yerlerinin denetimleri artırılmış ve kanatlı süs hayvanlarının girişi yasaklanmıştır,
Köylerde bulunan tüm kanatlı hayvanların tedbir açısından kapalı yerlerde tutularak dışarıya bırakılmaması konusunda duyurular yapılmıştır,
Hasta veya ölü bulunan tüm kanatlı hayvanların İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirilmesi için duyurular yapılmıştır,
Hayvan pazarlarında ve diğer satış mahallerinde açıkta köy tavuğu ve çıkma diye tabir edilen (Iskarta ) canlı tavuk satışları yasaklanmış, kontrol ve denetimlerinin Belediye Zabıta Ekiplerince yapılması sağlanmıştır,
İl Tarım Müdürlüğü ekiplerince İlimize girebilecek menşei belli olmayan, markasız ve etiketsiz beyaz etlerin satışı engellenmiş ve bu çerçevede kontrol ve denetimler artırılmıştır,
Kanatlı gübrelerinin kullanılmaması için gerekli uyanlar yapılmıştır,
Kanatlı hastalıkları ile ilgili duyum ve ihbarları değerlendiren, hükümet veteriner hekimleri ve mücadelede görev yapan diğer personelin elbise, eldiven, maske ve gözlük gibi koruyucu malzeme ihtiyaçları temin edilmiş, ihbarlar sonucu alınan marazi maddeler Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne en kısa zamanda gönderilmiştir.
Bu güne kadar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gelen talimatlar yerine getirilmiş,
Basın yoluyla ve Müftülük kanalıyla kanatlı hayvan yetiştiricileri başta olmak üzere mahalle ve köylerde bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır,
İl Tarım Müdürü ve Veteriner Hekimler tarafından mahalli televizyonlarda açıklayıcı bilgiler verilmiştir.
Çevre ve Orman Bakanlığının 06/01/2006 tarihli emirleri gereği kanatlı yabani av hayvanları avı yasaklanmış ve duyurular yapılmıştır,
İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimler ve Veteriner sağlık Teknisyenlerinin tüm izinleri kaldırılarak, görevlerinin başında olmaları ve dairelerin açık tutulması sağlanarak, yeteri kadar araç ve sürücü görevlendirilmiştir,
Gerektiğinde itlaf amacıyla kullanılacak gaz tankı ve ekipman İl Özel İdare bütçesinden karşılanan ödenekle yaptırılmıştır.
Bütün bu çalışmalar devam ederken İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize yapılan ihbarların tamamı titizlikle değerlendirilerek alınan marazi maddeler ilgili Enstitüye gönderilmiştir.
Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü tarafından;
1- 15.01.2006 tarihinde Kale İlçesi Bent Köyünde 1 tavuk numunesinde,
2- 17.01.2006 tarihinde Yazıhan İlçesi Karaca Köyünde 1 tavuk numunesinde,
3- 17.01.2006 tarihinde Merkez Özalper Mahallesinde 1 tavuk numunesinde,
4- 17.01.2006 tarihinde Merkez Melekbaba Mahallesinde 1 tavuk numunesinde,
5- 18.01.2006 tarihinde Yazıhan Ambarcık Köyünde 1 tavuk numunesinde,
6- 18.01.2006 tarihinde Arguvan İlçesi Ermişli Köyünde 1 tavuk numunesinde,
Tavuk Vebası (Avian Influenza) teşhisi pozitif olarak tespit edilerek Bakanlığımıza ve İl Müdürlüğümüze bildirilmiştir.
İlk olarak hastalığın tespit edildiği Kale İlçesi Bent Köyünde karantina uygulanarak mihrak ve mihrak çevresindeki tüm evcil kanatlı hayvanlar (720 kanatlı) tazminatlı olarak itlaf edilmiştir.
Yazıhan İlçesi Karaca Köyü tüm kanatlı hayvanlar (306 kanatlı) tazminatlı olarak itlaf edilmiştir. Merkez İlçe Melekbaba ve Özalper Mahallelerinde de karantina uygulanarak itlaf çalışmalarına başlanmıştır.
Yazıhan Ambarcık Köyü ve Arguvan Ermişli köylerindeki karantina uygulaması başlatılmış olup, itlaf çalışmaları ise 19.01.2006 tarihi itibariyle başlayacaktır.
İçişleri Bakanlığının ilgili genelgesine istinaden itlaf ve toplama ekibinde görev almak üzere; başta Malatya Belediye Başkanlığından olmak üzere sürücüsüyle birlikte 3 pikap 25 işçi ,Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünden sürücüsüyle birlikte 2 pikap 15 işçi, Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden sürücüsüyle birlikte 2 pikap 10 işçi , Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğünden sürücüsüyle birlikte 3 pikap ve Tarım İl Müdürlüğünün tüm araçları ve Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve işçileri görevlendirilmiştir.
Hastalık çıkan Özalper ve Melekbaba Mahalleleri ile birlikte Taştepe, Sarıcıoğlu, Çarmuzu, Kiltepe, Hidayet, Kaynarca, İlyas, Bentbaşı, Selçuklu, Şehit Fevzi, Özal, Karakavak, Samanlı, Aşağıbağlar, Abdulgaffar, Zaviye, Çilesiz, Koyunoğlu, Çukurdere ve Hacıabdi Mahallelerinde de tüm evcil kanatlı hayvanlar tazminatlı olarak itlaf edilecektir."
POLİS NEZARETİ..
Öte yandan, Kuş gribi şüphesi dolayısıyla kanatlı hayvanların itlafının sürdüğü Malatya'da, kümes hayvanları polis nezaretinde toplanıyor.
Malatya'da bazı vatandaşların tavukların toplanmasına tepki göstermesi ve direnmesi nedeniyle, Tarım İl Müdürlüğü görevlileri bugün polis nezaretinde kanatlı hayvanları toplamayı sürdürdü.
Melekbaba Mahallesi 11.Sokak'ta yaşayan Türkan Alpaslan isimli kadın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan geçimini temin için tavuk aldığını belirterek, "Şimdi geçimimiz neyle sağlayacağız? Yumurtalarını satıp, geçimimizi az da olsa temin ediyorduk" dedi.
Kadının evinin kümesinde beslediği tavukları görevliler alıp, itlaf etmek için götürdü.