Niğde Üniversitesi öğretim üyesi olan hemşehrimiz Sosyolog Yrd.Doç.Dr. Mustafa Talasın, özelinde Malatyadaki teşvik uygulamalarını da ele aldığı Türkiyede Sanayi Teşviği Uygulamaları adlı kitabının yanı sıra Çok Kültürlülük Kıskacında Ulus Devlet ve Türkiye adlı kitabı ile editörleri arasında bulunduğu Farklı Yönleriyle Küreselleşme isimli toplam üç kitabı yayınlandı.
MALATYA SAPTAMALARI..
Dr. Talasın, Bu eser, Malatyanın sanayi tesisi adına nesi varsa borçlu olduğu; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Turgut Özala armağandır ithaf yazısıyla giriş yaptığı Türkiyede Sanayi Teşviği Uygulamaları adlı kitabının önsözünde Malatyaya ilişkin şu saptamaları dikkat çekici:
..Söz konusu güzel gelişmeler ile beraber var olan bir başka gerçeklik ise, Malatyanın sanayileşmede geç kaldığı ve gerçek potansiyelinin çok gerisinde olduğu gerçeğidir. Türkiyenin önemli büyük şehirlerinde lokomotif niteliğinde olan müteşebbis ruhlu insanlarının ilgisinin büyük oranda Malatya dışına mazhar olduğu gerçeği, bu konuda, dile getirilmesi gereken en doğru ve gerçek boyuttur.
Sermayesini sürekli dışarı kaptıran Malatya, çok daha elverişli şartlara sahip olmasına rağmen bir Kayseri, bir Gaziantep olmayı başaramamıştır. Çünkü Gaziantep ve Kayserililer sermayesini ve beyin gücünü il dışına kolay kolay kaçırtmaz iken; Malatya bu konuda muhafazakar olamamıştır. Dolayısıyla ciddiye alınabilecek bir ivme hazanmış olmasına rağmen, bir sanayi şehri olacak niteliğe henüz bürünememiştir.
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bugünlere gelininceye kadar, İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi iki büyük devlet adamını yetiştirmiş olmanın verdiği imkanlar ile devletin sanayi yatırımları ve devletin öncülüğü ve kılavuzluğu ile özel sektöre dayalı sanayileşmenin her ikisini de uygulama fırsatı bulmuştur. Ancak, bu iki devlet adamından geriye kalan siyasetçilerinin ufuksuzluğu, Malatyayı, Türkiyedeki gelişmelerin gerisine itmiştir
TALAS KİMDİR?
Mustafa Talas, 1970 yılında Malatyada doğdu. İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde, 1993de lisans, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 1996 yüksek lisans ve 2003de doktora derecelerini aldı. 1997 yılında İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde Araştırma görevlisi, 2003de Doktor Araştırma Görevlisi ve 2006da Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Yardımcı Doçent Doktor oldu. Halen Niğde Üniversitesindeki akademik görevine devam etmektedir. Sosyoloji biliminde Kurumlar Sosyolojisi, Kültür, Türk Kültürü, Kültür Sosyolojisi ve Küreselleşme konuları özel ilgi alanları olup söz konusu alanlarda çok sayıda makale hazırladı. Yan Dal olarak ise Endüstri Sosyolojisi ve Din Sosyolojisi konularına yoğunlaştı.