2008 yılından beri İnönü Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüten ve 8 Ağustos 2016 Pazartesi günü bu görevi Prof. Dr. Ahmet Kızılay'a devredecek olan Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi akademik ve idari personeline yayınladığı bir mesajla veda etti.
Prof.Dr. Çelik'in mesajı şöyle:
"İnönü Üniversitesinin Saygıdeğer Akademik ve İdari Personeli,
Üniversitemizin son 8 yılında yürüttüğüm Rektörlük görevinden ayrılırken sizlerle bir araya gelerek vedalaşmak isterdim. Fakat FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü sonrasında, bu terör örgütü ile iltisaklı tüm unsurların ademe mahkum edilmesi amacıyla devletimizin ve aziz milletimizin başlatmış olduğu mücadele çerçevesinde, Üniversite üst yönetimi olarak bizim de iş yoğunluğumuzda artış meydana geldi. Onun için sizlerle ancak yazılı mesaj aracılığıyla vedalaşma durumu hâsıl oldu. Anlayışla karşılamanızı diliyorum.
Bildiğiniz üzere, İnönü Üniversitesi, 2016 yılı itibarıyla hem fizikî altyapısını hem de akademik yapılanmasını büyük oranda tamamlayarak olgunluk yaşında ve uluslararası tanınırlığı her geçen gün daha da artan bir üniversite konumuna geldi. Üniversitemizin, bugün itibarıyla 14 fakültesi, 5 enstitüsü, 1 devlet konservatuarı, 3 yüksekokulu, 12 meslek yüksekokulu, 23 araştırma ve uygulama merkezi bulunuyor.
2008 yılında yaklaşık 400 olan öğretim üyesi sayısı, 2016 yılında 800’ü buldu. Sekiz yıl önce 17.000’lerde olan öğrenci sayımız 41.500’e yükseldi. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin sayısı 3.000, yabancı uyruklu öğrencilerimizin sayısı 1.200 olmuştur. Üniversitemizin bugüne kadar mezun ettiği öğrenci sayısı da 100.000’i geçmiş bulunuyor.
Gerek fizikî altyapı gerekse akademik yapılanma anlamında Üniversitemizin son 8 yıl içinde gerçekleştirdikleri, sizler de takdir edersiniz ki, önceki 33 yılda gerçekleştirilenlerden daha fazladır.
Üniversitemizin akademik hastanesi olan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yatak sayısı 8 yıl önce 700’lerdeydi. Bugün bu sayı, 160’ı Karaciğer Nakli Hastanesinde olmak üzere 1300’lere yükselmiş bulunuyor. Yoğun bakım yatak sayısı da 120’den 300’lere çıktı. Bu yıl inşaatı başlayacak olan Onkoloji Hastanesi bittiğinde ise Tıp Merkezimizin toplam yatak sayısı 1500’leri bulacak. Turgut Özal Tıp Merkezi, yaptığı nitelikli sağlık hizmetleriyle hem bölgemiz hem de çevremizdeki diğer ülkeler açısından önemli bir konuma geldiği için gelecekte sağlık turizmi açısından bir cazibe merkezi olacaktır.
Dönemimizde İnönü üniversitesi, sosyal sorumluluk projelerine ve çevreci yatırımlara önem ve öncelik veren bir üniversite olmayı da başardı. Bu bağlamda; konseptleri birbirinden farklı 200yataklı Hasta Yakınları Oteli, 110 yataklı Kalegöl Otel ve 45 yataklı Kampüs Otel ile hizmet verilmektedir. Ayrıca Merkez Kampüs ve diğer yerleşkelerin ağaçlandırılmasına da bu dönemde hız verildi. 8 yılda çoğu 2 metre yüksekliğinde yaklaşık 100.000 fidan ile toplam 150.000 badem ve meşe palamudu toprakla buluşturuldu. Merkez Kampüs ve diğer yerleşkelerimiz, engelsiz kampüs hüviyetine de kavuşturuldu. Ülkemizde ilk kez bir üniversite 5.3 MW kapasiteli bir güneş santralini kendi öz gelirleriyle kurarak ülkemize model oldu. Turgut Özal Tıp Merkezi’nin ihtiyacı olan enerjinin1/3’ünü bu santral karşılıyor.
Meslek yüksekokullarımızı, adlarını taşıdıkları ilçelerde yaptırdığımız binalara taşıyarak ilçelerimizin gelişmesine katkı sağlayacak süreci tamamladık. Malatya’ya kazandırdığımız Teknopark ile de üniversite-sanayi işbirliğinin temellerini attık.
Dönemimizde gerçekleştirilen projelerin %70’i Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin, %23’ü İnönü Üniversitesinin, %7’si ise hayırsever hemşerilerimizin sağladığı desteklerle gerçekleştirildi.
Öğretim elemanlarımız arasında proje hazırlama ve patent kültürünün gelişmesi için bu dönemde yoğun çaba sarf edildi. BAP ve TÜBİTAK destekli proje sayısında artışlar yaşandığı gibi, yayın sayısı ve kalitesinde de yükselme oldu. Üniversitemizin bilimsel dergi sayısı ise bugün itibarıyla 8 olmuştur. Ayrıca Üniversitenin uluslararası bilimsel işbirlikleri artırıldı ve yabancı uyruklu öğrenci kabulüne başlandı.
Üniversitemiz, bu dönemde hızla normalleşerek ülkemizin en huzurlu üniversitelerinden biri hâline geldi. İnönü Üniversitesi, akademik duruşundan ödün vermeden toplumla barışık olmayı başarmış ve önemli katkılarda bulunmuştur.
Değerli Arkadaşlarım,
2008-2016 yılları arasında, Rektör olarak İnönü Üniversitesine ve Malatya’ya hizmet etme imkânı buldum. Bunun için kendimi bahtiyar addediyorum. Rektör olarak görev yaptığım bu süre zarfında, kendileriyle beraber çalıştığım üniversite üst yönetimindeki yakın çalışma arkadaşlarım başta olmak üzere, tüm akademik ve idari birimlerimizin yöneticilerine, Üniversitemiz Senatosu ile diğer akademik ve idari kurullarımızda görev alan arkadaşlarımıza, bütün öğretim elemanlarımıza ve idari personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Üniversiteyi yönetirken her zaman elimden geldiği kadar âdil olmaya, kişilerin hak ve hukuklarını özenle korumaya çalıştım. Sizlerle güzel işler yaptık. Varsa üzerinizde bir hakkım, ben herkese hakkımı helâl ediyorum. Bilerek veya isteyerek herhangi bir kimseyi haksız yere kırmaktan özenle kaçındım. Herkes gibi, benim de hatalarım olabilir ve bilmeden herhangi birinizi kırmış olabilirim. Hakkınızı helâl ediniz.
Ayrıca 8 Ağustos 2016 Pazartesi yeni dönem Rektörlük görevini devralacak olan Sayın Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve yönetimine de şimdiden muvaffakiyetler diliyorum.
Son olarak, devleti ve milletiyle birlikte ülkemizin maruz kaldığı 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü üzerinde durmak istiyorum. Sinsi ve hain yöntemlerle devletimizin ve milletimizin içine sızarak tarihimizin hiçbir döneminde görülmemiş farklılık ve büyüklükte bir ihaneti örgütleyen FETÖ/PDY, 15 Temmuz gecesi, doğrudan devletimizi ve milletimizi hedef almış, devletimizin en güzide ve en stratejik kurumlarına, milletimizin en önemli değerlerine ve siyasi iradesine alçakça saldırmıştır. Devletsizliğin ne demek olduğunu bazı bölge ülkelerindeki duruma bakarak bizzat tecrübe eden aziz milletimiz, bu saldırı karşısında, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek canı pahasına sahip çıktığı devletini, siyasi iradesini ve geleceğini, FETÖ/PDY’nin bu darbeci hainlerine ve teröristlerine teslim etmemiştir. Üniversitemiz de aynı gecenin sabah erken saatlerinde Senato’yu toplayarak devletin, milletin ve mevcut siyasi iradenin yanında yer aldığını kamuoyuna açıklamıştır. Söz konusu terör örgütü ile iltisaklı unsurların kamu kurumlarından temizlenmesi amacıyla devletimizin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, İnönü Üniversitesinde de soruşturma başlatılmış olup, kararlılıkla sürdürülmektedir. Üniversitemizin yeni yönetiminin de, aynı duyarlılık ve kararlılık içinde, kurumumuzu FETÖ/PDY ile iltisaklı unsurlardan arındırma konusunun takipçisi olacağına yürekten inanıyorum.
Milletimizin darbe teşebbüsüne karşı verdiği kutlu mücadelede, devletimizin istiklâli ve ülkemizin istikbali için gözünü kırpmadan hayatlarını feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle sizlere teşekkür ediyor, Üniversitemizin gelişmesinde emeği geçen herkesi şükranla, bugün hayatta olmayanları rahmetle anıyorum.
İnönü Üniversitesinin gelecekte daha iyi yerlerde olacağına dair inancımı bir kere daha yineleyerek hepinize “Allah’a ısmarladık” diyorum."
Bülten