SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Prof.Dr. Asma'nın 'Malatya Kayısısı' Kitabına Dünya Birinciliği

Prof.Dr. Asma'nın 'Malatya Kayısısı' Kitabına Dünya Birinciliği
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı üretiminde dünya birincisi olan Malatya'nın kayısı kitabı da dünya birinciliğine layık görüldü.

Malatya Kayısısı (Malatya Apricot) kitabı İsveç'te düzenlenen “Gourmand World Cookbook Awards 2023” (Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri 2023) yarışmasında birincilik ödülü aldı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın Malatya Apricot (Malatya Kayısısı) kitabı Gastronomi kitaplarının "Nobel"i olarak adlandırılan Gourmand World Cookbook Awards’ta 2023 birincilik ödülüne layık görüldü. 

Kitap, Malatya eski valilerinden Prof. Dr. Ulvi Saran öncülüğünde başlatılan Malatya Kitaplığı Projesi'nin 40. ve aynı zamanda son kitabı olarak Malatya Valiliği ve Malatya Ticaret Borsası tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmıştı.

Malatya Kayısısı kitabı, Kamboçya’nın Siem Rap şehrinde 9-12 Mart 2023’te yapılan ön elemelerde farklı ülkelerden yarışmaya katılan 9 kitap ile birlikte finallerde yarışmaya hak kazanmıştı. 25-28 Mayıs’ta İsveç’in Umea kentinde Dünya Gıda Sempozyumu’nun kapanış töreninde yarışmada dereceye giren kitaplar açıklanırken, birincilik ödülünün "Malatya Apricot" kitabına verildiği duyuruldu. 

Asma’nın kitabı "E11 Meyve Kitapları" kategorisinde birincilik ödülü aldı. İkincilik ödülünü Fransız yazar Alexandre de Lanoix’nin, Le Sureau yayınevi tarafından basılan, “Cevizin Küçük Antlaşması” diye çevrilebilecek Petit Traite de La Noix adlı kitabı aldı. 

Yarışmada üçüncülük ödülü İtalyan Donatella Lippi’nin eseri I Pomodori A Raggi X (X-Işınından Görülen Domatesler), dördüncülük ise Uruguay’dan Marcella Baruch, Paul Bennett ve Francisco Supervielle’nin ortak çalışması İspanyolca yayınlanmış Tierra (Toprak) adlı esere verildi. 

Ödül, Yılların Emeği Sonucu Geldi!

Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın kayısı konusunda yıllara yayılan çalışma ve araştırmalarına dayanarak hazırladığı kitap, ilk olarak Malatya Kayısısı adıyla 2021 yılında Malatya Valiliği tarafından Türkçe yayınlanmıştı. 

Asma’nın kaleme aldığı kitap Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman başkanlığında Şeref Çakar, Hasan Demirbağ, Yahya Karakaya, Faruk Korkmaz ve Doçent Doktor Şahin Anıl’ın yer aldığı Editör Kurulu tarafından İngilizce olarak yayına hazırlanmıştı.

Prof. Asma’nın Malatya Apricot adıyla, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde turizm araştırmacısı olarak görev yapan ve aynı zamanda malatyahaber.com yazarı olan çevirmen Bülent Korkmaz tarafından İngilizceye tercüme edilen kitabı 2022 yılında Malatya Ticaret Borsası'nca yayınlandı. Uzmanlarca alanında yazılmış en iyi kitaplardan biri olarak gösterilen kitap yurt içi ve yurt dışında kütüphaneler ile önemli araştırma kurumlarına dağıtıldı. 

Malatya ekonomisinin can damarı olarak gösterilen, en önemli ihraç ürünü, dünyanın “tartışmasız” en lezzetli kayısılarının yurt içi ve yurt dışında tanınması, değer kazanması için Asma tarafından kaleme alınan kitap, tasarımından editörlüğüne, fotoğrafların seçiminden redaksiyonuna kadar titiz bir çalışma yürütülmesi sayesinde Gourmand'a layık görüldü. Jüri, kitapları değerlendirirken sadece verilen bilgileri değil baskı, görseller, tasarım gibi hususlara da dikkat ediyor. 

Kitap, başta kayısılı yemek ve tatlılar olmak üzere kayısıyla ilintili tarih, sağlık, kültür, edebiyat, tarımsal üretim süreci ve diğer konuları yüzlerce sanatsal ve görsel öğelerle 7 farklı bölümde inceliyor.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

32 yorum yapılmış

  • Mustafa TALAS (11 ay önce)
    Bu anlamlı ödül için Prof. Dr. Bayram Asma Hocam'ı tebrik ediyorum. Sonuçta böyle bir ödülü almak bir emek, özveri ve çalışkanlığın ürünüdür. Zaten Sayın Bayram Asma demek kayısı demektir sözü geçerli bir sözdür. Malatyamız adına hocamıza ve yardımcı olan Bülent Korkmaz gibi dostlara içten teşekkür ederim. Daha faydalı işler yapmak için hem Büyükşehir Belediyesi, hem Valilik ve hem de ilçe belediyeleri Bayram Hocamıza proje destekleri vermelidir. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bayram Murat Asma (11 ay önce)
    Habere güzel yorumlarıyla değer katan tüm dost, arkadaş ve büyüklerime sonsuz teşekkürler. Malatya Kayısısı dünyada emsali olmayan, çok üstün kaliteye sahip bir meyvedir. Bu ödül, benim şahsıma değil, dünyada bir numara olan Malatya Kayısısına verilmiştir. Hazırlanması, yayınlanmasında onlarca arkadaşımın emeği var. Hepsine şükranlarımı sunuyorum. AB Coğrafi Tescilli Malatya Kayısısı "The Best in the World" yani "Dünyada En İyisi" sıfatıyla tescil edilmiştir. Bu ödülden çok hikaye çıkarabiliriz. Malatya Kayısısı özeldir, Malatya Kayısısı güzel bir meyvedir. Ne kadar önem versek de yine az olur. Çok daha profesyonel hazırlanmış kitap ve tanıtım klipleriyle Malatya Kayısısını dünyaya tanıtıp elde edilen geliri 1 milyar dolara çıkarmalıyız. Hiç de zor olamayan bu hedef için lütfen biraz kaynak ayırıp işin uzmanlarına kulak verelim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sinan kaya (11 ay önce)
    Prof. Dr. Bayram murat asma hocamızın öğrencisi olduğum için çok şanslı olduğumu bir kez daha anlamış oldum hocamızı tebrik ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • b vaizoğlu (11 ay önce)
    sayın prof Bayram Murat Asma: m a l a t y a y a yaptığı h i z m e t l e r l e b a y r a m y a ş a t t ı y i n e d ü n y a s ı r a l a m a s ı n a e ğ i t i m l e g i d i l i l e c e ğ i n i n b i l g i s i n i v e r d i !!! y e r e l b e l e d i y e y ö n e t i c i, l e r i n e duyurulur!!! saygılarımızla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ziraatçı (11 ay önce)
    Ankara'da yaşayan bir Malatyalı olarak memleketim ile gelişmeleri sitenizden takip etmeye çalışırım. Deprem sonrası tanıdık, akraba ve dostların yaşadığı büyük sıkıntılar sonrası güzel bir haber alınca mutlu oldum. Prof Asma ve arkadaşlarını bu güzel başarılarından dolayı kutluyorum. Emeği geçen herkese yürekten tşk ederim. MALATYA ve KAYISI kelimelerinin birlikte yer aldığı bir kitabın uluslararası bir yarışmadan birincilik ödülü alması bir Malatyalı olarak göğsümü kabarttı. Kitabın ingilizce yazılmış olması bir başka güzellik. Dahada güzel olan bu ödül İsveç'ten geliyor. Üstelik aynı kategoride Fransızlar 2., İtalyanlar 3. olmuş. Biraz da şaşırdım, Gurmelerin yemek kitabı yarışmasına Malatya'dan ingilizce yazılmış bir kitap ile katılmak. "Best in the world" yani "Dünyada en iyisi" olarak ödül almak. Kültür, Malatya, uluslararası yarışma ve Dünyada en iyi logosunu kullanmaya hak kazanmak. Şaka gibi.. Vallahi de şaka değilmiş, Benim gibi bu kitabı görmek, okumak isteyen çok kişi olacaktır. Kitabı nereden temin edebilirim. Kitabın tanıtım toplantısı olacak mı? Yeni baskısı olacak mı? Lütfen bu konularda da bilgi verin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Korkmaz (11 ay önce)Ziraatçı isimli kullanıcı yorumuna
    Dear Mr. Ziraatçi, hoş yorumunuz epey güldürdü, teşekkür ederiz. Tespitiniz yerinde, İngilizce'ye gerek yoktu sanki, Türkçesi de ödül alması için yeterliydi :) Bayram Hoca gerçekten büyük iş çıkardı. Kitabı yayına hazırlayan ekip de hakkını verdi. Bu kitabın tekrar yeter basılıp "okuyacak insanlara dağıtılmasında" yarar var. Ancak yorumunuza küçük bir not düşelim: Prof. Asma'nın kitabı yemek kitapları dalında değil meyve kitapları dalında ödül aldı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Remzi Kokargül (11 ay önce)
    Kayısı adına çok güzel eserler vermiştir sayın hocam. Kendilerini başarılarından dolayı tebrik ediyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sedat (11 ay önce)
    Bu değerli birinciliği bize kazandıran Hocamızı ve konu olan eseri layıkı ile İngilizceye dönüştüren tercümanımız Bülent KORKMAZ Hocamızı tebrik ediyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Feyzi BAY (11 ay önce)
    geçmişten beri yaptığı tüm çalışmalardan dolayı Prof.Dr.B.Murat Asma hocamı tebrık edıyorum.Başarılarının devamını dılerım...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Uğur Tütüncü (11 ay önce)
    Sayın Bayram Hocam'ı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum. Saygı ve selamlarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nizamettin OPANOĞLU (11 ay önce)
    Prof. DR.Bayram Murat Asma hocamızı Tebrik Ediyorum. Allah emeklerini zayi etmesin.Bu işin hakkını veriyor. Malatya sahip çıkmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatma Özyalın (11 ay önce)
    Murat hocamın emeğine sağlık. Malatyamız ve üniversitemiz adına gurur verici. Başarılarının devamını dilerim hocamın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (11 ay önce)
    Prof. Dr. Bayram Murat ASMA hocamız kaysıcılık alanında çok önemli bir uzman ve otoritedir. Hocamızın alanında yaptığı çalışmalarda kendisine devlet ve yerel yönetimlerin gerekli desteği vermesi gerekir. Kendisinin bilgi ve deneyiminden Malatya kaysı üreticilerinin maksimum düzeyde yararlanması sağlanmalıdır. Hocamızın rehberliğinde kaysıcılığın geleceği ve Malatya ekonomisindeki yeri konusunda kongreler düzenlenmeli yol haritaları çizilip ona göre hareket edilmelidir. Hocamıza bu değerli çalışması ve aldığı ödülden dolayı kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz. Gerek hükümet, gerek yerel yönetimler olarak hocamıza kaysıcılık konusunda yapacağı çalışmalarda her zaman destek olmalarını bekliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (11 ay önce)
    bayram murat asma hocamı canı gönülden kutlarım. malatyamızı dünya platformdan tanıtılması bence en büyük ödüldür. bir bakanın.. bir milletvekilinin.. bir belediye başkanının bir memlekete yaptıkları hizmetten daha büyük hizmet bence. bir teşekürde yıllar önce malatyamızda valilik yapan sayın valimiz ulvi sarana onunda büyük katkısı oldu. ulvi saran valimizinde malatyamıza çok hizmeti oldu. flim festivali kurulmasında vesile oldu bir çok sosyal aktivitelerde malatyamızın tanıtımnda öncülük yaptı mesela yazıhana kayak merkezi kurdu ulvi saran bey gitti kayak merkezide durdu ve çürümeye terk edildi
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Şefik Erşan (11 ay önce)
    Değerli hocamızın,Malatyamızın ve ülkemizin bu güzel geçim ve gelir kaynağına bilimsel alanda ve sahadaki katkıları birkez daha takdir ve tescil edilmiştir.Kıymetli hocam, Başarılarınızın,katkılarınızın ve gayretlerinizin devamını diler ülkemize ve Malatyamıza kazandırdıklarınız için teşekkür ederiz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ufuk Günay Doğan (11 ay önce)
    Prof. Dr. Bayram Murat ASMA hocamızın yıllarını verdiği Malatya kayısısının her alanda gelişimi ve tanıtımına verdiği akademik çalışmalarından biri olan kitabının uluslararası bir yarışmasında birinciliğe layık görülmesinden dolayı kendisini tebrik ediyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çetin Taner (11 ay önce)
    Sevgili hocamla yolumuz 1994 Yılında Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde ben stajyer mühendis adayı iken kesişmişti. Bilgilerini bizlere aktarmaktan, öğretmekten zevk alan bir uzmandı. Çok şey öğrendim kendisinden. Başarıları daim olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman Korkmaz (11 ay önce)
    Sayın hocamı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Malatya için çok büyük bir değer olan hocamın öğrencisi olmaktan dolayı da ayrıca gururluyum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Göktürk (11 ay önce)
    Bayram Murat Asma'yı yaklaşık 10 yıldır tanırım. Bir dönem yakın çalışmıştık. Bana göre kendisinin en önemli ve dolayısıyla da fark yaratan özelliği çok çalışkan ve özverili olması. Kendisi camiada oldukça iyi tanınan ve saygın bir bilim adamı. Bunun yanında, kayısı ile ilgili çalışmalar yapan dünyanın en önde gelen bilim insanları ile temas halinde olduğunu şahsen biliyorum. Hocanın kayısı ile ilgili çok kapsamlı bir arşivi var, kitap da muhtemelen oranın ürünü. Hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (11 ay önce)
    Malatyamızı Dünyaya tanıtan Hocamıza teşekkür edeiyorum
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Orhan tuğrulca (11 ay önce)
    Bayram hocam, Tebrikler, elinize yüreğinize sağlık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yunus (11 ay önce)
    Değerli hocamızı tebrik ediyorum. İlimizde kayısı Araştırma enstitüsü diye bir kurum var. Uzun yıllardır var olan bu kurumun ne iş yaptığını merak ediyorum. Onca altyapısına rağmen bu kurumun hiç bir platformda adı duyulmazken hocamız tek başına kayısıda dünya markası oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şahin Doğan (11 ay önce)
    Murat Hocamızı can-ı gönülden tebrik ediyorum, hakettiği bir sonucu teslim etmişler . Malatya adına Doğrusu gurur duyduk ...Hocam başarı daima sizinle olsun inşallah
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adnan ulak (11 ay önce)
    Hocamızı Tebrik ediyorum başarıların devamını canı gönülden diliyorum Allah yar ve yardımcısı olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet öncüler (11 ay önce)
    değerli dostum prof.dr bayram murat asma hocamı tebrik ederim ,kayısı için yaptığın bu çok değerli çalışmalarının için bir malatyalı olarak gurur duyuyorum .tebrik eder başarılarının devamını dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şevki Doğanay (11 ay önce)
    Değerli arkadaşım, tebrik ediyorum. Başarınızın devamını diliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • METİN ULUBABA (11 ay önce)
    Sayın hocam, kuzenim tebrik ederim. Allah yolunuzu açık etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (11 ay önce)
    Malatyamız ve kayısımız adına böyle güzel bir başarıya imza atan değerli hocamız Prof. Dr. Bayram Murat ASMA'yı tebrik ediyor, başarılarının çalışmalarının devamını diliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan ŞEN (11 ay önce)
    Kıymetli Prof. Dr. Bayram Murat ASMA hocamızı tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. Malatya'mız ve Üniversitemiz için çok önemli bir başarı. Hasan ŞEN Tarih Öğretim Görevlisi (E)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erol Sakar (11 ay önce)
    Sevgili Hocam, Öğrenciniz olmaktan bir kez daha gurur duydum. Hem bilimsel araştırmalarınızın hem de Malatyalı kimliğinizin birleştiği bu eser dolayısıyla emekleriniz için şükranlarımı sunar, başarınızı tebrik ederim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SenarisT (11 ay önce)
    Değerli hocamız Prof. Dr. Bayram Murat Asma'ya en önemli gelir kaynağımız olan Kayısımız için vermiş olduğu emeğe teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Mehmet Önal (11 ay önce)
    Değerli arkadaşım eline ve emeğine sağlık. Kutlarım.
    %100
    %0
    Yanıtla