Malatya Valiliği, tarihi ve kültürel özellikleriyle ön plana çıkan Battalgazi ilçesinde, ünlü mutasavvıf Niyazi Mısri'nin adını taşıyacak bir tasavvuf kültürü merkezi kurulması için konsept çalışması başlattı. Ulu Camisi'nin karşısına kurulacak olan tasavvuf kültürü merkezinin projesi, mimarlar arasında açılacak proje yarışması sonunda belirlenecek.
Malatya Valisi Ulvi Saran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatyalı ünlü mutasavvıf Niyazi Mısri adına bir tasavvuf kültürü merkezi yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan tarihi eserlerin yoğun olarak bulunduğu, Malatya'nın ilk yerleşim yeri olarak bilinen Battalgazi ilçesindeki Ulu Camisi'nin karşısında 20 dönüm alanda kurmayı düşündükleri merkeze dikkati çeken Saran, merkezin kurulması için burayı istimlak ettiklerini kaydetti.
Tasavvuf ve ilim hayatını mekana yansıtan bir düzenleme yapılacağını bildiren Saran, ''Merkezin bir kısmı müze fonksiyonuna sahip olacak. O dönemin sosyal yaşantısını, eğitim hayatını, medrese düzenini anlatan; orada yetişmiş olan Niyazi Mısri'nin ekolünü, tasavvuf anlayışını o anlayışın gündelik hayata yansıyan yönlerini, Halvetilik geleneğini ortaya koyacak bir merkez olacak'' dedi.
İslam bilgini Muhyiddin İbn Arabi'nin de 13. yüzyılda Battalgazi'de uzun dönem kaldığının bilindiğini anlatan Saran, söz konusu merkezde Muhyiddin İbn Arabi'nin felsefesi, eğitim dönemine ilişkin bilgileri ortaya koyacak olan birtakım düzenlemeler de yapacaklarını kaydetti.
Saran, tasavvuf kültürü merkezinin Malatya'nın ilmi ve tasavvufi yönüyle cazibe merkezi olmasını sağlayacağını belirtti.
''Tarihi mirası ve kültürel değerleri somut hale getirecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz'' diyen Saran, merkezde tasavvufun müesseseleri, ekolleri, sosyal hayata yansımaları, tasavvufi mekanizmanın işleyişi ile ilgili bilgilendirici birtakım unsurlar, objeler, bilgilendirme araçları olacağını anlattı.
-''Konsept toplantısı yaptık''-
Konuya ilişkin konsept çalışması başlattıklarını ifade eden Saran, Türkiye'nin dört bir yanından tasavvuf alanındaki uzmanları, mimarları, plancıları, bu konuda söz söyleyecek olan kişileri davet ettiklerini; bir konsept toplantısı yaptıklarını söyledi.
Gerekli ana ilkeler doğrultusunda proje kılavuzu ortaya çıkacağına vurgu yapan Ulvi Saran, ''Buna göre ülkemizdeki mimarlar arasında bir proje fikri yarışması açacağız. Hangi mimarımızın fikri beğenilirse proje o doğrultuda hazırlanacak'' dedi.
Yapının önemli ölçüde Selçuklu mimarisinin etkileri ile oluşmasını beklediklerine değinen Saran, ilçedeki Abbasi dönemine ait mezar taşlarının bulunduğu Kırklar Mezarlığı'ndan da bazı mezar taşlarının replikalarının yapının çevresinde yer alabileceğini bildirdi.
Yapının avlularının medrese hayatını, eğitim sistemini anlatan birtakım düzenlemeleri içereceğini kaydeden Saran, ''Az katlı, görüntü, ışık ve çeşitli anlatım ve bilgilendirme teknikleri ile desteklenecek bir yapı topluluğu olarak düşünmek lazım'' diye konuştu.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.