SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Projenin İçerisine Rezerv Alan Eklendi"

0
Güncellendi - 2021-12-22 19:12:24
A- A+ PAYLAŞ

YENİ ŞİRE PAZARI İLE İLGİLİ İDDİALARA BÜYÜKŞEHİR'İN ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA: "BOŞ VE ASILSIZ"!. .. Şehir Mezarlığı civarında Yaka Köyü sınırlarında inşa edilecek olan Yeni Şire Pazarı kompleksi ile ilgili iddialar üzerine, önce imzasız ve uyarı üzerine MESTON Genel Müdürlüğü adına yapılan açıklamada iddialar yalanlandı.

malatyahaber.com'da 17 Aralık günü, 'Yeni Şire Pazarı Dükkanları Kimlere Satıldı?' başlığıyla yayınlanan haberde, bir kısım esnafın, dükkanların kapalı kapılar ardında satıldığı, kayısıcılık alanında faaliyet gösteren Ticaret Borsası'na kayıtlı firmalardan çok 'Parası ve doları' olan farklı sektörlerdeki kişilere satıldığı yolundaki iddialar dile getirilmişti. İddia sahibi esnaflar, açıklanan fiyatlara tepkinin ardından fiyat indirimine gidilmesinden sonra, Büyükşehir Belediyesi'nden kendilerine gönderilen, başvuru için 31 Aralık gününe kadar süre olduğunun bildirildiği 9 Aralık'taki yazıdan 5 gün sonra gittiklerinde, işyerlerinin tamamının 3 gün içerisinde satıldığı yanıtı ile karşılaştıklarını, borsa üyesi ve kayısıcı olmayan birçok kişiye satış yapıldığını öne sürmüşlerdi.

ÖNCE, ASLINDA OLMAYAN BİR 'MERKEZ' ADINA AÇIKLAMA..

Bu haberden sonra, malatyahaber.com'a aynı akşam, gerçekte olmayan 'Dünya Kayısı Merkezi Kamuoyu Duyurusu' başlığı altında ve Yeni Şire Pazarı projesinde müteahhitle birlikte yer alan belediye şirketi MESTON'un 'info@meston.com.tr' mail adresinden bir elektronik posta gönderildi.

Altında herhangi bir imza bulunmayan, 'Dünya Kayısı Merkezi' diye var olmayan bir kurumun adına yapıldığı izlenimini veren açıklama, malatyahaber.com tarafından muhatap alınmadı ve durum Büyükşehir Belediyesi'ne iletildi. Bunun ardından, 2 gün sonra aynı açıklama bu kez 'MESTON Çevre ve İnşaat A.Ş.' imzasıyla ve 'Buğday ve Şire Pazarı Kamuoyu Duyurusu' başlığı altında iletildi.

Açıklamada, haberdeki iddialarla ilgili şöyle denildi:

"Malatyahaber.com isimli yayın organınızda, “Yeni Şire Pazarı Dükkânları Kimlere Satıldı?” Başlıklı haberiniz üzerine kamuoyunda oluşabilecek bilgi kirliliğini ve yersiz ithamların önüne geçilmesi için cevap hakkımızı kullanma zaruriyeti doğmuştur. Dünya kayısı başkenti olan Malatya’mızın mevcut şire pazarının işlevselliğini yitirmiş olması, esnaf ve üreticinin ihtiyaçlarına cevap veremeyecek duruma gelmesi ve kamuoyunda oluşan yeni bir şire pazarı beklentisi, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni harekete geçirmiş, şehrimizin en önemli tarım ürününe yakışacak bir merkezi Malatya’ya kazandırma çalışmalarımız hızlı bir şekilde başlamıştır.

5 milyar dolar düzeyinde olan dünya kayısı pazarından, dünyanın en iyi kayısısını üreten Malatya’mızın yıllık sadece 250-300 milyon dolar gelir elde etmesi bizleri arayışlara itmiş, ilk etapta Fidancılar Sitesi, Buğday Pazarı, Lisanslı Depo ve Dünya Kayısı Merkezi projeleriyle tarım ürünlerimizin geleceğini teminat altına alma ve dünya pazarlarındaki gelirimizi artırma hedefimiz, 2021 yılı itibariyle icraata dönüşmüştür.

Bu kapsamda Yeşiltepe ve Yaka Bölgelerinde Kuzey Çevre Yolu ve Kuzey Kuşak Yolu Bağlantıları arasında olan, gelecek yıllar için ulaşım yoğunlukları da düşünülerek, toplamda 420 dönüm arsa tahsisleri yapılmıştır. Şehrimizin tarım ürünlerine yönelik gerek üreticilerimizin gerekse de esnaflarımızın görüş ve beklentileri dikkate alınmış ve Fidancılar Sitesi ile Lisanlı Depo tamamlanmış olup, Buğday Pazarı ve Dünya Kayısı Merkezi Projeleri’nde de inşa süreci devam etmektedir.

Özellikle kayısı ile ilgili gerçekleştirdiğimiz komplike yatırımlardan sonra hedefimiz, 5 milyar dolarlık pazarın, 1, 5 milyar dolarlık payını şehrimiz ekonomisine kazandırmaktır. Tamamlandığında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak ve şehrimizin 47 yıllık özlemini dindirecek “Dünya Kayısı Merkezi” içerisinde mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait 70’ i kiralık ofis, 422’si satılık dükkân olmak üzere toplam 492 ofis ve dükkân yer almaktadır.

Malatya Ticaret Borsası tarafından verilen üye listesi 550 üyeden ibarettir. Dükkân satışları için ön başvuruya şu ana kadar 700 civarında talep gelmiş, bunların kayısıcı esnafı ve Malatya Ticaret Borsası’na üye olmayan 180’inin alım için başvurusu kabul edilmemiştir. Dolayısıyla kayısıcı esnafının ve üye olmayanların dükkân aldığı iddiası tamamen yalan ve iftiradan ibarettir. Yine aynı haberde bazı esnaflara birden fazla dükkân satıldığı iddiası da boş ve asılsızdır.

Dükkânların fiyatlarının yüzde yüz indirildiği yönündeki kafa karışıklığı yaratma gayesiyle yapılmış tespit de doğru değildir. İlk etapta müellif firma tarafından açıklanan fiyatlar 60 ay vade ile ödenmesi halinde ortaya çıkan fiyatları kapsamıştır. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın 9 Aralık 2021 tarihinde açıkladığı metrekare birim fiyatı 7.600 Türk Lirası olarak belirlenmiş ve dükkânların peşin rakamlarla satış fiyatı kamuoyu ile açık ve net bir şekilde paylaşılmıştır. Bu noktada yine esnaflardan gelen talep üzerine projede daha büyük metrekare ile satışa sunulan dükkânların bir kısmında 30 metre kare küçülmeye gidilmiştir. Doğal olarak bu da dükkân fiyatlarının kamuoyunda yer alan asılsız haberlerde bahsedilen fiyatların, gerçek ve doğru haliyle daha aşağı da olmasını sağlamıştır. Dolayısıyla haberdeki iddia edilen 2 milyon liralık dükkanların neden 1 milyon liraya düşürüldüğü sorusu, rant ve aşırı kar sağlandığı iddiaları da gerçek dışıdır.

Kayısıcı esnafımızın kayıtlı 550 üyesinin tamamının bu projeden yararlanması için ön taleplere göre değerlendirme yapan ve muhtemel fazla talebe karşın dükkân yetersizliği sorununun ortaya çıkabileceği ihtimaline karşın, projenin içerisine rezerv alanlar eklenmiştir. Kayıtlı kayısıcı esnafımızın hiçbir mağduriyet yaşamadan dükkân sahibi olması için rezerv alanında inşa edilecek aynı standartlardaki dükkanlar, esnafımıza satışa sunulacaktır. Yine mülkiyeti Büyükşehir Belediyemize ait 70 adet ofis de kiralanmak suretiyle kullanıma açılacaktır.

Sonuç itibariyle şehrimizin ve ülkemizin göz bebeği olan kayısımızın değerine değer katacak ‘Dünya Kayısı Merkezi’nin gerek inşa sürecinde, gerek dükkân satışlarında ve gerekse de işlevselliği bakımından tüm paydaşlarla şeffaf bir şekilde istişareler sonucu projenin yürütüldüğünü önemle vurgulamak isteriz. Ön talep ve satış konusunda önceliğimiz kayıtlı kayısıcı esnafımız olmuş, artan inşaat maliyetlerine karşın en uygun fiyatlandırmalar, uygun ödeme koşulları oluşturulmuştur. Bu konuda ciddi talepleriyle kısa bir sürede ön kayıt oluşturarak projemize en güçlü desteği veren kayısı esnaflarımıza teşekkür ediyoruz."

malatyahaber.com- Bülten

GÖRSEL: Geçtiğimiz Ocak ayında kamuoyuna açıklanan maket görseli de proje doğrultusunda değiştirilen 'Yeni Şire Pazarı'nın yeni projeye göre hazırlanmış görselinde, pazarın giriş bölümü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • hasan kaçan (2 yıl önce)
    bu şaibeden kurtulmak çok basit. alanların isimlerini, kaç dükkan aldıklarını ve ne iş yaptıklarını yayınlarsınız, kimsenin aklında soru işareti kalmaz. gerçekten esnaf mı almış, emlakçı mı almış veya yatırım amaçlı mı birileri almış herkes öğrenir. ama nerede şeffaflık bizim ülkede...zaten birşeyler gizleniyorsa, açıklamamak için bahaneler üretiliyorsa kesin şaibeli işler vardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (2 yıl önce)
    Malesef hepsi Satılmış
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (2 yıl önce)
    Firmanın satış bürosuna gittim dükkanlarla bigi almak için malesef hepsi Satılmış buğday pazarındada keza aynı şekilde
    0
    0
    Yanıtla