SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Pütürge Civarından Bingöl'e Doğru da Stres Birikimi Söz Konusu"

A- A+ PAYLAŞ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 09.31'deki 5 büyüklüğünde depremin 6 Şubat 2023'teki depremlerinin artçısı olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, yaptığı yazılı açıklamada, saat 09.31'de meydana gelen depremin dış merkezinin 6 Şubat 2023 Pazarcık depremindeki ilk kırılmanın yaşandığı Narlı'nın güneyine karşılık geldiğini, buranın aynı zamanda Ölüdeniz fayına ait Sakçagöz Fayı'nın kuzey ucunda bulunduğuna dikkat çekti.

Ölüdeniz Fayı'nın Türkiye sınırları içindeki kollarının güneye doğru Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı ve Hacıpaşa Fayı şeklinde devam ettiğini belirten Sözbilir, "Daha güneyde Suriye, Lübnan, İsrail gibi ülkelerden geçerek 1000 kilometre uzunluğa kadar ulaşıyor." dedi.

Hendek çalışması sonrası tahminler
Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Araştırılması Projesi kapsamında ağustos ayında Narlı fayı ve bu bölümdeki yüzey kırığı üzerinde hendek çalışması gerçekleştiklerini hatırlatan Sözbilir, şunları kaydetti:

"Gözlemlerimiz 6 Şubat depreminde kuzey kesimi kırılan Narlı fayının güney bölümünün kırılmasını henüz tamamlamadığı yönündeydi. Bu görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu depremde fayın güney bölümünde 5 büyüklüğüne karşılık gelen bir kırılmanın gerçekleştiğini görmüş olduk. Bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru göç etmesi beklenir.

Benzer durum 6 Şubat 2023 tarihinde Ekinözü merkezli ikinci depremin Göksun civarındaki ucunda gerçekleşiyor. Burada da büyük depremden beri yüzlerce deprem gerçekleşmiş durumda. Bu noktanın hemen güneyindeki Savrun Fayı üzerinde belirli bir stresin birikmiş olması gerekiyor. Yine depremde oluşan yüzey kırığının en kuzey ucundaki Pütürge civarından Bingöl'e doğru da stres birikimi söz konusu."

Prof. Dr. Sözbilir, daha sağlıklı veri elde etmek için önümüzdeki hafta Hacıpaşa ve Yesemek faylarını yerinde inceleyeceklerini de bildirdi.

İzmir, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hakim (1 hafta önce)
    Ankara'dan dönen dolapların etkisiyle, liyakatsizlerin maffettiği ekonomiyle,dayatılan rezerv alan zorbalığıyla,vasat 85m2 bir daire için 3 milyona ihale edilen sözde konut özde talan projeleri ve dehşet kira artışları hayat pahalılığıyla depremin maddi acısını dahi unutturan iktidar halka yüklediği dehşet stresle sürekli ruhsal zelzele yaşayan bizlere Yüce Allah merhamet eylesin,ülke kaynaklarını talan ettikleri yetmezmiş gibi bir de rezerv alan mülk gaspı yapanların Yüce Allah cezasını versin.zoraki yerimizi gasp edenler için açtığımız davayı bile akamete uğratacak şekilde kentsel dönüşüm yasasını katlederek anayasal güvence altına alınan mülkümuzun ırzına vasat ama fiyatı da fahiş vasat bir daire için gasp eden ve sebep olanlara nalet olsun.buna sebep olan ekomistim deyip ülke ekonomisinin katleden ve yıllarca şehirleri katledilmesine imar usulsüzlüklerine sebep olanlar olarak şimdide özel mülkü gaspına,deprem hazırlık yalanıyla kentsel dönüşüm yaygarasıyla ihaleler aracılığıyla dehşet yolsuzluğa sebep olanlara Yüce Allah hesap sorsun.liyakatsizlikleriyle maddi zorluklarla mücadele eden bizleri mecbur bıraktıkları stres yüzünde her gün zelzele yaşayan bizlere Allah merhamet eylesin.
    %86
    %14
    Yanıtla