SON DAKİKA
SON DEPREMLER

QS 2025'de 25 Türk Üniversitesi

QS 2025'de 25 Türk Üniversitesi
A- A+ PAYLAŞ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünyada önde gelen 5 bin 663 üniversitenin değerlendirildiği ve 1503 üniversitenin sıralandığı QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda Türkiye'den 25 üniversitenin yer aldığını bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, bu yılki sıralamada ilk 500'e giren Türk üniversitelerinin sayısının 3'ten 5'e çıktığı, ODTÜ'nün 285'inci, İTÜ'nün 326'ncı, Koç Üniversitesinin 401'inci, Boğaziçi Üniversitesinin 418'inci ve Bilkent Üniversitesinin 477'nci olduğu belirtildi.

Dünyada önde gelen 5 bin 663 üniversitenin değerlendirildiği ve 1503 üniversitenin sıralandığı QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda Türkiye'den 25 üniversitenin yer aldığı aktarılan açıklamada, ilk 1000'de yer alan üniversite sayısının 10'dan 11'e yükseldiği ifade edildi.

Açıklamada, Sabancı Üniversitesinin 516'ncı olarak ilk 500'e yaklaştığı, İstanbul Üniversitesinin 621-630, Hacettepe Üniversitesinin 641-650, Ankara Üniversitesinin 801-850, Yıldız Teknik Üniversitesinin 851-900, Gazi Üniversitesinin 901-950 bandında yer aldığı bildirildi.

Ege, Gebze Teknik ve Marmara üniversitelerinin 1001-1200 bandında bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Süleyman Demirel Üniversitesi 1201-1400 bandında, Akdeniz Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi 1400 üzeri bandında yer alarak sıralamaya girmeyi başaran diğer üniversiteler oldu. Türkiye, üniversitelerinin sıralamada gösterdiği genel gelişime göre dünyada ilk 5 ülke arasında yer almayı başardı."

Açıklamada, QS'in Türkiye raporuna göre Türkiye'nin akademik itibar ve işveren itibarı puanlarının da yükseldiği, Türk yükseköğretiminin ve Türk üniversitelerinin bilimsel araştırmalarının küresel tanınırlığının arttığı belirtildi.

Geçen yıl ilk 1000'de yer alan tüm Türk üniversitelerinin sıralamalarda daha yukarı tırmandığı ifade edilen açıklamada, geçen yıl sıralamaya giren Türk üniversitelerinden hiçbirinin bulunduğu sıranın altına düşmediği, 15 üniversitenin ise konumunu iyileştirdiği aktarıldı.

"Hiçbir başarı tesadüf değildir"
Açıklamada, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın şu değerlendirmesine de yer verildi:

"Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler olarak son dönemde kalite odaklı yaklaşımımızın ve çalışmalarımızın meyvelerini vermeye başladığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Bu sonuçlar, üniversitelerimizle birlikte son 3 yıldır uyguladığımız planlı bir stratejinin ürünüdür. Devletimizin üst düzey politika belgeleri arasında yer alan 12. Kalkınma Planında, 2024-2028 plan döneminde 10 üniversitemizin ilk 500'e girme hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Üniversitelerimizin artan performansı inşallah bu hedefimize ulaşacağımızı gösteriyor."

QS değerlendirme sonuçlarına bakıldığında sıralamada yer alan Türk Üniversitelerinden hiçbirinin bir önceki yıla göre sıralamadaki konumunu kaybetmemesinin, 15 üniversitenin konumunu iyileştirmesinin en güzel gelişmelerden biri olduğunu ifade eden Özvar, "Bu sonuç bize sıralamalardaki yükselişin birkaç üniversitemizle sınırlı olmadığını, tüm yükseköğretim sistemimizin bir yükseliş eğiliminde olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Büyük adamı (6 ay önce)
    He YÖK başkanı. Sayende! Bundan kendine ve ülkeye ne pay çıkardın? Bilim dünyasının (Gerçek Bilim) kabul ettiği tek ölçü bu kurumun yaptığı değerlendirmeler. (https://www.timeshighereducation.com/) Bunu da sen ve ilgili herkes çok iyi bilir. Burada durum nedir? O övündüğünüz listeyi yapan firmadır. Kimsenin aklına gelmeyecek bir sistem de bulmuş. Otellere yıldız verir gibi bir de 1-5 arası yıldız veriyor artık. Size ve bağlı üniversitelerinize kaç yıldız verdiler? https://www.timeshighereducation.com/ da değerlendirmeye bile alınmayan birçok üniversite o adı geçen kuruluş tarafından sıralamalara alınıyor. Neyin karşılığında? Ha bir de YÖK'e bağlı bir devlet üniversitesi o kuruluşun (QS) 801. sıradan 851. sıraya düşmesini bir başarı gibi göstermesi size ne anlatıyor? İşiniz gücünüz göz boyamak, hak gasp etmek.
    %60
    %40
    Yanıtla