Malatya Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında ve üyelerin katılımı ile toplanarak gündem ve gündem dışı verilen maddeleri görüşüp karara bağladı.
Gündem maddelerine geçilmeden önce konuşan Başkan Çakır, “Artan terör olayları bizleri yasa boğuyor, meclisimizi yasa boğuyor. Terör olaylarını bir kez daha kınıyoruz, lanetliyoruz. Bize düşen millet olarak birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde olmamızdır. Millet olarak bu bilinç içerisindeyiz. Bu vesileyle şehitlerimizi meclisimizde bir kez daha rahmetle anıyor, yakınlarına ve ülkemize sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun” diyerek son günlerde artan terör olaylarını kınadı.
İlgili daireler tarafından gündeme alınması istenen maddelerin tek tek görüşülerek gündeme alınmasından sonra söz alan bağımsız üye Mehmet Moran; Kiltepe mahallesi sakinlerinin sorunları, Mahkeme kararlarının geriye dönük olarak da uygulanması, MEGSAS’da hijyen kurallarına uyulmaması, Melekbaba mahallesinde yaşanan bayrak olayı konuları ile Ermeni Mezarlığına yapılan iki binanın ne için yapıldığı soru ve sorunlarını içeren bir konuşma yaptı.
Moran konuşmasında özetle “Kiltepe Mahallesinde insanlar, bizim kazanmamamız için Almanya’lardan gelip sizlere oy verdiler. Ama belediyede muhatap bulamadıkları için sorunlarını bizler aracılığıyla sizlere iletmemizi istediler. MEGSAS’ta ekmek tavalarının durumları hiçte hoş değil. Orda çalışan insanlar ekmek tavalarını temizlemekten bile imtina ediyorlarsa orda bir sorun var demektir. Melekbaba mahallesi muhtar evi ve civarlarında bayrağımıza karşı hiç de hoş olmayan olaylar yaşanmış. Ayrıca, Ermeni mezarlığında bir bina yıktınız, ama iki bina yapıyorsunuz. Bu ikinci bina ne için?” diye konuştu. Başkan Çakır, “Konuları incelettikten sonra sizlere bilgi vereceğiz” diyerek Moran’ı yanıtladı.
“Performans Raporu Gerçekçi Değil!”
Gündem maddeleri arasında ilk sırada bulunan 2013 Mali yılı Performans raporunun görüşülmesi sırasında söz alan bağımsız üye Betül Aksoğan “Rapor 2012 yılı raporu ile hemen hemen aynı hiç değişiklik yok. Çevre Koruma Kontrol gibi bir çok müdürlüğün performans hedefleri gerçekleşmiş midir? Gerçekleşme oranları nelerdir? Açıkçası raporu gerçekçi bulmadım ve neye göre hazırlandığını belli değil” dedi. Başkan Çakır da “Değerlendirmeler, faaliyet raporlarına göre yapılır. Yer alan rakamlarda da bunlar net olarak görülür” diye Aksoğan’ı yanıtladı.
Yapılan konuşmalardan sonra yapılan oylamada 2013 Mali yılı performans raporu kabul edildi.
Esenlik’teki Belediye Hissesi
Esenlik İmar İnş.Tic.Ltd.Şti.’nin sermaye artırımından dolayı belediye hissesinin de arttırılması talebi oylanarak kabul edildikten sonra, inşaat yapılmak üzere kat karşılığı yapılan ihale sözleşmesi gereği Yeşiltepe’deki belediyeye kalacak olan 14 bağımsız bölümün satışı için Encümene yetki verilmesi onaylandı.
Üst geçitlere Şemdinli’de ve Suriye’de şehit düşün şehitlerin isimlerinin verilmesi konusu ve T Plaka ile ilgili yönetmelikteki değişiklik talebi ise ilgili komisyonlara havale edildi.
Ertelenen Konular
“Yerel Eşitlik Eylem Planı”nda belediye yükümlülüklerin yerine getirilmesi, Şehit Hamit Fendoğlu (Kanalboyu) caddesinde faaliyet gösteren kafelere sundurma yapılması, Kentsel dönüşüm kapsamına alınan Uçbağlar mahallesinde bir bölümün (Yıldıztepe-Tandoğan bölgesi) kentsel dönüşüm kapsamından çıkarılması, İnönü Mahallesinde 2 ayrı parselin yükseklik artışı, Uçbağlar ve Dernek mahallesinde bulunan iki ayrı parselin ada ayrım çizgisinin yeniden düzenlenmesi, Saray Mahallesi (Jandarma Alay Komutanlığı alanı) gibi birçok imar değişikliğini içeren talepler ilgili komisyonların çalışmalarının devam etmesi nedeniyle ertelendi.
Reddedilen Konular
İlyas ve Çilesiz mahallelerinde bulunan iki ayrı parselin konut alanından konut+ticaret alanına dönüşmesi talepleri komisyon raporu doğrultusunda ret edildi.
Bayındırlık Müdürlüğüne Ek Bina
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü (eski Bayındırlık) alanına ek bina yapımı talebi görüşülmesi sırasında söz alan Has Partilii Celalettin Gönültaş “Vatandaşın talebi incelenirken, kamu yararı söz konusu denilerek talepleri yerine getiriliyor. Eğer arsa uygun değilse kamuya başka arsa verilsin” diyerek ek bina yapılmasının incelenmesi gerektiğini belirtti.
CHP’li Doğan Ağdaş’da “Bunun en bariz örneği Ziraat Bankası binası ile eski Tekel binasının konumu” diye konuştu. Başkan Çakır’da “Kamunun kaynaklarını korumak için buradayız. Ama bu demek değildir ki kentin siluetini bozacak, yaşamını zorlaştıracak ayrıcalıklar verilir. Komisyondaki arkadaşlar bundan böyle daha da dikkatli olurlar.” diyerek muhalefet üyelerini destekler şeklinde konuştu. Yapılan oylama ile ek bina talebi kabul edildi.
Konut Alanından Yurt Binası Alanına
Karakavak Mahallesinde (yeni adı Cevat Paşa) bulunan ve imar planında konut alanı olarak belirtilen bir parselin yurt alanı olması, komisyon raporu doğrultusunda oylanarak kabul edildi.
MAŞTİ ve Sümerpark’taki Trafolar
MAŞTİ binası ve Sümerpark alanında bulunan trafoların, bakım ve onarımının yapılması karşılığında 30 yıllığına FEDAŞ’a tahsis edilmesi maddesi görüşülürken söz alan CHP’li üye Ağdaş; “FEDAŞ ticari bir kuruluş. Neden onlardan kiralama parası almıyoruz?” sorusunu yöneltti. Başkan Çakır’da “ Tahsis edilmesi bir çok açıdan belediyemizin yararınadır. Örneğin Sümerpark’ta bulunan işyerlerinin elektrik aboneliği belediyemiz üzerindedir. Bu da önemli sıkıntılar yaratıyor” dedi. Yapılan oylama ile trafoların 30 yıllığına tahsis edilmesi kararı kabul edildi.
Temizlik İhaleleri 12 aydan 21 Aya Çıkarıldı
Belediye sınırları içerisinde yer alan meydan, alan, cadde ve sokak gibi mekanları ve araçların temizlenmesi, ilaçlanması gibi işlemlerin yıllara sari olarak yapılabilmesi için ihale süreçlerinin 21 aya çıkarılması maddesi de oylanarak kabul edildi.
Meclisin Ekim ayı toplantısının 3 Ekim 2012 Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra Eylül ayı toplantısı sona erdi.