Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, dondan dolayı zarar gören kayısı üreticisine destek verilmesini istedi.
CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, kayısıdaki don felaketiyle ilgili meclise bir kanun teklifi verdiklerini bildirerek, "2090 sayılı yasanın yetersiz olduğunu söyledik. Çiftçinin tüm mal varlığının yüzde 40'ı kaybolacak ki 2090 sayılı kanuna göre yardım yapılabilsin. Şu anda kayısıdaki zararlarla ilgili tespitler yapılıyor. Böyle bir çalışma 2004 yılındaki don olayında da yapıldı. Ama 2004 yılındaki tespitlerin sonucunda çiftçiye yardım yapıldı mı? Yapılmadı, çünkü yasa yetersiz. Şu anda tespitler yapılıyor. Bu tespitler sonucunda vatandaşın zararı neye göre karşılanacak?" ifadelerini kaydetti.
Kılıç, Tarım Sigortası'nın çıktığını ancak hükümetin yasayı uygulamadığını ileri sürdü. Basın toplantısı sırasında Kılıç, TEDAŞ Bölge Müdürlüğü'nün Malatya'da kurulması için verdikleri teklife ret oyu veren bakanların resimlerini afiş haline getirerek partililere dağıttı.
Bilindiği gibi, TBMM'de hafta başında yapılan oturumda, çiftçinin doğal afet zararının karşılanması için tüm mal varlığının yüzde 40'ından fazlasını kaybetmesini öngören 2090 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin CHP Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç tarafından verilen yasa değişikliği teklifi, AKP'li üyelerin oylarıyla reddedilmişti. Meclisteki bu oturuma 2 CHP milletvekilinin yanı sıra ANAP Milletvekili Süleyman Sarıbaş katılarak "kabul" oyu kullanmışlar, AKP'li 3 Malatya milletvekili ile ANAP'lı 1 Malatya milletvekili ise oylamaya katılmamışlardı. Söz konusu oylamada, hükümet sıralarında oturan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de "iki elini kaldırarak" red oyu vermişti. Söz konusu afişte, Şahin'in "iki elli red" görüntüsü yeralıyor.
Toplantıda konuşan CHP İl Başkanı Niyazi Gökçe ise, hükümetin kadrolaşma yaptığını iddia ederek, "Akıl almaz tayinler yapılıyor" dedi. CHP İl Başkanı Gökçe, AKP İl Başkanı İhsan Koca'nın bir basın toplantısında CHP'nin tayinlerle ilgili tepkisini, Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) dönemindeki Adalet Bakanları'nın kadrolaşmalarını iddia etmesini cevaplandırarak, "CHP'nin 19 Mayıs 1919'dan 12 Eylül 1980'e kadar yapılan bütün tasarruflara sahip çıkıyoruz. Ama 12 Eylül'den sonra CHP kapatılmış ve yerine yapay partiler kurulmuştu. Yapay partilerin sorumluluğunu üzerimize almayacağız" diyerek, SHP döneminde yapılanların CHP'ye yüklenemeyeceğini söyledi.