SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Rektörlük Seçimleri...

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nde mevcut rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun, ikinci kez atandığı görev süresinin dolacak olması nedeniyle 18 ya da 19 Haziran tarihinde yeni rektör belirleme sürecine yönelik olarak aday sıralamasının oluşturulması için bir seçim yapılacak. Bu seçimlerde 419 öğretim üyesi ve görevlisi oy kullanacak. Hilmioğlu’nun tekrar aday olamadığı bu seçimler öncesi adaylar çalışmalarını sürdürüyor. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ramazan Özdemir şu aşamada en şanslı isimlerden biri olarak görülürken, bir grup da üniversite dışından TÜBİTAK Bilim Adamları Dairesi Başkanı Prof.Dr. Cemil Çelik’i aday listesinde iyi bir yere oturtabilmek için çaba gösteriyor. Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mehmet Demircan ile Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ergün Ekinci de adaylıklarını açıklamış olan iki isim. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. İbrahim Keleş'in de adaylık için kulislerde faaliyet gösterdiği biliniyor.

Rektör adaylarının belirlenmesine yönelik seçimlerin yapıldığı ilk rektör seçimi olan 1992’den bu yana İnönü Üniversitesi’ndeki oylamalara bir göz atalım:

*1992’DE
Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bünyesinde bulunması nedeniyle daha önce Turgut Özal’ın rektörlüğe atadığı, Türkiye’de Sinir Patolojisi Anabilim Dalı’nın kurucusu Hacettepe Üniversitesi kökenli Prof.Dr. Behsan Önol ile o sırada Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde görev yapan İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Yücesoy şanslı görülen iki isimdi.

Rektör ataması ile ilgili üniversitelerde seçim yapılmasına yönelik ilk uygulamanın yapıldığı bu dönemde yapılan oylamada Prof.Dr. Behsan Önol 68, Prof.Dr. Mehmet Yücesoy ise 35 oy aldılar. Özal’ın, en fazla oyu alan ve daha önce kendi ısrarıyla Malatya’ya gönderdiği Prof.Dr. Önol’u rektörlüğe ataması beklenirken, devreye Korkut Özal faktörü girince atanan isim Prof.Dr. Yücesoy oldu.

*1996’DA
Bu dönemde üniversitelerde muhafazakar bir kadrolaşma olduğu vs. gibi gerekçeler gündeme getirilince, bu durumun en fazla yaşandığı İnönü Üniversitesi’nin rektörlük seçimleri de “müdahaleye” açık oldu.

1996’da aday sıralamasının belirlenmesi amacıyla üniversitede yapılan oylamada; 1-Prof.Dr. Mustafa Paç 78, 2- Gülhane Askeri Tıp Akademisi eski komutanı Emekli Tümgeneral Prof.Dr. Ömer Şarlak 69, 3-Prof.Dr. Eyüp Aktepe 21 oy, 4-o dönem rektör olan Prof.Dr. Mehmet Yücesoy 15 oy, 5-Prof.Dr. Gürsel Ortağ 11 oy, 6- Prof.Dr. Osman Kazancı 3 oy, 7-Prof.Dr. Kemal Kartal ise 1 oy aldılar. İlk 6’da yer alan isimlerin oluşturduğu liste YÖK’e gitti.

YÖK, Malatya’daki oylamada ilk sırayı alan Prof.Dr. Mustafa Paç’ı devre dışı bırakırken, Prof.Dr. Ömer Şarlak’ı ilk, Prof.Dr. Eyüp Aktepe’yi ikinci, Prof.Dr. Mehmet Yücesoy’u da üçüncü sırada rektör adayı olarak belirleyip, birinin atanması için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onayına gönderdi. Demirel, aynı zamanda hemşehrisi olan Prof.Dr. Şarlak’ı rektörlüğe atadı.

*2000’DE
Bu dönemde yaş haddini doldurmuş olan rektör Prof.Dr. Ömer Şarlak, yeniden aday olamadı. Üniversitede yapılan oylamada aday sıralaması şöyle gerçekleşti: 1-Prof.Dr. Eşref Yüksel 161 oy, 2-Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu 104 oy, 3-Prof.Dr. Ali Otlu 25 oy, 4- Prof.Dr. Engin Gözükara 9 oy, 5-Prof.Dr. Ayşehan Akıncı 4 oy, 6- Prof.Dr. Sadık Keleş 1 oy.

YÖK üniversitedeki oylamadan sonra kendisine gelen bu listeyi; 1- Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, 2- Prof.Dr. Ali Otlu ve 3- Prof.Dr. Engin Gözükara olarak Cumhurbaşkanı Demirel’e gönderirken, Malatya'daki oylamada ilk sırayı alan Prof.Dr. Yüksel'i devre dışı bıraktı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise, bu isimlerden Tıp Fakültesi Dekanı olan Prof.Dr. Hilmioğlu’nu rektörlüğe atadı.

*2004’DE
Bu dönemde rektör Prof.Dr. Hilmioğlu yeniden aday oldu. Üniversitede yapılan oylamada; 1-Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu 200, 2- Prof.Dr. Süheyla Ünal 107, 3- Prof.Dr. Turgay Seçkin 60, 4- Prof.Dr. Ahmet Acet 18 oy aldı. Rektörlüğe bu 4 isim resmen aday olmuştu. Oylamada resmen aday olmayan isimlerden Prof.Dr. Recep Güneş’e 2, Prof.Dr. Aslan Aksoy’a da 1 oy çıktı. Güneş 5. sırada, Aksoy da 6. sırada aday olarak YÖK’e bildirildiler.

YÖK, üniversiteden kendisine gelen listedeki ilk 3 adayı; 1-Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, 2-Prof.Dr. Süheyla Ünal, 3-Prof.Dr. Turgay Seçkin’i, Cumhurbaşkanı Sezer’e bildirdi. Cumhurbaşkanı Sezer, Prof.Dr. Hilmioğlu’nu ikinci kez İnönü Üniversitesi rektörlüğüne atadı.

2008 VE KULİSLER..
İnönü Üniversitesi’nde yeni bir rektörlük seçim-atama dönemine girildi. YÖK’ün hazırlayıp üniversiteye ilettiği takvime göre, rektör adaylarının sıralamasının belirlenmesi amacıyla, 18 veya 19 Haziran’da seçim yapılacak. Hangi tarihte oylamanın yapılacağı, üniversite yönetimi tarafından en az 3 gün önce belirlenip, tüm öğretim üye ve görevlilerine duyurulacak. Bu seçimlerde oy hakkı bulunan öğretim üye ve görevlisi sayısı 419.

Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mehmet Demircan ile Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ergün Ekinci adaylıklarını açıklayan, üniversitenin resmi internet sitesinden duyuran ilk iki isim.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ramazan Özdemir de adaylıkla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun bir seçim programı takip eden Kardiyolog Prof.Dr. Özdemir, üniversitenin yanı sıra Malatya halkı ve sosyal konularıyla da çok yakından ilgili bir isim olarak yakından tanınıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir süre önce kendisini ziyaret eden Malatya Heyeti’ne rektör adayı için tarif ettiği “siyasi mülahazalardan uzak kalınarak” hareket edilip, Malatya’ya katkı sağlayacak bir isim üzerinde Malatya’nın menfaatleri için birleşilmesi gerektiği yolundaki tavsiyelerine uygun isim olarak değerlendiriliyor. Muhafazakar yapısına karşın, her kesimle iyi diyaloğu olan bir isim Prof.Dr. Özdemir. Karaciğer Nakli’nde dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 2 yılda önemli bir Kalp Nakli merkezi haline geleceği sözünü veriyor. Üniversitenin tüm birimleriyle gelişmesi, yükselmesi için çaba göstereceğini, bunu üniversite kadrolarıyla ve Malatya halkıyla beraber yapacaklarını ifade ediyor.

Adaylığı söz konusu olan isimlerden biri de TÜBİTAK’tan Prof.Dr. Cemil Çelik. Bir süre önce Malatya’da katıldığı bir konferanstaki sözleriyle, rektör olduğunda üniversitenin bir hesaplaşma alanına döneceği sinyallerini veren, konuşmasıyla tartışma yaratan Prof.Dr. Çelik, resmen adaylığını açıklamamasına rağmen, telefon görüşmeleri ve İnönü Üniversitesi’nde hep uç noktalarda bulunmuş, kampusun ve kentin huzuru konusunda “olumsuz” katkılarda bulunmuş bazı isimlerin desteğiyle adaylık kulislerini yürütüyor.

Kulislerde bir başka konu da, halen Tıp Fakültesi Dekanlığı’nı sürdüren Prof.Dr. Sezai Yılmaz’ın adaylığına ilişkin. Hilmioğlu’na yakın bir isim olarak bilinen, Karaciğer Nakli konusunda Tıp Merkezi’ni dünya çapında bir noktaya taşıyan Prof.Dr. Yılmaz daha önce adaylığı düşünmediğini ifade ederken, son günlerde adaylık kararı verdiği öğrenildi. Yılmaz'da toplum kesimleriyle iyi diyaloğu olan bir isim ve adaylığının, bazı çevrelerin Prof.Dr. Özdemir'e yönelik yaptıkları "olumsuz" propagandayı da "boşa çıkardığı" öne sürülüyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Malatyalı öğretim üyesi Prof.Dr. İbrahim Keleş'in de rektör adaylığını düşündüğü ve kulislerde çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

TIP AĞIRLIĞI..
Bünyesinde Turgut Özal Tıp Merkezi gibi Türkiye’nin en önemli, Avrupa ve dünyanın da sayılı merkezlerinden birini barındıran İnönü Üniversitesi’nde, merhum Turgut Özal’ın özel projesi olan bu merkez gündeme geldikten sonra, yani 1992’den sonra atanan rektörlerin tamamının tıp kökenli olması dikkat çekiyor. Bu hem Tıp kökenlilerin oylama ağırlığından, hem de Turgut Özal Tıp Merkezi’nin, İnönü Üniversitesi’nin en önemli prestij yapısı olmasından kaynaklanıyor.

Geçmiş ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kabul ettiği Malatya heyetine verdiği mesajlar, Tıp kökenli, ayrıca herkesle barışık, siyaset üstü olabilecek, her kesime eşit davranabilecek bir rektör adayını işaret ediyor.

DERLEME: Malatyahaber.com-ÖZEL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız