Vakıflar Haftası nedeniyle Malatya’da bir kutlama töreni düzenlendi.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Halil Taşkesen, “Her yıl ayrı bir tema ile kutlanan Vakıf Haftası etkinlikleri bu yıl da “Vakıf ve İktisat” temasıyla kutlanmaktadır. Şer-i anlamda vakıf;“Menfaati İbadullaha ait olur veçhile, bir aynı Cenab-ı Allah’ın mülkü hükmünde olmak üzere temlik ve temlükten mahbus ve memnu kılmaktır.” Yani bir malın menfaatinin, insanlara tahsis edilmesi, mülkiyetinin ise durdurularak mülk edinilmesinin veya mülk olarak verilmesinin men edilmesidir. Hukuki manada ise, “Bir şeyin intifa hakkının veya mülkiyetinin kamu yararına tahsis edilmesidir.” Bu gayeden dolayıdır ki, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, mülkiyetimizdeki akar nitelikli yani, gelir getirici gayrimenkullerden elde ettiğimiz kira gelirleriyle, yurtiçi ve yurt dışındaki ecdad yadigârı tarihi yapılardan hayrat nitelikli cami, mescit, han, kervansaray gibi eserleri restore ederek toplumun kullanımına sunulmaktadır” dedi.
Törende İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahimi Aydın ise “Vakıf ve iktisat” konulu bir konferans verdi.
Törende Vakıflar Bölge Eski Müdürü Aliseydi Akduman ile kurumdan emek olan Mehmet Ulutaş'a plaket verildi.
Törene Vali Yardımcısı Abdullah Abit Öztoprak, Battalgazi Kaymakamı Asalet Karabulut, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Vakıflar Bölge Müdürü Halil Taşkesen ile vakıf kuruluşları temsilcileri katıldı.
"4 BİN ESER ONARILDI.."
AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Vakıflar Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2003'ten bu yana Malatya ve ilçelerinde tarihi eserlerin restoresi için 30 milyon lira kaynak aktarıldığını söyledi.
Milletvekili Öz, Vakıflar Haftası dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:
"En ücra coğrafyalarda yaşayan insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamada ve hayat standartlarını yükseltmede en tesirli unsurlardan birisi şüphesiz vakıf müesseseleridir. Vakıflar vasıtasıyla oluşturulan finansman sistemi; kültür, eğitim, sağlık, altyapı, bayındırlık, dinî ve sosyal hizmetlerin görülmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Kültür ve inancımızın “Yaratandan dolayı tüm yaratılanlara karşı saygı ve sevgi” anlayışı gereğince; alicenap milletimizin hassasiyetlerini ortaya koyan sosyal ve iktisadi hayatın farklı alanlarına yönelik nice vakıflar kurulmuştur.
Geçmişimize baktığımızda, özellikle Selçuklular döneminden itibaren çok sayıda vakfın kurulduğunu görüyoruz. Bir vakıf medeniyeti olarak anılan Osmanlı Devleti’nde ise; bugünkü sosyal devlet anlayışına göre kamu hizmeti olarak nitelenen birçok sosyal ve kültürel hizmet, özel kişilerin kurmuş oldukları vakıflar eliyle yerine getirilmiştir. Fakir, dul, öksüz ve borçlulara para yardımı yapmak, yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak, yetimleri büyütmek, talebelere burs, kalacak yer temin etmek, işsizlere iş bulmak, çırak yetiştirmek, hatta cadde ve sokakların temiz tutulmasını sağlamak, sokaklara atılan tükürük ve benzeri maddelerin üzerine kül döktürmek gayesiyle bile vakıfların kurulduğunu görüyoruz.
Bu örnekler; bizim inancımızın, kültür ve medeniyetimizin insana, doğaya ve tüm yaratılmışlara karşı ulvi yaklaşımını en güzel biçimde göstermektedir.
Bizler de günümüzde mevcut vakıf eserlerimizin onarılıp yaşatılması ve vakıf kültürümüzü daha da canlandırarak gelecek kuşaklara aktarılması için gayret gösteriyoruz. Daha önceki dönemlerde yılda birkaç eserin restore edildiği ülkemizde AK Parti iktidarıyla birlikte her yıl yüzlerce vakıf eserimizin onarımı yapılmaya başlanmıştır. 2003 yılından günümüze yaklaşık 4000 eserin onarımı tamamlanmıştır. Vakıf medeniyetimizin canlanması için sadece ülkemizde değil Osmanlı coğrafyasında yer alan eserlerimize de sahip çıkılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek ve Makedonya gibi daha pek çok bölgede restorasyon çalışmaları yürütülmektedir.
Bu dönemde Malatya ilimizde de Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla Battalgazi, Arapgir, Darende, Hekimhan, Akçadağ ve bir çok ilçemizde çok sayıda tarihi eserimiz restore edilmiş, yaklaşık otuz milyon liralık kaynak aktarılmıştır.
İçinde bulunduğumuz Vakıflar Haftası vesilesiyle; temeli sevgi, şefkat ve merhamet duygusu olan Vakıf medeniyeti bilincinin yayılmasında, kültürel mirasımız olan eserlerin yaşatılmasında, bu sayede ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısının güçlenmesine katkıda bulunanları rahmet ve minnetle anıyorum. "
VAKIF HEYETİ ZİYARETLERİ..
Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Halil Taşkesen, beraberindeki heyetle Malatya Valisi Vasip Şahin'i ziyaret etti.
Vakıflar Bölge Müdürü Halil Taşkesen, Vakıflar Haftası nedeniyle bir dizi ziyaretlerde bulunduklarını belirterek, Vakıflar Haftası’nı “Vakıf ve İktisat” adı altında kutladıklarını söyledi.
Vakıfların kuruluş amacının insan odaklı hizmet olduğunu kaydeden Taşkesen, “Vakıflar fakir, fukara ve yardıma muhtaç insanların daima yanındadır. Bu sosyal çalışmanın yanında tarihi eserlerin bakımını ve restorasyonunu üstlenerek tarihi eserlerimizi turizme ve insanlığa kazandırıyor” dedi.
Malatya Valisi Vasip Şahin ise, Vakıflar Haftası kapsamında vakfın, vakfedenin ve vakfiyenin kıymetinin toplumda tartışılması gerektiğini belirterek, "Vakıflar bizim eski devlet oluşumuzla birlikte toplum hayatına girmiş müessesedirler. Özellikle Selçuklularda ve Osmanlı Devletlerinde zirve yapmıştır. Osmanlı ve Selçuklular bütün kamu hizmetlerini bugün devletlerin üstlendiği sağlıktan ekonomiye ve eğitime bütün hizmetleri Osmanlı ve Selçuklu toplumu vakıflar eliyle ve özel işletmeler eliyle olmuştur. Yani baktığımız zaman bugün varmak istediğimiz o ideal nokta her şeyin özelleştirildiği o özel kesim tarafından yürütüldüğü bir sistemi atalarımız bundan yüz yıl öncesine kadar hep yaşatmışlar. Bu ileri ülkelerin yönetimlerine ve kamu hizmeti anlayışına örnekler teşkil etmiştir. İnşallah bu hafta vesilesiyle hem vakıflarımızın bu yönünün ön plana çıkarılması hem de vakıf eserlerinin tekrar kıymetlendirilmesi ve varsa kenarda kıyıda kalmış ve tahrip olmuş eserlerin tekrar onarılması, kaybolmuş eserlerin tekrar ihya edilmesine vesile olur" şeklinde konuştu.
Bu arada Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Halil Taşkesen, beraberinde Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, bazı vakıf başkanları ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanlarıyla birlikte, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı da ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Halil Taşkesen, Vakıflar Haftası nedeniyle bir dizi ziyaretlerde bulunduklarını belirterek, Vakıflar Haftası’nı “Vakıf ve İktisat” adı altında kutladıklarını söyledi.
Vakıfların kuruluş amacının insan odaklı hizmet olduğunu belirten Müdür Taşkesen, “Vakıflar fakir, fukara ve yardıma muhtaç insanların daima yanındadır. Bu sosyal çalışmanın yanında tarihi eserlerin bakımını ve restorasyonunu üstlenerek tarihi eserlerimizi turizme ve insanlığa kazandırıyor” dedi.
Vakıfların Türkiye’de önemli misyonlar ve görevler üstlendiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, özellikle son yıllarda vakıfların ortaya koyduğu çalışmaların memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
Türkiye’de vakıfların yaptıkları hizmetlere insanların büyük saygı gösterdiğini vurgulayan Başkan Çakır, “Vakıflar, özellikle tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasında çok önemli roller oynadılar. Geleceğimiz adına önemli olan bu tarihi eserlerin ortaya çıkarılması ekonomimize de önemli katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.