Malatya'daki uygulama girişimleri de ciddi tartışmalara neden olan 'Rezerv Alan' konusu, 6 Şubat depremlerinin büyük yıkım ve kayba yol açtığı Hatay'da vatandaşlara 'yıkım tebligatları'nın gönderilmeye başlanmasıyla yükselen tepkilere neden oldu.
REZERV ALANA DAHİL EDİLEN BİNALARDAKİ VATANDAŞA 3 SEÇENEK..
Hatay'da rezev alan ilan edilen bölgelerde yıkılması kararlaştırılan, birçoğunun da "az hasarlı" ya da "hasarsız" raporu bulunan binaların sakinlerinin tepkileri, diken.com.tr'de yansıtıldı.
Habere göre, Hatay’ın rezerv alan ilan edilen bölgelerinde yıkılması kararlaştırılan binaların sakinlerine idare tarafından üç seçenek sunuluyor:
"1. Para ödeyip yeni eve taşınma
Yıkılacak binanın yerine yapılacak yeni binada yaşamak isteyenler belirlenecek kentsel dönüşüm bedelini ödemek zorunda kalacak. Ancak ödeme yapılması bina sahiplerinin eski binalarının olduğu yerde yaşayabileceğini garantiye almıyor. ‘Gerekmesi halinde’ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirleyeceği başka bir yerdeki taşınmaz da verilebilecek.
Avukat Sevim Küçük, kentsel dönüşüm bedellerin çok yüksek olabileceğine dikkat çekiyor. Küçük, ödenecek miktar belirlenirken ihale bedeli, arsa edinim bedeli, proje giderleri, taşınmazların tespit masrafları, zemin iyileştirmek giderleri ve müşavirlik giderleri gibi kalemler dikkate alınarak bir hesap yapılacağını belirtiyor.
2. Hazır konut ve işyeri
Belirlenecek kentsel dönüşüm bedelini ödemek istemeyen ya da ödeyemeyenlere idare, TOKİ’den ya da Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nca satın alınmış bir yer gösterecek. Bu da kendi mahallenden ayrılmak ve genellikle şehir dışındaki yerlere taşınmak demek.
3. Ödeme
Rezerv alan kapsamına alınan binaların sakinleri, kentsel dönüşüm bedelini vermeyi ya da bir TOKİ evine taşınmayı kabul etmezse idare belli miktarda ödeme yaparak yıkılan konutun mülkiyet hakkını satın alacak. Bu ödemeyi de taşınmazların depremden önceki güncel değerine göre belirleyecek.
Hataylılara göre idarenin önerdiği bedeller Hatay’da yeni bir ev satın almaya yetmiyor. Dolayısıyla deprem sonrasında binaları hasar almayanlar depremde karşılaşmadıkları barınma krizini depremden bir buçuk yıl sonra yaşamaya başlayacak.
Avukat Küçük’e göre rezerv alan düzenlemesi kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalar sırasında devlet mülk satın almayacak. Uygulama alanlarında önce kayıtlı taşınmazlar Hazine’ye geçecek, sonrasındaysa idare vatandaşlara kendi malını yeniden satacak.
Ayrıca Küçük, ilgili yasanın içinde ‘gerek görüldüğünde‘, ‘gerekmesi halinde’, ‘yapabilir’, ‘edebilir’ gibi ucu açık söylemler ve kavramlar olmasından dolayı, öngörülemeyecek başka uygulamaların da dayatılabileceğine dikkat çekiyor."
MALATYA'DA..
Malatya'da da, bir grup siyasi, bürokratın adalet ve hakkaniyet ölçüleri dışında, torpillileri, siyasi kimliği olan güçlü kişilere ait gayrimenkulleri özel bir çabayla kapsamı dışında bıraktıkları 'rezerv alan' konusu, vatandaşın atadan- deden kalma gayrimenkulleriyle ilgili her türlü tasarrufu, idarenin yetkisine bırakıyor. Bu uygulama kapsamına alınan gayrimenkullere, el konulabileceği, bunların el değiştirmesine zemin yaratılacağı, bu uygulamayla kentin demografik yapısının da büyük ölçüde değiştirileceği, yeni sermaye ve esnaf sınıfı yaratılacağı, mülkiyet sahibi vatandaşların ve köklü esnafın- tüccarın malına 'çökme' imkanının yaratılmakta olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.
diken.com.tr- malatyahaber.com
GÖRSEL: Malatya'da da, AKP'li siyasilere ait arsa ve binaların özel olarak dışında bırakıldıkları rezerv alan uygulamasının kent merkezindeki krokisi..