SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gayrimenkulleri 'Rezerv Alan'a Sokulanları Neler Bekliyor?

Gayrimenkulleri 'Rezerv Alan'a Sokulanları Neler Bekliyor?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki uygulama girişimleri de ciddi tartışmalara neden olan 'Rezerv Alan' konusu, 6 Şubat depremlerinin büyük yıkım ve kayba yol açtığı Hatay'da vatandaşlara 'yıkım tebligatları'nın gönderilmeye başlanmasıyla yükselen tepkilere neden oldu.

REZERV ALANA DAHİL EDİLEN BİNALARDAKİ VATANDAŞA 3 SEÇENEK..
Hatay'da rezev alan ilan edilen bölgelerde yıkılması kararlaştırılan, birçoğunun da "az hasarlı" ya da "hasarsız" raporu bulunan binaların sakinlerinin tepkileri, diken.com.tr'de yansıtıldı.

Habere göre, Hatay’ın rezerv alan ilan edilen bölgelerinde yıkılması kararlaştırılan binaların sakinlerine idare tarafından üç seçenek sunuluyor:

"1. Para ödeyip yeni eve taşınma

Yıkılacak binanın yerine yapılacak yeni binada yaşamak isteyenler belirlenecek kentsel dönüşüm bedelini ödemek zorunda kalacak. Ancak ödeme yapılması bina sahiplerinin eski binalarının olduğu yerde yaşayabileceğini garantiye almıyor. ‘Gerekmesi halinde’ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirleyeceği başka bir yerdeki taşınmaz da verilebilecek.

Avukat Sevim Küçük, kentsel dönüşüm bedellerin çok yüksek olabileceğine dikkat çekiyor. Küçük, ödenecek miktar belirlenirken ihale bedeli, arsa edinim bedeli, proje giderleri, taşınmazların tespit masrafları, zemin iyileştirmek giderleri ve müşavirlik giderleri gibi kalemler dikkate alınarak bir hesap yapılacağını belirtiyor.

2. Hazır konut ve işyeri

Belirlenecek kentsel dönüşüm bedelini ödemek istemeyen ya da ödeyemeyenlere idare, TOKİ’den ya da Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nca satın alınmış bir yer gösterecek. Bu da kendi mahallenden ayrılmak ve genellikle şehir dışındaki yerlere taşınmak demek.

3. Ödeme

Rezerv alan kapsamına alınan binaların sakinleri, kentsel dönüşüm bedelini vermeyi ya da bir TOKİ evine taşınmayı kabul etmezse idare belli miktarda ödeme yaparak yıkılan konutun mülkiyet hakkını satın alacak. Bu ödemeyi de taşınmazların depremden önceki güncel değerine göre belirleyecek.

Hataylılara göre idarenin önerdiği bedeller Hatay’da yeni bir ev satın almaya yetmiyor. Dolayısıyla deprem sonrasında binaları hasar almayanlar depremde karşılaşmadıkları barınma krizini depremden bir buçuk yıl sonra yaşamaya başlayacak.

Avukat Küçük’e göre rezerv alan düzenlemesi kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalar sırasında devlet mülk satın almayacak. Uygulama alanlarında önce kayıtlı taşınmazlar Hazine’ye geçecek, sonrasındaysa idare vatandaşlara kendi malını yeniden satacak.

Ayrıca Küçük, ilgili yasanın içinde ‘gerek görüldüğünde‘, ‘gerekmesi halinde’, ‘yapabilir’, ‘edebilir’ gibi ucu açık söylemler ve kavramlar olmasından dolayı, öngörülemeyecek başka uygulamaların da dayatılabileceğine dikkat çekiyor."

MALATYA'DA..
Malatya'da da, bir grup siyasi, bürokratın adalet ve hakkaniyet ölçüleri dışında, torpillileri, siyasi kimliği olan güçlü kişilere ait gayrimenkulleri özel bir çabayla kapsamı dışında bıraktıkları 'rezerv alan' konusu, vatandaşın atadan- deden kalma gayrimenkulleriyle ilgili her türlü tasarrufu, idarenin yetkisine bırakıyor. Bu uygulama kapsamına alınan gayrimenkullere, el konulabileceği, bunların el değiştirmesine zemin yaratılacağı, bu uygulamayla kentin demografik yapısının da büyük ölçüde değiştirileceği, yeni sermaye ve esnaf sınıfı yaratılacağı, mülkiyet sahibi vatandaşların ve köklü esnafın- tüccarın malına 'çökme' imkanının yaratılmakta olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

diken.com.tr- malatyahaber.com

GÖRSEL: Malatya'da da, AKP'li siyasilere ait arsa ve binaların özel olarak dışında bırakıldıkları rezerv alan uygulamasının kent merkezindeki krokisi..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Cemalk (3 ay önce)
    Malatya her alanda büyük bir belirsizlik içinde. Şehir ve insanlar kendilerini ifade edemiyor. Merkezde hükümet binası insaati,çarşıda kuyumcular çarşısı, manifaturacilar vs. Bakırcılar çarşısı civarında patlayan yeraltı suları ve sehri bir boyda bir boya kat eden hindistan çarşısı...Rezerv alan edilen yerlerde dolaşan kazık sorular ; yerime hangi siyasi, hangi eşraf, hangi trol çökecek ?.. Malıma sahip çıkacak miyim? Bu şehirde ne kadar araba çok? Malatyada kaçan kaçana... Valilik,belediyeler, bağlı bürokrasi ağır uykuya yatmış...Adliyeler 7 ayrı yerde...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cengiz (3 ay önce)
    Bazı yorumcu arkadaşlar konuyu anlamadan iyi öğrenmeden çökmeden bahsediyor ortaya atılan yalan yanlışlara itibar ediyor.Anladığım kadarıyla rezev alanları özellikle şehrin merkezinde iyileştirme güzelleştirme yeni planlamalar yapmak için tasarlanan alanlar.Belki birkaç kişiyi memnun etmeyecek ama genel birçoğumuzun beğeneceği geniş cadde ve sokaklar yeşil alanlar oluşacaktır.Bu nedenle sabırlı ve yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum.Kimseninde mağdur olmayacağı kanaatindeyim.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Malatyalı hemşerim senin için çok büyük bir fırsat vardı ama bu AKP iktidarına 31 Mart'ta kırmızı kartı gösteremedin. Ama yinede hiçbir şey bitmiş değil. Gelin sağcısı solcusu dindari ataeisti birleşelim ve bu iktidara tepkimizi gösterelim ve hakkımızı arayalım. Biz birlik olamazsak eğer. 10 yıl 20 yıl sonra Malatyalı hemşerim kalmayacak. Karar sizin.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • ÇOKİ (3 ay önce)
    Toki. Milletin malına çökme idaresi.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • 40Haramiler (3 ay önce)
    Kuzgunlar malatyalının leşine çöküyor. Malatyalıya hak mı... hak ettiler dibine kadar. İşte böyle malınıza çökerler sizde uzaklardan bakar durursunuz. Uyanık malatyalılar.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hakan (3 ay önce)
    Sosyal devletin ben ne bekliyorum onu söylüyorum 6 Şubat depremde evi yıkılanlara TOKİ aracılığıyla verilen evlerden bir kuruş para alınmaması vatandaşlara ücretsiz verilmesi lazım şu olur kendi eski yerinin arsa payı karşılığında bu iş yapılır ama yok eve verdik ücretli arsanıza senin ölü fiyatı dedikleri zaman burada kan çıkar Ben yerimi ölü fiyata padişah gelse vermem
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Bülent (3 ay önce)
    İşin özü sağlam evlerimize çökecekler bir daha ve yüksek sesle SAHİPSİZ MALATYA
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Yeşilyurt lu (3 ay önce)
    Allah yardımcınız olsun. Müslüman gorunumlu şeytanları 1 bardak suya muhtaç etsin.. vesselam
    %87
    %13
    Yanıtla
  • hkb (3 ay önce)
    Ne icinden cikilmaz bir duruma sokmuslar olayi. depremde evi yikilan icin bir avantaj gibi ama evi saglam olani zor duruma sokuyor. bu geri donusumler bir cok ulkede yapiliyor. Devlet evini aliyor sana ayni lokasyona yakin ayni olculerde yeni yapilmis evleri teslim ediyor. Bu durum gercekten cok zor bir durum.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ekrem olcay (3 ay önce)
    İyiki varsın malatya haber.rezerv dene garabet uygulama 5 li çete yi zengin etme projesi bunların ne halk umrunda ne mağduriyetlee şu an malatyada bu uygulamayla barınma sorunu zirve yapmış durumda boşanmalar,intaharlar çogalmıştır bir an önce bu saçma uygulamadan vaz geçmeliler.
    %72
    %28
    Yanıtla