Malatya'da da torpilli ve siyaseten güçlü isimlere özel muamele yapılarak çıkar sağlandığı, belli bir grubun menfaatlerinin kollandığı, adaletli bir şekilde yapılmadığı, rantı yüksek olan bölgelerde sağlam binaların da 'çürük' olduğuna dair düzmece raporlar hazırlanabilmesi için daha önce sağlam ya da hafif hasarlı raporu olan binalardan zorla karot alınmaya çalışıldığı vb. iddialarla gündeme gelen rezerv alanı konuları, bu sorunun büyük çapta yaşandığı Hatay'da da gündem olmaya devam ediyor.
Hatay'da, rezerv alanı ilan edilen bölgelerde mülklerine el konulmak isteyen vatandaşlar, tepkilerini dile getirirken, konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, bakanla yaptığı görüşmede rezerv alanının zorla olmayacağı, isteyenlere yapılacağı sözü aldıklarını, bunun resmi bir güvence ile kayıt altına alınması gerektiğini bildirdi.
Hatay'da konuya ilişkin yaşananlar, gazeteduvar.com.tr'de Burcu Özkaya Günaydın imzasıyla yapılan bir haberde aktarıldı:
Haber, özetle şöyle:
"Hatay’da rezerv alanı genişlemesi ve 'bilinmezliği' hâlâ sürüyor. Defne ilçesi Çekmece Mahallesi'ndeki Ahmet Atakan Parkı'nda rezerv alanı hem protesto etmek hem de son durumu konuşmak için toplantı yapıldı.
Toplantıya mahalleliler, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, eski Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, Toplumsal Özgürlük Partisi Hatay Sözcüsü Hasan Özgün katıldı.
Eylemde, "Yuvama dokunma", "Rezerv alan ilan etmek mülksüzleştirmek demektir" yazılı dövizler taşındı.
Depremin en başından beri Hatay halkının yanında olduğunu söyleyen eski Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, Dikmece’den Mileyha’ya, mülkiyet hakkına dek her konuda halkın yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.
'HASARLI OLMAYAN BİNALAR YIKILMAYACAK DEDİLER, BURADA 2 TANE SAĞLAM BİNA YIKILDI'
Rezerv alan yasası çıkmadan bu yasanın mülkiyet hakkı gaspına neden olacağını söylediklerini hatırlatan Açıkalın, şöyle devam etti:
"Büyük devletiz diyorlar, devletimiz evini, sevdiklerini kaybetmiş depremzedelere rezerv olmadan evini yapıp neden vermiyor? O kısmı da geçtik. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı 28 Mart’ta geldiğinde hasarsız evlerin yıkılmayacağını söylemişti. 27 Mart’ta rezerv alanına giren iki tane sağlam bina yıkıldı, neden söz uçar yazı kalır. Hukuki dayanak yok. Yasaya göre rezerv alanı içine giren tüm mülkler, sağlam da olsa devlete ait. Biz de buradan tekrar sesleniyoruz; rezerv alanı da olsa sağlam bina yıkılmayacak, orta hasarlı binalara güçlendirme izni verilecek, herkes kendi mülkünün olduğu yerden evini alabilecek diye yasal güvence verilse kimsenin rezerv alana itirazı olmaz."
...GÜZELMANSUR: REZERV ALAN SINIRLARI HÂLÂ BELLİ DEĞİL
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur rezerv alan mağduriyetini her hafta Meclis’te dile getirdiklerini, defalarca soru önergesi verdiklerini belirtti.
Hâlâ hangi sokağın, hangi mahallenin net bir şekilde rezerv alan olduğunu bilmediklerinin altını çizen Güzelmansur, "Bakanla yaptığımız görüşmede rezerv alanın zorla olmayacağını, isteyenlere yapacaklarını söyledi. Biz bakana güveniyoruz ama bunun resmi bir güvence ile kayıt altına alınmasını istiyoruz. Yapı denetim firmalarının kanunsuz ücret alımını bu hafta ben de Meclis’e taşıyacağım" dedi."
gazeteduvar.com.tr'deki haberin aslına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
gazeteduvar.com.tr- malatyahaber.com