Akçadağ’da Roma-Bizans dönemine ait olduğu sanılan motifli bir mozaik bulundu. Sel sularının aşındırması sonucu ortaya çıkan mozaik Akçadağlı bir bahçe sahibi tarafından bulundu.
Üzerinde renkli desenlerin yer aldığı mozaik’in ortaya çıkan bölümü 1. Metreye 1,5 metre civarında. Ancak mozaik’in daha geniş olduğu tahmin edilebiliyor.
Duyarlı bahçe sahibi, mozaik’i bir buçuk iki ay önce fark ettiğini, İl Kültür Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunduğunu ancak şimdiye kadar kimsenin gelip ilgilenmediğini söyledi. Sahip çıkılmaması halinde mozaik’in tamamen tahrip edilebileceğini ifade eden bahçe sahibi aynı yerde sütun başlığına benzer işlemeli bir taş bulduğunu, istenmesi halinde müzeye teslim edebileceğini söyledi. Ayrıca pişmiş kırmızı topraktan yapılmış birçok evsel malzemeye rastladıklarını da ifade eden bahçe sahibi yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.
Tarihçi- Yazar Süleyman Demir ve bahçe sahibi ile birlikte mozaik’i yerinde görmek üzere gittiğimizde mozaik’in defineciler tarafından hemen fark edildiğini ve bir parçasının söküldüğüne şahit olduk.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Demir; “Darende üzerinden Malatya’ya gelen Roma- Bizans dönemi antik yolun güneye ayrılan güzergâhın üzerinde bulunan bu mozaik’in benzerinin daha önde Doğanşehir’de Geyik motifli olarak bulunmuş olması bölgede bir dönem yaşanan insan yerleşimini ve bu yerleşimde ortay çıkan sanatsal gelişmişliği açıkça ortaya koymaktadır. Zira mozaik sanatının yüksek düzeyli bir yaşam standardını ifade ettiğini” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bu motifli mozaik muhtemelen zengin bir ailenin evini süslemekte idi. Ayrıca duvar kalıntılarına rastlanılıyor olması muhtemelen bu bölgede şehirsel bir yaşanmışlığı hatırlatmaktadır.”
Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yetkililerin bir an önce bu mozaik’i güvenli bir ortama almaları gerekir. Zaten bir kısmı hemen sökülen mozaik’in kötü niyetli kişiler tarafından tamamen tahrip edilmesinden endişe duyuyoruz. Mozaik’in güvenli bir ortama alınmasının yanında çevrede fark edilen yapılarında bir an önce arkeolojik bir çalışma ile ortaya çıkarılması gerekir.” dedi.
HABER-FOTO: Orhan TUĞRULCA