Akçadağ ilçe merkezinde bulunan ve Roma dönemine ait olduğu belirtilen Kaya Mezarları, TOKİ tarafından ilçeye yaptırılan konutların inşaat ve hafriyat atıklarının altında kaldı. Roma dönemine ait mezarlardan iki tanesinin özel mülkiyet sınırları içinde bulunduğu için zarar görmediğini ancak geriye kalan 14 adet mezarın TOKİ’nin inşaat molozlarının altında kaldığını belirten ilçe sakinleri, yetkili kurumları tarihsel mirasa sahip çıkmamakla eleştirirken, Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise “Bu kaya mezarları yaklaşık 2 yıl önce keşfettik. SİT kapsamına alınması için Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na başvurduk” açıklamasını yaptı.
Akçadağ’da bulunan Roma dönemine ait 14 kaya mezarı, inşaat ve hafriyat yığınlarının altında kalarak yok oldu. Sadece iki adet mezar ise özel mülkiyet sınırlarında kaldığı için kaybolmaktan kurtuldu.
Oyuk kaya ve yer mezarlarının tek tek yok olmasını ve yetkili kurumların ilgisizliğini üzüntü ile izlediklerini aktaran Akçadağ halkı “TOKİ, inşaata başlamadan önce burada Roma dönemine ait olduğu belirtilen çok sayıda mezar vardı. Bunların büyük bölümü TOKİ inşaat atıklarının altında kaldı. Çocukluğumuzun tatlı anılarının da yaşandığı bu bölgedeki tarihi ve kültürel varlıkların göz göre göre yok edilmesi bizleri derinden yaraladı. Tarihi varlıklarımız birer birer elden gidiyor. İlgili devlet kurumlarının tarihsel değerlerimize ve mirasımıza ne kadar sahip çıktığının da bir göstergesidir” sözleriyle tepki gösterdiler.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 2 yıl önce keşfettik
Konuyla ilgili görüştüğümüz Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu Roma kaya mezarlarını iki yıl önce keşfettiklerini ve tescil edilmesi için Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurduklarını söyledi.
Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun iş yükü nedeniyle kaya mezarları için yapılan başvuru dosyasının incelenemediğini savunan Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri “ Bölgede yaptığımız çalışmalarda edindiğimiz izlenimler sonucunda buraların tescillenerek koruma altına alınması kanaatine vardık. Kanaatimizi ve konu ile ilgili görsellerle birlikte dosyalayarak tescillenmesi için yaklaşık bir yıl önce Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdik. Sivas Koruma Kurulu’ndaki iş yükü nedeniyle dosyamıza sıra gelmedi” şeklinde açıklama yaptılar.
Uzmanlar: Bir an önce gün yüzüne çıkarılmalı
Öte yandan hafriyat ve moloz atıklarının altında kalan tarihi ve kültürel mirasın tekrardan gün yüzüne çıkarılıp koruma altına alınması gerektiğini belirten konuyla ilgili uzmanlar da şöyle konuştu: “İlçe merkezinde bulunan ve böylesine önemli kültürel varlıkların 2 yıl öncesine kadar görülmemesi veya fark edilmemesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, taşınmaz kültürel varlıklara bakış açısını net olarak ortaya koyuyor. TOKİ inşaatlarından çıkan hafriyat ve moloz atıkları altında kalan kaya mezarlarının fark edilmesinden bugüne 2 yıl geçmiş. Bu 2 yıla rağmen henüz tescillenerek koruma altına alınmaması da işin bir başka boyutu. Yani, kültürel varlıkların koruma altına alınması istenmiyor mu?” sözleriyle duruma teki gösterdi.