TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı yakıt ihalelerinde 4 nolu yakıt yerine inşaatlarda kalıplara sürülen yanık yağı ile atık yağının teslim edildiği, kurumun numune almada görevli personelinin ise suç çetesine yaptığı yardımdan dolayı Ankara ve İstanbul’dan hayat kadını talep ettiği mahkemeye sunulan iddianamede ileri sürüldü.
TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılı içerisinde yapılan kalorifer yakıtı alım ihalelerinde anlaşmaların olduğu ve ihalelere fesat karıştırıldığına ilişkin istihbarı bilgiler üzerine Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gerçekleştirilen takip sonucu, geçtiğimiz 16 Mart 2012 tarihinde düzenlenen operasyonda 19 kişi tutuklanmış, 14 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Tutuklu sanıklar; Tamer S. (33), TCDD 5. Bölge Malzeme Müdürlüğü’nde görevli Cihan T. (47), Eşder S. (36), Abdullah Y. (46), Mehmet Nail Y. (64), Mustafa S. (35), Metin A. (39), TCDD Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Ş. (51), Metin B. (42), Emrah Koray B. (25), Osman E. (49), Tuncay Y. (36), Emrah K. (33), Enver P. (55), Sadık S. (25), Cengiz Erol T. (46), Mahmut Ö. (55), Çetin B. (37), Ahmet Veysel E. (38) ile dava kapsamında tutuksuz yargılanan M. Emin K. (48), Mücahit Ş. (38), Metin D. (32), Mehmet Y. (53), Rufai G. (31), Erdin Ö. (53), Tamer O. (36), Cengiz T. (42), Mevlut A. (28), Hasip B. (41), Mehmet Arif S. (42), Bayram D. (34), Güler Ö. (43), Mahmut Y. (46) hakkında, "İhaleye fesat karıştırmak, örgüt kurmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, rüşvet almak ve vermek, edimin ifasına fesat karıştırma, gizliliğin ihlali, suç işlemek amacıyla örgüt kurma" iddialarıyla Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
İddianamede, TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılı içerisinde yapılan kalorifer yakıtı alım ihalelerinde anlaşmaların olduğu, dolayısıyla ihalelere fesat karıştırıldığına ilişkin istihbarı bilgilerin değerlendirilmesi sonucu, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin çalışma başlattığı belirtildi.
Şüphelilerin TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün ihalelerinde tekel oluşturdukları iddia edilen iddianamede, ihaleye girmek isteyen başka firmalara ise 'çıkma' olarak tabir edilen para verilerek, geri çevrildikleri iddia ediliyor.
KALORİFER YAKITI YERİNE YANIK YAĞ TESLİM ETMİŞLER
İddianamede, suç örgütünün TCDD 5. Bölge Müdürlüğü'ne 6 nolu yakıtı 4 nolu yakıt olarak verdiğinin belirlendiği kaydedilirken, 6 nolu yakıtı 4 nolu yakıt getirmiş gibi komisyon karşılığı fatura temin edildiği belirtiliyor. 6 nolu yakıtın belirlenmemesi için ise, tankerin gizli bölmesine koyulan 4 nolu yakıtın numune olarak verildiğinin de belirlendiği aktarılıyor.
Şüphelilerin KOM Şubesi ekiplerince adım adım fiziki takiple izlendiği belirtilen iddianamede, atık yağların TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’ne nasıl 4 nolu yakıt olarak verildiği ise şu şekilde aktarılıyor:
"Bilgi veren sıfatıyla beyanı alınan K.K., verdiği ifadesinde Ö. Kimya isimli işyerinin sahibi olduğunu, atık yağ olarak tabir edilen yağdan kalıp yağ ürettiğini, bunu da inşaat firmalarına sattığını, şüpheli Yasin, Tamer, Mustafa S.'nin kendisinin arkadaşları olduğunu, dönem dönem kendisinden 3-4 kez atık yağ aldıklarını, atık yağın kilosunu 0,8-1,2 TL arasında fiyatlarla sattığını, şahısların bir seferinde 11 ton, bir seferinde 18 ton atık yağ aldıklarını, diğer satışlarının ne kadar olduğunu hatırlamadığını bildirdiği, bu satışa ilişkin olarak Yasin ile K. arasında 18.03.2011 tarihinde saat 17.33 sıralarında gerçekleşen konuşmada, şüpheli Yasin'in K.'den atık yağ istediği, fiyatı konusunda pazarlık yaptıkları, 150 TL'ye anlaştıkları, şüpheli Yasin S.'nin 34 AZ 3580 plakalı tankere K.K.'den aldıkları yağı doldurdukları, aynı aracın KOM Şube Müdürlüğü'nde görevli memurlarca Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına konu olan fiziki takipte TCDD 5. Bölge Müdürlüğü'ne gittiği ve burada şüpheli Mücahit Ş. ve Mustafa S. tarafından görevliler olmadan önceden temiz yakıtı koydukları, bölmeden numuneleri aldıkları, daha sonra numuneleri TCDD 5. Bölge Müdürlüğü'ne götürdükleri, bundan sonra görevli Abdullah Y.'nin (Belediye görevlisi) tankerin yanına geldiği, TCDD görevlisi olan şüpheli Cengiz Erol T.'nin de herhangi bir şekilde tankerin yanına gelmediği, Yasin S.'nin daha sonra K.'yi yeniden aradığı ancak K. de yeteri kadar atık yağ olmadığı için alım yapamadığı, 25.05.2011 günü K. ile Mustafa'nın yaptığı görüşmeden yeniden benzer şekilde yağ pazarlığı yaptıkları…"
İddianamede kalorifer yakıtı yerine TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’ne yanık yağ verildiği belirtilerek, "Fuel-oil 4 olarak tabir edilen kalorifer yakıtı teslim etmeleri gerekirken piyasadan temin ettikleri yanık yağ olarak tabir edilen ve fuel-oil 4 niteliği taşımayan diğer yakıtları TCDD 5. Bölge Müdürlüğü'ne götürdükleri, bu yakıtlardan numune almakla görevli olan Cengiz Erol T.'ye hayat kadını ayarlamak, Abdullah Y.'ye ise tespit edilemeyen bir menfaat sağlamak suretiyle ayarladıkları, bazen getirdikleri hazır numuneleri, bazen de işaretli yerin dışında aldıkları temiz yakıta ait numuneleri vermek suretiyle edimin ifasına fesat karıştırdıkları…" iddiaları ileri sürülüyor.
Suç örgütünün yanık yağları, fuel-oil 4 kalorifer yakıtı olarak göstermek amacıyla sahte faturaları temin ederek verdikleri ileri sürülürken, ihalelere tekliflerin suç örgütü tarafından hazırlanarak verildiği ve TCDD’deki görevlilerin ise suç örgütü üyelerine ihale öncesi ve sonrasında yardımcı oldukları ifade ediliyor.
İddianamede, işletmenin bağlantıda olduğu firmaya ihaleyi vermek amacıyla ihaleleri eksik değerin altında kalacak şekilde bölüp doğrudan temin suretiyle ihale yapılarak alınmış şekilde gösterildiği de ileri sürülüyor. Yine iddianamede, ihale yapılmadan mal tesliminin yapıldığı da belirtiliyor.
TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’ndeki ihale komisyonunda görevli Mehmet N. ve Cihan T.'nin ihaleye katılan bazı firmalarda eksik olan belgeleri gerekçe göstererek ihale dışı bıraktıkları ancak suç çetesine ait firmanın eksiklerini ihaleden 5 gün sonra tamamlattırdıkları, böylece ihaleye katılmaması gereken suç çetesine ait firmanın eksiklerini görmezden gelerek ihaleye soktukları ve muhtemelen daha önceden belirttikleri şekilde ihalenin suç çetesine ait firmada kalmasını sağladıkları, suç çetesinin ihaleden önce TCDD İhale Komisyonu’nda görevli memurları piknik gezisine götürdüğü belirtiliyor.
HAYAT KADINI İSTEMİŞ
İddianame de şunlar da yer alıyor:
"Firari şüpheli Yasin ile TCDD'de numunelerin alınması sırasında bulunmakla görevli şüpheli Cengiz Erol T.'nin yapmış oldukları görüşmelerde T.'nin Yasin S.'den getirmiş oldukları ve sözleşmede belirtilen 4 nolu fuel-oil olmayan yakıtların numune alımında fesat karıştırmak suçuna karşılık olarak cinsel ilişkiye girmek amacıyla hayat kadını istediği, Yasin ve Mustafa S.'nin de götürmüş oldukları yeterli vasıfta olmayan yakıtların kabulüne yardımcı olan Cengiz Erol'u memnun etmek amacıyla Ankara ve İstanbul'da bulunan ve kadın temini işi ile uğraşan şahıslarla görüşmeler yaptıkları, ancak Malatya'ya hayat kadını getiremedikleri, konuyu Cengiz Erol'a ilettiklerinde Cengiz Erol'un Malatya'dan kadın ayarlamaları talebinde bulunduğu..." Hayat kadını isteme konusuyla ilgili olarak dosyada fiziki takip fotoğraflarının yer aldığı kaydedildi.
TANKERDE 2 FARKLI BÖLÜM
Yine iddianame de, 1 Haziran 2011 tarihinde TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’ne 4 nolu yakıt getirdiği iddia edilen 34 DD 1375 plakalı tankerde polis ekiplerince yapılan incelemede, tankerde 2 farklı bölümün bulunduğu, tankerde bulunan gizli bölmeyi havayla çalıştırarak açıp kapatan pistonu ve bu pistona ait düzeneğin tespit edildiği kaydedildi.
İddianamede, TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nde yapılan ihalelerle ilgili tüm usulsüzlükler, detayları ile birlikte aktarılıyor. İhalelerden dolayı TCDD’nin milyonlarca lira zararının oluştuğunun da bilirkişi raporlarıyla belirlendiği kaydedildi.
Operasyonla ilgili davanın önümüzdeki günlerde başlayacağı öğrenildi.