Saadet Partisi'nin olağan Genel Kurul'unun iptali için açılan davada, mahkeme kararını açıkladı: Kongerinin yenilenmesini istedi, Saadet Partisi yönetimini de kayyuma devretti...
Eski Genel Başkan Numan Kurtulmuş'un mahkemenin atadığı kayyumun götüreceği kongrede aday olmaması ve ekibinin de görevlerinden çekilmesi bekleniyor
14:28 | 22 Eylül 2010
Saadet Partisi(SP)nin Olağanüstü Kongresinde Necmettin Erbakan ile Numan Kurtulmuş arasında yaşanan "liste" krizinin ardından parti yönetimi Erbakan taraftarlarının mahkemeye başvurması üzerine; mahkeme kararını açıkladı.
Karara göre; SP yönetimi kayyuma devredildi. Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, Saadet Partisinde, Olağanüstü Kongre çağrısı yapmak üzere, Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıçın görevlendirilmesine karar verdi.
KONGRE SÜRECİ?
SPnin 11 Temmuzdaki olağanüstü kongresi, Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan arasında çekişmeye sahne olmuştu. Seçimi Kurtulmuşun listesi kazanınca Erbakanın oğlu Fatih Erbakan ve kızı Elif Erbakan Altınöz yeni yönetimde yer alamadı. Fatih Erbakan, Kurtulmuşu istifaya çağırırken, kongrenin yenilenmesini isteyen delegeler dilekçe toplamaya başlamıştı.
Parti kurucularından ve Erbakan tarafında yer alan, Mustafa Kamalak ve kongre delegesi Hasan Bitmez, toplam 650 delegenin olağanüstü kongre talebini içeren dilekçelerini genel merkeze vermiş ardından bu dilekçeler bazı delegeler tarafından geri çekilmişti.
Gelinen süreçte olağanüstü kongre için yeterli imza sayısı da tartışma konusu oldu. Konu hakkında Erbakanın kurmaylarından Şevket Kazanın, CHP Genel Sekreteri Önder Savdan bilgi aldığı konusu da uzun süre tartışma konusu oldu.
Saadet Partisinde 11 Temmuzda yapılan kurultayın ardından başlayan olağanüstü kongre tartışmalarında gelinen nokta "kayyum" la sonuçlandı.
Başta Oğuzhan Asiltürkün ve 10dan fazla kişinin Saadet Partisi kongresini mahkemeye taşıması sonrası parti genel merkezi mahkeme tarafından inceleme yapıldı. Açılan davalarda Saadet Partisi yönetiminin hukuken geçerli olmadığı iddia edilerek partinin kayyuma devredilmesi ve kayyum tarafından yönetilmesi istendi.
SP Olağanüstü Kongre sürecine dair Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davaya ilişkin son duruşmasında çıkan karara göre, 11 Temmuzda yapılan olağanüstü kongrenin geçersiz olduğu iddiaları haklı bulundu.
MAHKEME KARARI
Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, Saadet Partisinde Olağanüstü Kongre çağrısı yapmak üzere, Mustafa Kamalak, Hasan Bitmez ve Şerafettin Kılıçın görevlendirilmesine karar verdi.
Mahkeme, bu 3 üyenin açılış, kongre divan teşkili, tüzük ve program tadil komisyonları teşekkülü, tüzük ve program tadil komisyonlarının raporlarının okunması, genel başkan, genel idare kurulu asıl ve yedek üyelerinin, yüksek disiplin kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi gündemi ile Saadet Partisi Olağanüstü Kongresini çağırmakla görevlendirilmelerini kararlaştırdı.
15:30'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoçun, mahkeme kararı ile ilgili saat 15.30da basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.
Saadet Partisinden alınan bilgiye göre, Malkoçun parti genel merkezinde toplantı düzenleyecek.
Malkoçun mahkeme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunacağı kaydedildi.