Malatya Belediye Meclisi, 2 bin 500’ü aşkın cadde ve sokakta yaptığı isim değişikliği kapsamında Çamlıca Caddesi olarak değiştirdiği İnönü ve Ankara Caddesi olarak geçen Turgut Özal ile Kışla Atatürk olarak değiştirilen ismin yeniden Atatürk olarak mevcut caddelere verilmesini kararlaştırdı. Belediye Meclisi ayrıca, vatandaşlardan ve muhtarlardan gelen talep üzerine 12 cadde ve sokağın adını da yeniden belirledi.
Malatya Belediye Meclisi, Başkan Vekili Ertan Mumcu başkanlığında olağanüstü toplanarak, başta cadde ve sokak isimleri olmak üzere gündemdeki bazı imar konularını görüşerek karara bağladı. Toplantıda ayrıca plansız alana akaryakıt ve LPG istasyonu izni verilirken, Çamuru mevkiinde 30 hektarlık alanın şuyulandırılmasını kararlaştırdı.
ATATÜRK, İNÖNÜ VE TURGUT ÖZAL YENİDEN..
2006 yılında çıkan bir yönetmeliği yanlış yorumlayarak, 2 bin 511 cadde ve sokağa uyduruk isimler veren, bu kapsamda Malatya’nın yetiştirdiği İsmet İnönü ve Turgut Özal adlarını da ortadan kaldıran Malatya Belediyesi, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden aldığı görüş üzerine kanunun yanlış yorumladığını anlayıp, mükerrer oldukları gerekçesiyle Çamlıca Caddesi olarak değiştirdiği İnönü Caddesini ve Ankara Caddesi olarak değiştirdiği Turgut Özal Bulvarı’na bu isimleri yeniden verdi.
Belediye Meclisi, kamuoyunda büyük tepki çeken ve 2014 itibariyle Büyükşehir olacak Malatya’da bu değişikliğin gelecek yıla bırakılmasına ilişkin kamuoyunun beklentisini İsmet İnönü ve Turgut Özal adlarının verilmesinden başka dikkate almadı. Cadde ve sokaklara verilen birçok uyduruk isim bundan böyle yeni cadde ve sokak isimleri olacak.
TABEL: 2014’E BIRAKALIM
Meclisin olağanüstü toplantısının birinci gündem maddesi olan sokak ve cadde isimleri değişikliğinin görüşülmesi sırasında söz alan CHP’li üye Günnur Tabel ‘Mart 2014 itibariyle Malatya büyükşehir olacak. Merkeze bağlanacak birçok belde ve ilçede belki mükerrer ve tekrar isimler olacak. Kamuoyunda da büyük tepki yaratan bu isim değişikliğinin askıya alınıp 2014 yılına bırakılmasını öneriyorum’ şeklinde sözlü önergesini dile getirdi.
‘ENDİŞENİZDE KISMEN HAKLISINIZ AMA…’
CHP’li Tabel’in sözlü önergesini yanıtlayan Başkan Vekili Ertan Mumcu, Tabel’in endişelerinde kısmen haklı olduğunu ama yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalışılan cadde ve sokak isimleri değişikliğinin büyük oranda Valilik ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığını geri dönüşün söz konusu olmadığını söyledi.
İsim değişikliğine ilişkin itirazların dikkate alınarak yer yer düzeltmelerin yapıldığını ve bunların da ara ara Valiliğe gönderilip onaylandığını bildiren Mumcu ‘Malatya merkez belediyesi sınırları içinde kalacak cadde ve sokaklarda biz gerekli isim değişikliklerini yaptık. Merkez ilçelerde büyükşehir olduktan sonra kendilerine bağlı cadde ve sokaklarda gerekli isim değişikliklerini yapacaklardır. Bizim 1.5 yıldır yaptığımız çalışmaları askıya almamız mümkün değil. Artık bu isimleri sabitlememiz gerekiyor’ diye yanıtladı. Tabel’in sözlü önergesi gündeme bile alınmadı.
‘DEĞİŞİKLİK SADECE BU KADAR MI?’
Meclisin bağımsız üyesi Fatma Betül Aksoğan ise, kamuoyunda isimdeğişikliğe ilişkin ciddi tepkilerin olduğunu ancak buna rağmen neden sadece 15 cadde ve sokakta isim değişikliği yapıldığını sordu. Aksoğan’ı da yanıtlayan Ertan Mumcu, ‘Bugüne kadar bize kamuoyunda yansıtıldığı gibi ciddi bir tepki gelmedi. Ancak İsmet İnönü ve Turgut Özal isimleriyle ilgili kentin hafızası, değerleri bakımından haklı bir tepki doğurdu. Bunu dışında, sizin anlattığınız gibi bir ciddi bir değişiklik talebi gelmedi. Gelenleri de şimdi değiştirdik’ dedi.
Tartışmaların ardından Cadde ve sokak isimleri değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi.
Mecliste kabul edilen değişikliğe göre cadde ve sokak isimlerin son hali şöyle oldu:
Çamlıca Caddesi olarak değiştirilen eski adı olan İnönü Caddesine İnönü, Cevatpaşa, Özalper ve Karakavak Mahalleleri’nden geçen Ankara Caddesine Turgut Özal Bulvarı, Abdulgaffar Mahallesi’nde bulunan 3. Sokağa “Kabir” isminin yerine “Hızır Bey”; Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan sokağa verilen “Efendiler” isminin yerine “Tolgahan”; Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan 3. sokağa verilen “Haydar” isminin yerine “Gözene”; Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Mimar Sinan Caddesi 1. Sokak 1. Araya verilen “Katırcılar” isminin yerine “Efendiler”; “Kiltepem Caddesi” yerine “Kiltepe Caddesi”; “Tecellim Sokağı” yerine “Tecelli Sokağı”; “Tarihi Akpınar Caddesi” yerine “Akpınar Caddesi”; “Merkez Koyunoğlu Caddesi” yerine “Koyunoğlu Caddesi”; “Kışla Atatürk Caddesi” yerine “Atatürk Caddesi”; “Hastanem Caddesi” yerine “Hastane Caddesi”; “Çilesizler Caddesi” yerine “Çilesiz Caddesi”; “Paşaköşküm Caddesi” yerine “Paşaköşkü Caddesi”; “Merkez Taştepe Caddesi” yerine “Taştepe Caddesi” oldu.
Bu arada, bağımsız üye Mehmet Moran, eski adı "Turan Emeksiz" olan Milli Egemenlik Caddesi'nin adının son düzenlemeyle"Emeksiz" olarak değiştirilmesine karşı çıktı, ancak sonuç alamadı.
Gündemin birinci maddesi içinde bulunan ve Malatya’da görev yapıyorken 2004 yılında 4 yaşında oğlu Yunus Emre Kılıç’ı trafik kazasında kaybeden Kıdemli Başçavuş Ahmet Özkılıç ve mahalle muhtarının talebiyle İstasyon Camisi karşısında bulunan çocuk parkına Yunut Emre Özkılıç ismi verilmesi de imar komisyonunun raporu doğrultusunda kabul edildi.
İMAR KONULARI
Fatih Köyünde plansız alanda kalan 215 ada 5 No’lu parselin akaryakıt ve LPG istasyon tesis alanı olarak plana işlenmesi, yürürlükteki imar planında blok nizam 5 kat, konut +ticari alanda kalan İzzetiye Mahallesi 316 ada 89 No’lu parselin ( Başharık caddesi Belediye Lojmanları) bitişik nizam olarak değiştirilmesi, Çamurlu mevkiinde revizyon imar planı yapılmayan 30 hektarlık alanda 18 madde uygulaması (şuyulandırma) yapılması kararları oy çokluğu ile alındı. Gündemdeki diğer maddeler ise komisyona havale edildikten sonra Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı çalışmaları sona erdi.
HABER- FOTO: malatyahaber.com- Malatya'ya Bakış Gazetesi ÖZEL (Güler HAZAR)